Šiandien prasidėjo pavasarį įsibėgėjusio konkurso „Kamštelių vajus“ finalas. Beveik 80 komandų iš visos Lietuvos tris dienas veš savo surinktus kamštelius ir sukurtus meninius darbus į juos perdirbančią bendrovę „Plasta“ (Savanorių pr.180, Vilnius). Visi kamšteliai bus pasverti ir perdirbti. Meninius darbus vertins komisija, sudaryta iš garsių žmonių. Patys geriausi darbai spalio 5 – 17 d. bus eksponuojami prekybos centre „Panorama“.

„Šiuo konkursu siekėme įtraukti visus neabejingus ekologijai: nuo darželinukų iki jų senelių. „Kamštelių vajaus“ konkursas – tai dar viena puiki proga pakalbėti apie mus supančios aplinkos tvarką, gamtos tausojimą, šiukšlių rūšiavimą ir paskatinti vaikus laisvalaikį praleisti turiningai ir kūrybiškai. Šiam konkursui vaikai plastikinius butelių kamštelius rinko visą vasarą: namuose, parkuose, paupėse, paežerėse. Nors tai labai smulki ir įkyri šiukšlė, visgi ją galima perdirbti!” - pasakoja viena iš konkurso organizatorių, Lzinios.lt rinkodaros projektų vadovė Simona Vaičienė.

„Mes džiaugiamės galėdami prisidėti prie šaunios akcijos “Kamštelių vajus”, kuri skatina vaikus tausoti aplinką, atsakingai ir sąmoningai elgtis su panaudotomis, savo funkciją jau atlikusiomis medžiagomis. Visus vaikų surinktus kamštelius perdirbsime. AB „Plasta“ šiuo metu yra didžiausia Europoje antrinių polietileno atliekų perdirbėja, o antrinis žaliavų perdirbimas pirmiausia ir prasideda nuo sąmoningo elgesio,“ – teigia AB „Plasta“ generalinis direktorius Vytas Poderis.

„Spalio 5d. 18 val. prekybos centre “Panorama” vyks renginys skirtas Mokytojo dienai, kurio metu ir bus apdovanoti visi konkurso nugalėtojai. Tai ne pirmas mūsų sugalvotas ir organizuojamas konkursas. Praeitą pavasarį keli tūkstančiai vaikų iš visos Lietuvos dalyvavo konkurse „Ilgiausias saldainių popierėlių kilimas“. Vaikams dalyvaujant įvairiuose konkursuose didžiulę iniciatyvą rodo ir skatina vaikus dalyvauti jų mokytojai, todėl būtent jiems ir norime šį kartą nuoširdžiai padėkoti“, - sako kita konkurso sumanytoja, Ekodaiktai.lt įkūrėja, Birutė Jakučionytė.

Rūšiavimas

Lietuvoje yra daugiau nei 800 sąvartynų, iš jų apie 300 dar eksploatuojami. Į sąvartynus kasmet išvežama maždaug 3 mln. tonų įvairių atliekų, beveik pusė jų – nerūšiuotos komunalinės atliekos. Atliekų kiekis sąvartynuose grėsmingai didėja. Todėl labai svarbu atliekas rūšiuoti ir tai daryti geriausia ten, kur atliekos susidaro – namuose. Tai labai paprasta, tereikia įvairias atliekas išskirstyti į atitinkamus konteinerius. O svarbiausia, kad rūšiuotų atliekų išvežimas nieko nekainuoja, tereikia išrūšiuotas atliekas sumesti į atitinkamus konteinerius.

Lietuvoje daugėja įmonių, savo gamybiniame procese naudojančių antrines žaliavas. Svarbu suvokti, kad kuo daugiau mes surinksime antrinių žaliavų ir pirksime iš jų pagamintos produkcijos, tuo labiau didės ir pasiūla. Pasisekimo raktas yra paklausa. Mes turime pasinaudoti savo pasirinkimo teise. Didėjant paklausai, pramonė bus priversta didinti gamybą.

Atliekų rūšiavimo nauda:

Išsaugoma sveika aplinka, vis mažiau patenkant atliekoms į sąvartynus, prailginant jų eksploatacijos laiką

Sukaupiama antrinių žaliavų kaip alternatyvą žaliavų ir energijos šaltiniui
Sutaupoma gamtos išteklių ir energijos

Sumažinama vandens ir oro tarša bei pristabdomas miškų kirtimas

Sumažinama atliekų tvarkymo išlaidas