Prieš keletą metų skalbimo pramonėje išpopuliarėjo ekologiški skalbimo rutuliai. Vieni juos gyrė ir teigė, jog naudojant šią priemonę sutaupoma pinigų, sumažėja alergija ir kartu saugoma aplinka. Kiti – grūmojo pirštu ir vieną po kito žėrė argumentus, kodėl tai visiškai neefektyvu ir visą šį sujudimą vadino „žaliuoju smegenų plovimu“.

GRYNAS.lt nagrinėjant „žaliojo smegenų plovimo“ temą jau rašyta apie neva elektrą taupančius prietaisus ir specialius filtrus, jonizuojančius vandenį bei kitas pardavėjų gudrybes. Šiandien du chemikai sutartinai tvirtina, kad ir skalbimo rutulius galime priskirti šiam temų ciklui.

Chemijos pramonės specialistai pripažįsta faktą, kad šie skalbimo rutuliai yra draugiški aplinkai, nes skalbimo proceso metu neišskiria jokių kenksmingų medžiagų. Visgi reklamose dažnai skanduojamos eilutės „be chemijos“, „paprasta ir ekonomiška priemonė“, „rūbuose nelieka chemikalų“ yra nepagrįstos faktais.

Pasak chemiko Bernardo Morkūno, šiame pasaulyje viskas yra sudaryta iš cheminių elementų, todėl teigti, kad skalbimo rutuliai – ne cheminė skalbimo priemonė, yra neteisinga.
„Čia kaip kumpis be mėsos, pomidoras be DNR. Galbūt gamintojai nori pasakyti, kad nėra naudojama chemijos pramonė? Vėlgi, stipriai abejoju, nes net kartoninės dėžutės ant medžių neauga “, - aiškina chemikas.

Vadinamasis skalbimo rutulių ekonomiškumas ir paprastumas slypi jų sudėtyje. Nors reklamose vaizduojama skalbimo priemonė vadinama „be chemijos“, tačiau veikliosios granulės yra sudarytos iš cheminių elementų, tokių kaip natris, geležis, baris, aliuminio oksidas, smėlis, kalis, magnis ir kt. Vienos skalbimo įmonės vadovė Edita Mackevičienė portalą GRYNAS.lt patikino, kad skalbimo kamuoliuose yra cheminių elementų, tačiau jie yra supresuoti į specialias granules.

„Jie dažnai pristatomi kaip ekologiški. Neapsigaukite, ten yra ta pati chemija, tik suspausta į kalkę. Taip, chemijos po skalbimo ant audinių lieka mažiau, tačiau šios priemonės veiksmingumas pagrįstas daugiau jos trintimi į drabužius“, - pasakoja E. Mackevičienė.

Chemikų teigimu, plačiai reklamuojami skalbimo rutuliai nėra efektyvūs

Bendrovės „MKDS Innovation“ laboratorijos chemikas Yauhenas Barushka pritaria šiam teiginiui. Pasak jo, skalbimas su rutuliais atitinka senovėje populiarų džinsų valymą su pemza. Tačiau specialistas pabrėžia, kad reikia skirti sintetines ir natūralias chemines medžiagas. Pastarosios, matyt, dažniausiai ir yra minimos reklaminiuose klipuose.

„Skalbimo rutuliai nekenkia aplinkai ir žmogui, nes jie tiesiog neturi jokio poveikio. Jų efektyvumas toks pat kaip akmenų iš lauko. Pabandykite skalbti vienąkart su kamuoliais, kitąkart – su akmenimis ir gausite tą patį rezultatą“, - tikina chemikas.

Pasak jo, atėjus tokiems laikams, kai žmonės nori saugoti gamtą ir gyventi ekologiškai, yra prisibijoma žodžio „cheminis“. Būtent todėl yra ieškoma kitokių priemonių, kaip paveikti pirkėjus.
„Skalbimo rutuliai - tai apgaulė, kad uždirbti pinigų iš paprastų žmonių baisybių, kurias jie įsivaizduoja chemijoje“, - patvirtina Y. Barushka.

Negana to „necheminiai“ skalbimo rutuliai yra skirstomi į dvi rūšis: universalaus ir natūralaus skalbimo. Neva universalus rutulys yra labiau tinkamas suaugusių žmonių rūbų skalbimui, natūralus – vaikų. Tačiau vienos internetinės parduotuvės atstovė GRYNAS.lt žurnalistams nesugebėjo paaiškinti, esminio šių kamuolių skirtumo. Vienintelis argumentas – skiriasi cheminių elementų kiekis, kurių skaičius universaliame skalbimo kamuolyje gali siekti net 80. O norint džiaugtis itin švariais skalbiniais, pardavėja visgi rekomendavo su rutuliais naudoti ir papildomas skalbimo priemones.

„Jeigu tikrai kažkas nori būti ekologiškas, tegu skalbia 30 laipsnių temperatūroje ir naudoja kaip galima mažiau paprasčiausių miltelių“, - paprasčiausiu patarimu dalijasi chemikas B. Morkūnas.