Seime antradienio rytą dar kartą balsuota dėl Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisų. Dėl šio įstatymo anksčiau išsiskyrė senojo Seimo ir prezidentės nuomonės. Šįkart prezidentė Dalia Grybauskaitė pateikė įstatymo pataisas, kuriomis siūlyta leisti pensininkams, paaugliams bei neįgaliesiems visuose vandens telkiniuose žvejoti nemokamai, bei išbraukti punktą, kuriuo privataus vandens telkinio valdytojui leista nustatyti bet kokią žvejybos jo telkinyje kainą. Dauguma naujojo Seimo narių pritarė prezidentės pasiūlytoms pataisoms. Už tokias pataisas balsavo 77 Seimo nariai, prieš – vos 3.

Aplinkos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas, kad paskutinėmis pataisomis išspręstos dvi problemos, dėl kurių paskutiniais mėnesiais buvo aršiausiai ginčijimasi.

„Įstatymo pataisas teikė Lietuvos respublikos prezidentė ir ji numatė, vandens telkinių savininkams ir tiems, kurie yra išsinuomoję vandens telkinį viršutines mokesčio ribas (t.y. mokesčio, kurį jie gali rinkti iš žvejų mėgėjų, - red. past.). Sakysime, parai - 10 litų, savaitei - 30 litų, mėnesiui - 50 litų. Jie tos ribos negalės viršyti, nes prieš tai žmogus, išsinuomojęs vandens telkinį paprašydavo už mėnesį 100 ar 150 litų ir įstatymas to dalyko nereglamentavo. Dabar visa tai reglamentuota, - aiškino naujausius pakeitimus Algimantas Salamakinas. - Antras momentas tas, kad vaikai iki 16 metų, pensinio amžiaus žmonės ir neįgalieji galės žvejoti visuose Lietuvos respublikos vandens telkiniuose nemokamai. Nesvarbu, ar tai bus privatus, ar išnuomotas vandens telkinys, ar valstybės nuosavybė.“

Tiesa, įstatymas įsigalios ne 2013-ųjų sausio 1 dieną, o gegužės 1 -ąją.

„Dar truputį peržiūrėsime visas įstatymo nuostatas ir jeigu kažką reikės taisyti, taisysime. Bet manau, kad tai yra geros pataisos, gal galų gale bus tvarka. O jeigu dar bus kokių nors nusiskundimų - pasilikome laiko pavasario sesijoje pateikti pataisą,“ - vėlesnę įstatymo įsigaliojimo datą komentavo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas.

Prieš balsavimą Seimo salėje taip pat kilo nedidelė suirutė, nes Darbo partijos atstovas Mečislovas Zasčiurinskas pranešė, kad pasiūlytos įstatymo pataisos tekste yra „techninių klaidų, kurios iškreipia įstatymo prasmę, pakeista esminė teksto dalis.“ 

Išsiaiškinimui dėl teksto skirta pusės valandos pertrauka, po kurios Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas patvirtino, jog galima balsuoti.

„Įstatymo projektas vaizdžiai tariant yra „arčiau liaudies“ ir atitinka mūsų partijos frakcijos požiūrį „Gamta – mūsų namai“, - trumpai balsuoti „už“ paragino Algirdas Vaclovas Patackas, partijos „Drąsos kelias“ narys.

Agituojančių balsuoti prieš nebuvo.

Rugsėjo mėnesį senajam Seimui priėmus Mėgėjiškos žūklės įstatymą Aplinkos apsaugos komitete dirbęs parlamentaras Andrius Burba GRYNAS.lt portalui sakė, kad reikia kuo greičiau įregistruoti dar vienas įstatymo pataisas ir įstatymą koreguoti.

Judėjimo „Už gamtą“ vadovas Algirdas Knystautas taip pat išreiškė nuomonę, jog daugeliui Lietuvos žmonių ankstesniojo Seimo priimtas įstatymas yra „priėjimo prie vandens telkinių ribojimas“.