Pagrindiniai cirko lankytojai yra vaikai ir jų tėveliai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo viskas gražu: tėvai leidžia laisvalaikį su vaikais, nori jiems parodyti kažką naujo, nematyto ir linksmo. Ploja pilnos salės mažų rankyčių ir girdimas vaikų krykštavimas, džiaugsmas liejasi per kraštus. Vaikai lieka pilni įspūdžių ir vėliau vėl prašo tėvelių juos nuvesti į tą smagią, pilną juoko šalį - cirką. Tačiau kas slypi už dviejų valandų šou, kurį mato žiūrovai? Ko nemato vaikai ir kas slepiama po devyniais užraktais?

Gruodžio 10-oji - Tarptautinė gyvūnų teisių diena.

„Į Lietuvą atvyksta dramblių šou su garsiausiu dramblių dresuotojų Gartnerių dinastijos atstovu Joy Gartner, kuris priverčia nerangius, gigantiškus Indijos dramblius šokti ir sukti piruetus ant vienos kojos!“- vilioja skambi reklama. Lietuva atveria duris dramblių cirkui, kuris Europoje yra žymus tuo, kad laikomas labiausiai smurtaujančiu, pastoviai pažeidžiančiu įstatymus.

Gartnerių Indijos dramblių cirkas bene labiausiai nepageidaujamas Europos šalyse, jų pasirodymai uždrausti Vokietijoje, Austrijoje (uždrausta dar prieš įsigaliojant įstatymui, kuris taikomas visiems cirkams su laukiniais gyvūnais), Anton Gartner dėl žiauraus elgesio su gyvūnais nepageidaujamas Kroatijoje. Jie daug kartų bausti ir sulaikyti už neturėjimą visų reikalingų dokumentų ir leidimų, už netinkamas dramblių laikymo sąlygas, už sergančių gyvūnų negydymą.

Bilietų platintojas skelbia, kad visi drambliai yra gimę nelaisvėje ir pagal įstatymus cirkuose gali dalyvauti tik septintoji jų karta. Tai yra melas, Joy Gartner drambliai yra gimę laisvėje ir apie kokią septintą kartą galima kalbėti, kai atvykstantys drambliai Diana yra 45, Belinda 47, Pira 43, Thali 46 metų amžiaus, o Baby tiksli gimimo data nežinoma. Tais laikais dramblių apsauga nebuvo tokia griežta ir mažus drambliukus gaudydavo bei atskirdavo nuo motinos, dažniausiai ją nušaunant, laisvėje.

Diana Suchockaja

Dar porą faktų apie Gartnerių cirką: 1982 m. Chiara Gartner, o 1996 m. Josef Gartner (Joy Gartner tėvas) buvo pražudyti dramblių, 2000 m. įvairių organizacijų atstovai cirke aptiko dramblį Sony su daugybe muštinių žaizdų, 2004 m. per taikią demonstraciją aktyvistai buvo apmėtyti akmenimis ir užpulta viena moteris, dėl ko cirko darbuotojas gavo įspėjimą iš policijos, 2005 m. per kitą demonstraciją vienam aktyvistui cirko darbuotojas sulaužė nosį, 2005 m. iš Anton Gartner dėl žiauraus elgesio buvo atimti drambliai ir perduoti zoologijos sodui.

2011 m. Joy Gartner negalėjo išvažiuoti iš Maroko į Prancūziją, nes ten su drambliais prabuvo ilgiau nei 6 mėnesius, dėl to Europos Sąjungoje jie traktuojami, kaip Afrikos „piliečiai“. Maroko gyventojai, bei įvairios organizacijos aukojo maistą drambliams, nes Joy sakė, kad neišgali jų išmaitinti bei grasino eutanazuoti, jei jie nebus įleisti į Prancūziją.

2012 m. kovo mėnesį Airijoje Baby buvo pabėgusi iš cirko, o po keturių dienų užgriuvo ant darbuotojo, kuriam lūžo šonkauliai ir buvo pradurti plaučiai. Iškarto po šio įvykio iš dramblių buvo paimti kraujo ir šlapimo mėginiai tyrimams. Dramblių Baby ir Belinda kraujyje buvo aptikta kodeino ir morfino pėdsakai. Joy Gartner tikino, kad tuo metu drambliams nebuvo skiriami jokie medikamentai ir šios medžiagos į dramblių organizmą galėjo patekti tik pašalinių žmonių dėka.

