Likus porai dienų iki referendumo sklandę virš Vilniaus su milžinišku dirižabliu ir raginę referendume balsuoti prieš Visagino atominės elektrinės projektą, tarptautinės organizacijos „Greenpeace“ nariai šiandien džiūgauja. „Lietuvių nuomonė vakar įvykusiame referendume rodo, jog šio regiono ateitis slypi švarioje energijoje iš atsinaujinančių šaltinių“, - pirmadienį ryte laiške rašė „Greenpeace“ Rytų ir centrinės Europos atominės energetikos ekspertas Janas Haverkampas.

„Greenpeace“ atstovas pabrėžė, jog kartu tai demokratijos pergalė, nes žmonių nuomonės nepakeitė net pastaruosius mėnesius aktyviai transliuotas brangios atominės elektrinės reklamos bei įvairios iniciatyvos, raginančios balsuoti „už“.

Tarptautinės žaliųjų organizacijos atstovas tvirtina, jog Seime nebuvo leista pasisakyti šio projekto priešininkams, taip pat Lietuvos premjeras Andrius Kubilius neatsakė į „Greenpeace“ prašymą surengti atvirą ir faktais pagrįstą diskusiją šia tema.

„Lietuviai ne tik pasakė „ne“ atominei energetikai, tačiau taip pat ir politikai, kuri tik kūrė įvaizdį, kad rūpinasi savo valstybės piliečiais. Naujieji Lietuvos politikai dabar turi užduotį sukurti naują energetikos strategiją, turėdami omenyje, jog jų šalies piliečiai pageidauja švarių, saugių ir ilgalaikių energijos šaltinių. Tokiu būdu Lietuva gali kurti nepriklausomus energijos šaltinius ir kartu kovoti prieš klimato atšilimą“, - teigė Janas Haverkampas.

„Greenpeace“ taip pat ragina Lenkiją, Baltarusiją, Rusiją pasekti lietuvių pavyzdžių ir demokratiniu keliu pakeisti planus statyti atomines jėgaines į kitus, saugesnius energijos šaltinius.