Lietuvių pomėgis namuose laikyti ir nuodingas gyvates, ir nepavojingus roplius nėra paslaptis. Paslaptis – kiek šių gyvių pasprunka nuo savo šeimininkų, rašo portalas lrytas.lt žurnalistas Lukas Pileckas. Vien Kaune specialistams gaudyti gyvates tenka maždaug kartą per mėnesį. Dauguma šliužų grėsmės žmonėms nekelia, tačiau susiduriama ir su egzotiškomis gyvatėmis, kurios gaudytojus pasitinka itin agresyviai.

Kaune gyvates bėgles gaudo Gyvūnų globėjų asociacijos specialistai. Nors gaudytojai apsirūpinę specialia įranga ir yra apmokyti, net jie kartais negali nustatyti su kokiomis gyvatėmis susiduria - ne visas pavyksta sučiupti. Asociacijos vyresnioji specialistė Lolita Grėblikienė tikina: jei būtų galimybė rintis, ji mieliau kaskart gaudytų bent po šešetą agresyvių šunų, nei vieną gyvatę.

Tualete - kukurūzinis žaltys

„Bent vieną kartą per mėnesį gaudyti tenka. Kartais rečiau, kartais dažniau, bet gyvatės pabėga nuolat. Žmonės šliužus randa tualetuose, kriauklėse, ant stogų. Dažniausiai tai įvairių rūšių žalčiai, tačiau pasitaiko agresyvių ir pavojingų gyvačių, kurių net rūšį pasakyti sunku. Apskritai nenustebčiau, jei kurią dieną tektų gaudyti net krokodilą“, - pasakojo L. Grėblikienė.

L. Grėblikienė stebisi, kad lietuviai laiko ne tik nepavojingas, bet ir mirtinai nuodingas gyvates. Tuo įsitikinti galima ir kiek įdėmiau panaršius internete – netrūksta pageidaujančių pirkti tokius gyvius. Tiesa, surasti parduodančių sunkiau - laikyti namuose nuodingas gyvates draudžia įstatymas, todėl tokių augintinių savininkai reklamos vengia.

„Prisimenu istoriją, kai moteris grįžo iš ligoninės Vilniuje vienai dienai į Kauną. Tačiau namų tualete rado susirangiusį, kaip vėliau paaiškėjo, kukurūzinį žaltį. Vargšė visą naktį negalėjo net į tualetą nueiti“, - prisiminė specialistus pralinksminusią istoriją pašnekovė.

Kad pabėgusios gyvatės kelia pavojų pritaria ir Zoologijos sodo vyresnioji herpetologė Alma Pikūnienė. Moteris tikino žinanti bent tris kobras laikančius kauniečius. Įvairios gyvatės pastaruoju metu atkeliauja ir su iš šiltų kraštų grįžtančiais vilkikais.