Kasmet rugsėjo 22 d. Europos šalys mini dieną be automobilio. Sostinės gyventojai šią akciją nusprendė paminėti diena anksčiau ir saulėtą penktadienio popietę buvo pakviesti sudalyvauti renginyje „Judėk teisinga linkme“. Renginio organizatoriai - Vilniaus visuomenės sveikatos biuras - didžiausią dėmesį sutelkė į bene populiariausią automobilio alternatyvą – dviračius ir suorganizavo jų žygį Vilniaus gatvėmis. Ir nors renginio šūkis skelbė „Dviračiu gali važiuoti visi“, šventė labiausiai pritraukė mokyklinio amžiaus vaikus.

„Taip, šūkis tikrai skambus, tikėjomės, kad pritrauksime įvairesnę auditoriją. Iš 50 užsiregistravusių ir besirenkančių didžiausia dalis - paaugliai“, - pasakoja renginio organizatorė Kristina Auglytė.

Visą savaitę Vilniuje vyko akcija „Mieste be savo automobilio“. Kiekvienas sostinės gyventojas buvo raginamas ieškoti alternatyvų nuosavam transportui, naudotis dviračiais, paspirtukais, riedlentėmis, važiuojant į darbą automobiliu pavežti kaimyną ar draugą.

Renginys „Judėk teisinga linkme“ vainikavo judriąją savaitę ir kvietė visus pabūti kartu, įsilieti į dviratininkų bendruomenę. Nuo Baltojo tilto pajudėję dviratininkai turės atlaikyti net pusantros valandos trunkančią distanciją. Kiekvienas dalyvis buvo pažymėtas specialiai renginiui pagaminta atributika ir tik po šios procedūros visi dalyviai kartu išriedėjo į Vilniaus gatves.

Beveik visi dviratininkai į šventę atvyko su nuosavais dviračiais. Atėję pėsčiomis ir susidomėję renginiu galėjo prisijungti prie buriamos komandas ir vietoje išsinuomoti dviračius.

„Automobilių eismas, šiandien bus sutrikdytas, nes dviratininkai keliaus ir judriomis gatvėmis. Maršrutą sudarė mūsų patyrę dviratininkai, smagu, kad yra tokių entuziastų“, - džiaugiasi K. Auglytė.

Nuo 2000 m. minima diena be automobilio siekia atkreipti visuomenės dėmesį į teršiamą gamtą bei sumažėjusį žmonių fizinį aktyvumą. Negausiai susirinkę vyresni šventės dalyviai teigė, kad ši akcija labai reikalinga. Pasak jų, būtina visuomenei parodyti, kad galima gyventi ir be automobilių, bent jau pabandyti.

Visgi didžioji dalis dalyvių - dviratininkų – paaugliai, kurie apie šią akciją sužinojo mokyklose. Daugelis jų rinkosi prie Baltojo tilto tam, kad gerai praleistų laiką, sudalyvautų žaidimuose. Bet ir moksleivių tarpe buvo galima išgirsti argumentuotų atsakymų.

„Mes čia, nes mylime ir tausojame gamtą!“, - teigė moksleivės Karina ir Viktorija.