Nors žinia, kad garsusis lokys Kasparas serga visuomenę pasiekė per šventes, Lietuvos zoologijos sodo žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė GRYNAS.lt atskleidė, kad lokio negalavimai pastebėti prieš kelis mėnesius. Lokiui buvo duoti antibiotikai, kurie malšina jo žaizdos skausmus. Zoologijos sodo darbuotojai tegali pasidžiaugti, kad Kasparas neatsisako ėdalo ir tikina laukiantys po Naujųjų metų planuojamų naujų lokio sveikatos tyrimų.

„Taip išėjo, kad žiniasklaida tik dabar sužinojo, bet lokiui negerai yra jau antras mėnuo. Kasparas jau buvo migdytas du kartus prieš šventes, kad būtų sutvarkyta jo žaizda. Buvo panaudoti stiprūs antibiotikai, atliktas gydymas“, - situaciją komentavo A. Grebliauskienė.

Jos teigimu, stiprūs antibiotikai buvo naudojami siekiant sunaikinti bakterijas žaizdose, kad jos sugytų. Taip pat buvo padaryti kraujo tyrimai, kurie medikams sukėlė įtarimų, kad Kasparas gali sirgti vėžiu, tačiau tokia diagnozė tik hipotetinė ir jai patvirtinti reikės naujų tyrimų.

„Veterinarijos gydytojai pagal kraujo tyrimus, kurie nebuvo labai geri, padarė tik prielaidą. Kaip ir žmogui, kai žaizda ilgai negyja, sakoma, kad gali būti vėžys“, - pasakojo Lietuvos zoologijos sodo specialistė.
A. Grebliauskienė
Kodėl nesistebime, kad suserga žmogus, o stebimės, kad taip nutinka gyvūnams. Jie gyvena toje pačioje aplinkoje – gyvūnams taip pat yra labai daug onkologinių ligų, ypač seniems gyvūnams.

Ji tikino, kad šiuo metu lokys neatsisako maisto – tai džiugina zoologijos sodo darbuotojus. Visi jie laukia po Naujųjų metų lokiui prasidėsiančios naujos terapijos. Po Naujųjų Kasparą planuojama vėl užmigdyti – atlikti kraujo tyrimą, rentgeną, sutvarkyti žaizdas.

„Žmonėms dabar yra daug onkologinių ligų dėl aplinkos poveikio – užteršto oro, maisto, tą patį maistą juk gauna ir gyvūnai. Kodėl nesistebime, kad suserga žmogus, o stebimės, kad taip nutinka gyvūnams. Jie gyvena toje pačioje aplinkoje – gyvūnams taip pat yra labai daug onkologinių ligų, ypač seniems gyvūnams, kai daro skrodimus – būna auglių. Tai yra tiek pat natūralu kaip ir žmonėms. Kalbu ne konkrečiai apie meškų onkologiją, bet apie kitų gyvūnų susirgimus, nes nemažai metų dirbu“, - sakė A. Grebliauskienė.

GRYNAS.lt primena, kad lokiui Kasparui prieš dvejus metus buvo lūžęs užpakalinės letenos pirštikaulis, vėliau prasidėjo šios kojos antkaulio uždegimas. Tačiau jį pavyko išgydyti. Žaizdelės ant lokio čiurnos atsivėrė prieš kelis mėnesius. Prieš šventes atliktas tyrimas parodė, kad kraujuoja didelis plotas lokio čiurnos srityje, yra daug pažeistų audinių, vis susidaro pūliniai, žaizdos plečiasi, eina į pėdą.