Uoste veikiančios stambios krovos kompanijos prieš paukščius griebėsi garsinių baidyklių. Taip siekiama atsikratyti sparnuočių, dergiančių pastatų stogus ir šeimininkaujančių grūdų sandėliuose.

Saugoja stogus

Viena pirmųjų garsines paukščių baidykles savo teritorijoje įrengė Vakarų laivų gamyklos bendrovė.

Čia garsinės paukščių baidyklės ant kelių pastatų įrengtos maždaug prieš ketverius metus. Pasak Vakarų laivų gamyklos bendrovės Komunikacijų ir reklamos vadovės Jolantos Toliušytės, žuvėdros ir kirai stipriai apdergia pastatų stogus. Kadangi jų išmatos turi rūgšties, sugadinama stogo danga.

„Paukščiai dergė mašinas, pastatus, pačią įmonės teritoriją. Kol nebuvome įsigiję tos garsinės baidyklės, stogus tekdavo valyti tris kartus per metus, dabar užtenka tik vieno“, – teigė J.Toliušytė.

Didžiausias priešas – balandžiai

Garsinių paukščių baidyklių prireikė ir jūrų krovos kompanijoje „Bega“, kai buvo pastatytas naujas žemės ūkio produktų terminalas ir 20 tūkst. kv. m dydžio sandėlis.

Tada, pasak bendrovės atstovo Gedimino Gudavičiaus, atsirado paukščių problema. Kraunami ir sandėliuojami grūdai privilioja tuntus balandžių. Jie nuolat bando patekti į to sandėlio vidų.

„Didžiausias priešas – balandžiai. Blogiausia būtų, jei tie paukščiai įsikurtų sandėliuose ir imtų perėti. Siekiant šito išvengti, įdiegta baidymo sistema“, – tvirtino G.Gudavičius.

Garsiakalbiai nuolatos transliuoja balandžių balsus, kurie signalizuoja, kad paukštis pakliuvo į bėdą. Toks garsas atbaido kitus jo gentainius.

Atbaido ne visus

Garsinės paukščių baidyklės pasaulyje plačiai naudojamos didelėse atvirose vietose. Dažniausiai skleidžiamas tos pačios paukščių rūšies natūralus streso balsas, nusakantis – čia „pavojinga zona“, arba plėšriųjų paukščių balsai, kurie baido visų rūšių paukščius.

Jos veikia iki 12 ha plote.

„Bet paukščiai pripranta prie to garso. Kalbėjome su ornitologais, jie sakė, kad kaip ir tarp žmonių, taip ir tarp žuvėdrų ar kirų, yra kurčių ar šiaip kvailų, kurie negirdi ir nesupranta, ką tas garsas reiškia“, – tvirtino J.Toliušytė.

„Kol kas vyksta stebėjimas. Ar prietaisas veiksmingas, paaiškės vėliau. Šalia to reikia imtis kitų priemonių, uždarinėti duris, uždangstyti įvairius plyšius. Pasaulyje daug kur verslininkai naudoja tas garsines paukščių baidykles, vadinasi, investicijos pasitvirtina“, – teigė G.Gudavičius.

Read more: http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/prie-pauk-cius-uostas-griebesi-garsiakalbiu-466607#ixzz2F0fHnlr9