Mėgėjiškos žūklės įstatymas sumažino žmonių galimybes prieiti prie vandens telkinių, o 20 metų vienoje pozicijose dirbantys pareigūnai kenkia visai miškų sistemai. Tokias mintis išsakė Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį interviu „Žinių radijui“.

Paklausta apie mėgėjiškos žūklės įstatymo veto atmetimą, prezidentė D. Grybauskaitė neslėpė, kad įstatyme yra ir gerų dalykų, bet būtina taisyti tas vietas, kurios sumažino žmonių prieinamumą prie vandens telkinių. „Išties įstatymas buvo sudėtingas. Ten yra gerų ir blogesnių dalykų. Negerai, kad buvo atimta teisė vyresnio ir jaunesnio amžiaus žmonėms nemokamai žvejoti, o privačių telkinių savininkams buvo suteiktos galimybės nevaldomai, be viršutinės ribos nustatinėti žvejybos kainas.

Taigi, pats prieinamumas prie vandens telkinių buvo gerokai sumažintas. Pagal Konstitucija privalėjau pasirašyti po veto atmetimo man grąžintą įstatymą, tačiau iš karto registravau pataisas, kuriose siūlau grąžinti galimybę pensininkams ir paaugliams žvejoti nemokamai, taip pat, kad privačiuose telkiniuose įkainiai už žvejybą būtų nedidesni nei valstybiniuose, kad taip būtų sugrąžintas prieinamumas prie visų vandens telkinių“, - teigė prezidentė.

D. Grybauskaitė paneigė visuomenininkų gandus, kad artėjančios miškų sistemos reformos slaptas tikslas – miškų privatizacija, tačiau neneigė, kad viename poste du dešimtmečius dirbantys pareigūnai kenkia pačiai sistemai ir čia būtinas rotacijos ir kadencijų įvedimas. „Esu ne kartą pasisakiusi, kad esu prieš miškų privatizavimą. Tai yra visų mūsų turtas ir jis toks turėtų išlikti. O dėl konkrečių urėdų ir pozicijų tai bandau laikytis principo ir siūlau jį visoms įstaigoms – imtis rotacijų ir kadencijos įvedimo.

Kai vienas žmogus 20 metų dirba viename poste, nemanau, kad tai naudinga ir pačiam žmogui ir pačiai sistemai. Manykime, kad nepakeičiamų, amžinų urėdų nėra, o rotacija ir kadencijos sveikintinos visur“, - sakė Lietuvos prezidentė.