Trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė tokios gyvūnų prieglaudos „Penkta koja“ nuotraukos, į kurias dėmesį atkreipė ne tik gyvūnų mylėtojai, bet ir niekuomet apie keturkojį namuose negalvoję vyrai. Keturios prieglaudos savanorės nusimetusios drabužius pozavo su beglobiais šunimis fotosesijai, kuri pavadinta „Tapkite Angelais sargais beglobiams!“. Merginos pasipuošė didžiuliais angelo sparnais.

Kaune įsikūrusios prieglaudos „Penkta koja“ atstovė Agnė Volockytė teigė, jog prie nuotraukų labai išsamiai aprašoma šios fotosesijos idėja.

„Labai patogu gyventi „nematant“ nemalonių dalykų. O jeigu tas „dalykas“ dar kažkoks purvinas, susivėlęs, blusėtas, sulysęs, turbūt ir sergantis... Gerai, jeigu uodegą pabrukęs greitai nubėga šalin, tada ypač lengva „nematyti“, na, dar galima pasipiktinti, kad niekas tokių kaip jis negaudo arba, jeigu širdis jautresnė, galima pačiam sau mintyse pagalvoti „ot, bjaurybės žmonės, pasiima, o paskui išmeta“. Bet tai lengviausia. Kartais būna kiek sudėtingiau. Ateina va toks vargšelis drebantis, sukinėjasi aplink, uosto iš pirkinių krepšelio sklindantį šviežios bandelės kvapą ir žiūri tokiom akim.... Atrodo, širdis plyš... Bandai nuvyt, pabėga kiek toliau ir vėl sugrįžta.

Štai tokio „nematyti“ būna sudėtingiau. Net nuotaiką visam vakarui sugadina. Bet yra ir tokių, kurie mato. Tokių, kurie negalvoja, kad padėti - kažkieno kito pareiga, o ištraukia iš krepšelio vakarienės desertui skirtą bandelę ir pakviečia tą, kuriam ji bus šimtą kartų skanesnė, tam, kad susidraugautų ir pabandytų kartu ieškoti vietos po saule, kur bus saugu, ramu ir sotu. „Penktos kojos“ savanoriai džiaugiasi, kad žmonių, kurie mato, daugėja. „Penktos kojos“ savanorės sudalyvavo gan atviroje fotosesijoje su prieglaudos beglobiais. Šia akcija merginos kviečia visus tapti Angelais sargais silpnesniems už save“, - rašoma gyvūnų prieglaudos puslapyje socialiniame tinkle.

„Idėjų yra ir daugiau“

Prieglaudos savanoriai džiaugiasi, jog gyventojai dažniau informuoja apie skriaudžiamus šunis – tai reiškia, jog daugėja ne tokio elgesio atvejų, bet žmonių, kuriems toks elgesys neatrodo normalus.

„Angelu sargu galite tapti priimdami į savo namus laikinai globai šunelį ar katinėlį, iki kol jam bus surasti nauji namai. Šuneliai iš namų padovanojami greičiau, lengviau socializuojasi, atsiskleidžia charakterio savybės, kurias svarbu žinoti pasiimant augintinį visam laikui. Dar viena skaudi tema yra vyresnio amžiaus gyvūnai. Dažniausiai visi nori mažo, mielo ir pūkuoto šuniuko, o seneliai, kurie kažkam draugu buvo 8 metus, lieka nepastebėti... Paskutinius gyvenimo metus jie yra priversti praleisti prieglaudoje... Ar tik to nusipelno visą gyvenimą savo meilę žmogui dovanojęs ir kambaryje gyvenęs šuo?“, -rašoma „Penktos kojos“ puslapyje.

Prieglaudos atstovė A. Volockytė teigia, jog savanorių, pasiryžusių taip drąsiai propaguoti savo idėją atsirado greitai.

„Tai buvo viena iš minčių, viena iš temų. Mes tokių idėjų turime daugiau ir jų dar bus“, - kalbėjo „Penktos kojos“ atstovė. 

Fotografas dirbo be atlygio

A. Volockytė teigia nebijanti neigiamų reakcijų, nes nuomonių visuomet būna ir „už“ ir „prieš“, nesvarbu, kokia bebūtų fotosesija. 


„Svarbu, kad kyla kažkokia emocija. Nėra abejingumo. Juk jei nesukeltų tiesiog jokio jausmo – tuomet būtų blogai. Nuotraukos sukelia emocijų – gal gerų, gal blogų. Norėtųsi, kad ta emocija būtų gera, bet kiekvienas turi savo nuomonę“, - teigė mergina.

A. Volockytė pridūrė, jog fotografas, makiažo specialistė bei savanorės dirbo be jokio atlygio, dėl idėjos.

Viena iš fotosesijoje dalyvavusių savanorių – Sandra „Penktoje kojoje“ darbuojasi nuo organizacijos įsikūrimo – beveik dvejus metus.

„Būtų baisu – būtume nedarę. Tiesiog norisi atkreipti dėmesį į beglobį gyvūną. Paliktų gyvūnų nuotraukas į internetą keliame jau dvejus metus. Norėjosi padaryti kažką, kas būtų kitaip nei kiekviename puslapyje. Ir žmonės rašo gausybę komentarų, kad gaila, jeigu galėtų – tikrai paimtų. Tačiau nuolat reikia priminti apie tą problemą, - teigė Sandra. - O dėl fotosesijos kol kas negirdėjome neigiamų atsiliepimų, nors tikiu, kad jų susilauksime.“

Į PETA nesilygiuoja

Mergina teigė, jog jos artimieji ir draugai neturėtų fotosesijos stipriai kritikuoti, nes joje „nieko tokio baisaus nėra“. Paklausta ar nesibaimina, jog prieglaudos telefonai netils nuo vaikinų skambučių Sandra nusijuokė: „Tikėkimės, juos pavyks sudominti šunimis. Nes mums rūpi beglobiai šunys ir fotosesijos tikslas – parodyti juos, ne save.“

Panašia strategija platinant raginimus priglobti beglobį gyvūną garsėja ir tarptautinė organizacija PETA, kurios atstovai taip pat kovoja už vegetarizmą, gyvūnų teises, smerkia gyvūnų žudymą ir jų naudojimą kailiams.

Vis dėlto, A. Volockytė teigė, jog idėja kilo tiesiog bendraujant prieglaudos savanoriams. „Penktos kojos“ savanorė Sandra pritaria minčiai, jog PETA akcijos ir reklamos būna gana drastiškos.

„Mes tikrai nesiruošiame bėgioti po Laisvės alėją nuogos, apsitaškiusios kraujais, - tikino mergina. - Idėja kilo spontaniškai ir vėliau pavyko ją įgyvendinti.“

PETA kampanija „Geriau eisiu nuoga, nei dėvėsiu kailinius“ buvo viena garsiausiai nuskambėjusių. Ši tarptautinė organizacija taip pat paviešino nuotrauką, kurioje vaizduojama nuoga moteris angelo sparnais. Tai – Amerikos televizijos šou „Šoku su žvaigždėmis“ dalyvė Joanna Krupa. Kai kuriuos tikinčiuosius įsiutinusios reklamos tikslas buvo paskatinti priglausti beglobį gyvūną, o ne įsigyti jį iš veislyno.

PETA dažniausiai „nuogoms“ fotosesijoms kviečiasi garsius aktorius, krepšininkus, muzikantus.