Gartnerių cirkas atvykęs į miestą dažnai su drambliais išeina į gatves taip kviesdamas žmones ateiti į šou. Žygiuojant gatve, drambliai niekaip nebūna atskirti nuo žmonių, jų dažniausiai susirenka labai daug, visi stengiasi prieiti kuo arčiau. Tokių paradų metu drambliai ne tik patiria stresą, nes yra nepažįstamojoje vietoje, aplinkui daug triukšmingų žmonių, bet niekas negalėtų apsaugoti nuo nelaimės, jei drambliai dėl kokių nors priežasčių pradėtų elgtis neprognozuojamai.

Diana Suchockaja
Versti gyvūnus atlikinėti įvairius nenatūralius triukus, kai minia žmonių tuo metu juokiasi - pats didžiausias pasityčiojimas iš gyvūno, koks tik gali būti atliekamas legaliai. Amoralu ir ne etiška.

Azijos drambliai (Indijos drambliai yra jų porūšis) CITES (Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija) yra įtraukti į sąrašo pirmą priedą, į kurį patenka tos gyvūnų rūšys, kurios yra prie išnykimo ribos ir reikalauja didžiausios apsaugos. Pagal CITES prekybos duomenis nuo 1975 iki 2010 m. daugiau kaip 25 500 gyvūnų visame pasaulyje buvo eksportuoti cirkams. Į apskaitą įėjo liūtai, tigrai, leopardai, primatai, lokiai, papūgos, drambliai ir krokodilai. Manoma, kad cirkuose laikomi 31 proc. visų nelaisvėje esančių Afrikos ir Azijos dramblių. Tokioms rūšims ne vieta cirkuose žmonių pramogai, ir tai, kad cirkas išnaudoja savo verslui nykstančias rūšis turėtų būti gėdos, o ne privalumo ženklas, kaip pateikia bilietų platintojas.

Europos cirkų asociacija (ECA) skelbia, kad cirkų pasirodymai su gyvūnais yra ne tik pramoginis, bet ir švietėjiškas procesas, kurio metu visuomenė pradeda labiau suprasti gyvūnus, jų poreikius bei galimybes. Taip pat ECA tvirtina, kad jie prisideda prie nykstančių rūšių gynimo ir išsaugojimo. ECA yra paskelbusi elgesio su gyvūnais kodeksą, kuris turėtų užtikrinti gyvūnų gerovę ir kurio tariamai laikosi cirkai.

Skelbiama, kad dresavimas turi demonstruoti natūralų atskirų gyvūnų elgesį ir jų fizines galimybes, dresavimu negali būti sukeliamas psichologinis stresas. Apie kokią gyvūnų gerovę galime kalbėti, kai gyvūnai cirkuose gyvena visiškai jiems nenatūralų gyvenimą, pastoviai transportuojami mažose furgonuose, verčiami atlikti tokius triukus, kokių gyvenime neatliktų savo noru, nes tai ne tik nenatūralus elgesys, kuris visiškai nereikalingas išgyvenimui, bet net ir kenkiantis jų sveikatai (jūs manote drambliui stovėti ant vienos kojos ant kėdės yra normalu ir sveika jo sąnariams?). Ar tai yra tinkama priemonė, būdas ginti ir saugoti nykstančią rūšį? Kaip galima suprasti gyvūną, jo poreikius ir galimybes šou metu, kai dramblys sėdi ant kėdės, lokys laksto su sijonu, kengūra boksuojasi su boksininko pirštinėm? Vaikai iš tokio cirko išeina su iškreiptu tikrovės apie gyvūnus, jų natūralų elgesį ir poreikius suvokimu. Šiuo atveju bet kokia dokumentinė laida per televiziją turėtų žymiai daugiau naudos.

Versti gyvūnus atlikinėti įvairius nenatūralius triukus, kai minia žmonių tuo metu juokiasi - pats didžiausias pasityčiojimas iš gyvūno, koks tik gali būti atliekamas legaliai. Amoralu ir ne etiška. Džiugina bent tai, kad vis daugiau šalių cirkas su gyvūnais atsiduria už įstatymo ribų, kitose atsiranda vis daugiau apribojimų.

„Blogas cirkas“ gruodžio 11 d. 17 val. Kaune prie Kauno sporto halės ir gruodžio 13 d. 18 val. prie Siemens arenos surengs sankcionuotas protesto akcijas prieš cirkus su gyvūnais, visi norintys gali prisijungti. „Blogas cirkas“ - iniciatyvinės grupės „Gerbk gyvūnų teises“ projektas. Šio projekto tikslas - pasirodymų su gyvūnais cirkuose Lietuvoje uždraudimas.

Baby pabėgimas:

Baby sužalotas darbuotojas: