Ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus pasiūlytam pluoštinių kanapių įstatymo projektui. Už balsavo 56, prieš – 14 ir susilaikė 26 Seimo nariai. Vis dėlto, parlamentarams kilo daug klausimų dėl tokios žemės ūkio kultūros. Dauguma parlamentarų baiminosi, kad pluoštines ir narkotinėms medžiagoms gaminti naudojamas kanapes sudėtinga atskirti, kad šalia tokio įstatymo reikia griežtų kontrolės mechanizmų, ūkininkus kontroliuojančių institucijų. GRYNAS.lt jau rašė kaip prie Seimo prieš metus grupėlė jaunuolių protestavo dėl visų rūšių kanapių legalizavimo.

K. Starkevičius pabrėžė, jog drausdami Lietuvoje auginti pluoštines kanapes, kurios sėkimingai auginamos kitose Europos šalyse, galime susilaukti finansinių sankcijų iš Europos Sąjungos.  Be to, už jų auginimą ūkininkams būtų mokamos išmokos.

Žemės ūkio ministras vardijo kanapių pluošto pliusus: iš jo gaminami rankinukai, batai, pinamos virvės. Iš šio pluošto galima pagaminti netgi automobilių buferius, baldus. Be to, pluoštinės kanapės leistų sumažinti žemės ūkyje naudojamų pesticidų ir herbicidų kiekį, nes, ministro teigimu, jos itin gerai išvalo laukus, pagerina vėliau sėjamų kultūrų derlių.

„Augintojams nėra jokios atsakomybės numatyta, juk ir iš mažos THC koncentracijos (tetrahidrokanabinolio – natūralios psichiką veikiančios medžiagos, kuri išskiriama iš įvairių rūšių kanapių, - red. past.) kanapių galima išgauti pavojingas narkotines medžiagas. Tai yra tam tikra priedanga. O jūs nepasiūlot jokių kontrolės mechanizmų. Po tokiu projektu, manau, slepiasi tam tikri niuansai,“- įstatymo projektu abejojo Darbo partijos frakcijos atstovė Dangutė Mikutienė.

K. Starkevičius parlamentarės kritiką atrėmė tvirtindamas, jog visi ūkininkų auginami pluoštinių kanapių plotai bus tikrinami. 

Jis žadėjo Seimo nariams išdalinti mokslinį tyrimą apie pluoštines kanapes, kurį atliko daktarė Elvyra Gruzdelienė.

Socialdemokratų partijos frakcijos narė Milda Petrauskienė teiravosi Žemės ūkio ministro, kokie pluoštinių kanapių kontrolės mechanizmai numatomi kitose Europos valstybėse, jei ten šios rūšies kanapės jau auginamos.

„Visi laukai būtų patikrinti, mėginiai nuvežti į laboratoriją. Produkcija būtų auginama tik su leistinu nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų. Kitose šalyse veikia panaši sistema. Kai įstatymas buvo teikiamas pirmuosius kartus, mūsų Rizikos vertinimo institutas dar neturėjo reikiamos aparatūros. Dabar ji yra nupirkta ir ja galima nustatyti visus pažeidimus, jeigu jų bus. “, - ramino Seimo narius Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Parlamentaras Saulius Bucevičius K. Starkevičiaus paprašė papasakoti apie atvejį, kai 2007 -aisiais metais ūkininkas iš Panevėžio laimėjo teismą Žmogaus teisių teisme.

„Taip, sprendimas buvo, kad mes pažeidžiam Europos reglamentą ir turime savo įstatyminę bazę susitvarkyti. Tik galiu pasakyti, kad tas ūkininkas dar yra tolerantiškas valstybės atžvilgiu ir nereikalauja atlyginti žalos. Bet jis kiekvienu momentu gali to pareikalauti“, - teigė K. Starkevičius.

Vis dėlto partijos „Drąsos kelias“ narys Algirdas Vaclovas Patackas buvo įsitikinęs, jog „nauda 12-ai ūkininkų neatsveria tų išlaidų, kurios bus būtinos kanapių auginimui kontroliuoti“.

Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė pastebėjo, jog įsigyti įrangą (dujinius chromatografus), - red. past.) kuria galima ištirti, kiek kanapėse yra narkotinių medžiagų, kainuos 1,5 milijono litų.

„Tarnybos yra pasiruošę ir mes esam pasiruošę. Viskas yra nupirkta. O kai ateis mums bauda – kas tada atsakys?“, - atsakė parlamentarei Kazys Starkevičius.

Pagal naująjį įstatymo projektą pluoštines kanapes būtų galima auginti bei importuoti tik gavus specialias licencijas, jas auginti galėtų tik nepriekaištingos reputacijos asmenys. Licencijų auginti kanapes negalėtų gauti bet kokią nusikalstamą veiklą padarę asmenys arba asmenys, padarę administracinės teisės pažeidimą, susijusį su nuodingomis ar cheminėmis medžiagomis.

Dėl šio įstatymo Seimas galutinai nuspręs pavasario sesijos metu.