Šeštadienį Kaune, prekybos centre „Mega“ vyko tradicinis kasmetinis šunų kostiumų šou - „Dog-o-Ween'as“. Šį kartą programą papildė ne tik apdarų, tačiau ir originaliausios šuns šukuosenos rinkimai. Toks šou - tai pramoga visai šeimai ir galbūt netgi kūrybiškumo bei gyvūnų pažinimo skatinimas, tačiau klausimas – kaip jaučiasi lakais išpurkšti, į keistus rūbus įsprausti, skrybėlėmis užmaukšlinti bei kai kuriais atvejais – netgi perdažyti augintiniai?

Pažvelgę į nuotraukas iš šiųmetinio „Dog-o-Ween'o“ šio klausimo paklausėme Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos asociacijos direktorės Brigitos Kymantaitės.

B. Kymantaitė: „nežmoginkite“ šunų!

„Mūsų nuomone, tai yra perdėtas gyvūno „sužmoginimas“. Kai į gyvūną jau žiūrima ne kaip į gyvūną, o kaip į žmogų, kurį galima perrengti, puošti, įsivaizduoti, kad jis yra kokia nors boružė ar kitas padaras. Nežinau, kiek čia būtų gyvūno kankinimo: ar jam skauda, ar pešama šukuojant? Tokie dalykai gali vykti ir šunų parodose. Šiuo atveju mums labiau rūpit ta etinė pusė: kam reikalingi tokie renginiai? Jie tėra skirti žmonių vaizduotės patenkinimui“, - svarstė B. Kymantaitė.

Moteris teigė, jog gyvūnas turi likti gyvūnu – kartais žmonės kiek per daug tikisi iš savo keturkojų augintinių.

„Galbūt vienišas žmogus gali trokšti būti su gyvūnu tarsi su draugu, būti jo mylimas. O gyvūnas gali būti labai savarankiškas ir visai nepageidauti žmogaus draugijos. Be to, nereikia galvoti, kad gyvūnas supras viską, kaip žmogus: „o, čia šou, tai turiu praeiti podiumu, kaip modelis, gražiai pasirodyti.“ Gyvūnas to nesupranta. Muzika, daugybė žmonių, šūkaliojimai – keturkojis dėl to patiria stirpų stresą. Ir viskas dėl to, jog šeimininkas užsimanė dalyvauti kažkokiama „Dog-o-Ween'e“ ir kažkuo paversti savo šunį. Jam turi būti leidžiama būti paprasčiausiu šunimi, - savo nuomonę išsakė B. Kymantaitė.

Lietuvos gyvūnų teisių gynimo asociacijos direktorė mano, jog tokiu būdu galima nueiti ir dar toliau: nuo „Dog-o-Ween'o“ iki šunų vystymo į vystyklus, migdymo, jų nagų lakavimo ir panašiai.
Vis dėlto, nors ir nepritardami renginio idėjai LGTAO atstovai savo pozicijos renginio organizatoriams – prekybos centrui „Mega“ - neišsakė.

„Gyvūną pirmiausia reikia ne mylėti ar nemylėti. Jį reikia gerbti su visais jo instinktais. Tarkim kalytė, atsivedusi vadą, to nešvenčia, neorganizuoja krikštynų. Nereikia jos įsivaizduoti su žmogiškais jausmais. Stengiamės šviesti gyvūnų augintojus. Būna ir gyvūnų globėjų organizacijų, kurios organizuoja eitynes su katėmis, šunimis ir papūgėlėmis, ir dar tiems gyvūnams užneria smaugiančius antkaklius. Tokios eitynės neva pasisako prieš smurtą prieš gyvūnus. Mes labai prieš tokius renginius“, - kalbėjo B. Kymantaitė.

Veterinaras V. Baranauskas: šunų oda ir organizmas daug jautresni, nei žmogaus

Šunų veisėjas ir veterinarijos gydytojas Vytautas Baranauskas teigė, jog vertinant tokių renginių poveikį šuniui reikėtų stebėti konkretų keturkojį – egzistuoja šunų, kurie tiesiog išveisti parodoms, pasirodymams ir visai gerai jaučiasi tokioje aplinkoje.

„Jei gyvūnui neįprasta aplinka ir dar jis į ją patenka pirmą kartą – žinoma tai yra didžiulis stresas. Helovynas, dažymai, kosmetika – šuniui sveikatos tikrai neprideda. Šunų oda ir organizmas daug jautresnis, nei žmogaus“, - įspėjo veterinarijos gydytojas.

Kita vertus, V. Baranauskas pastebėjo, jog ir nagų kirpimas šuniui yra didžiulis stresas, tačiau tokią procedūrą atlikti vis dėlto reikia.

„Tie visi dažymai, pasirodymai... Retam šuniui tai patinka, nors būna tokių, sakykim, „komunikabilių“ šunų, kuriems tas šurmulys, aplinka, garsas, šviesos nekelia streso – iš šono žiūrint šuo atrodo džiugiai nusiteikęs. Kad ir tokie pudeliai – na kokie jie būtų šunys, be tų visų šukuosenų? Tik nemanau, kad gyvūnams iš tokių renginių yra kokia nors nauda. Kad ir kviestų, aš, pavyzdžiui, niekada savo šunų (Japonų šibos veislės, - red. past.) nevesčiau į tokį renginį. “, - prisipažino V. Baranauskas.

Veterinaras pokalbio pabaigoje konstatavo, kad būna ir blogiau: pamišimas dėl šunų parodų titulų pasiekė tokią ribą, kai augintiniai nuolat laikomi ankštuose narveliuose, kad tik prieš parodą nenušiurtų šampūnais išplautas ir iššukuotas jų kailis.

„Dog-o-Ween'o“ teisėja Skaiva Jasevičiūtė: gyvūnui tiesiog smagu būti su savo šeimininku

Neretai šunų parodose su taksų veislės augintiniais dalyvaujanti „Dog-o-Ween'o“ teisėja Skaiva Jasevičiūtė buvo priešingos nuomonės.

„Tik nepradėkite šieno kupetoje ieškoti adatos! Gyvūnui yra smagu kažkur būti, dalyvauti su savo šeimininku. Per visus tuos renginius tikrai nemačiau šunų, kurie žiauriai kankintųsi su kostiumu. Tokiuose renginiuose dalyvauja tikrai savo augintinius mylintys šeimininkai ir jie apžiūri, kad kostiumas šuns nekamuotų, nespaustų, kad visi jaustųsi gerai. Socializuotas, gerai išauklėtas šuo tokiame renginyje puikiai jausis. Tiesa, prieš šuns dažymą kokiais nors ne tam skirtais dažais aš būčiau prieš“, - kalbėjo renginyje gražiausiai ir kūribingiausiai aprengtus šunis rinkusi Skaiva.

Priminus atvejį, kai renginyje laurus nuskynė tigro dryžiais nudažytas auksaspalvis retriveris teisėja teigė, jog jis iš pažiūros jautėsi gerai.

„Reikia tiesiog džiaugtis, kad vyksta tokių renginių, kad žmonės turi galimybę surinkti, pašnekėti, parodyti savo augintinį ir pasižiūrėti į kitų augintinius. Šunų parodos vyksta kiek kitaip, nei šis renginys, bet ir šiame nematau nieko blogo“, - kalbėjo viena iš renginio teisėjų Skaiva Jasevičiūtė.