Nieko panašaus lyg ir nebūta – kad Lietuvoje kuris nors kaimas ar miestelis būtų rengęs rankų darbo žibintų iš tuščiavidurių moliūgų fiestą. Ir dar spalio 31-ąją, Mirusiųjų pagerbimo dienos išvakarėse.

Švėkšna, nedidelis miestelis Šilutės rajone, šiuo sumanymu tikrai įeis į unikaliausių šią naktį įgyvendintų idėjų Lietuvoje istoriją.

„Tai Švėkšnos Saulės gimnazijos technologijų mokytojo Vaidoto Didžiūno užsidegimas ir sumanumas, jo pagalbininkų būrio aktyvumas taip sutelkė bendruomenę. Ne tik moksleiviai, bet ir suaugę žmonės iš Švėkšnos ir jos apylinkių, Klaipėdos, Šilutės, kitų vietovių atvyko dieną ir nuo 12 valandos dirbtuvėlėse grafų Pliaterių parko prieigose skaptavo moliūgus, kūrė žvakides, po to jomis formavo labirintus šlaituose aplink tvenkinį... Tikrai būsime papuošę kraštovaizdį rekordiniu kiekiu – kone septyniais šimtais žibintų...“,- trečiadienio vakarą žurnalistei kalbėjo Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis.

Vos pradėjo temti, į Švėkšnos grafų Pliaterių parką, kurį nušvietė deglai ir žvakės moliūguose, plūstelėjo šimtai žmonių. Ir kone visi užkalbinti sakė –„ fantastiškas vaizdas, šviesų jūra nuo terasų atsispindi tvenkiny ir daro vaizdą užburiantį.Ir oras puikus pasivaikščioti ir pasigrožėti. Ir muzika fone rami, susikaupimui skatinanti. Norisi sakyti – ačiū, Švėkšna“,- kalbėjo Gintaras iš Lapių kaimo (Klaipėdos r.).

Grafų Pliaterių parkas iki šiol Lietuvoje buvo žinomas kitu unikumu – saugomu dendrologiniu gamtos paminklu, įspūdingo dydžio ir aukščio ginkmedžiu, kurį dvaro valdytojai prieškariu pasodino ir užaugino. Šio medžio lapai turi ypatingos galios vaistinių savybių.

„Dabar šis parkas bus garsus ir tuo, kad pirmas Lietuvoje uždegė savadarbių žibintų labirintus,o juose Mirusiųjų pagerbimo dienos išvakarėse šiltos šviesos nušviestais veidais rinkosi šimtai žmonių – šeimos, bičiuliai, draugai, kaimynai. Esam dėkingi jiems, kad įvertino mūsų triūsą ir nesupeikė sumanymo, o kūrybinis kolektyvas – V. Didžiūnas, Violeta Stonienė, Žeivida Stankienė ir mudu žmona Inga esam laimingi, kad tiek daug žmonių panoro įgyvendinti projektą „Mes už šviesą“, - žurnalistei sakė Švėkšnos pedagogas Jonas Girskis.

Jis yra girdėjęs, jog apie 900 tokių žibintų yra sukūręs ir uždegęs vienas miestelis JAV. Švėkšna šiandien iki 21 valandos buvo užregistravusi 668.

Žvakėmis ir deglais renginio organizatorius aprūpino rėmėjai – seniūnija ir dviejų šeimų – Ambrozų ir Paulauskų - prekybos įmonės.

Kūrybine išmone pasižymėjo visi, kas prisilietė prie didelių ir mažų, aplinkiniuose soduose ir ūkininkų daržuose užaugintų moliūgų.