Greito maisto tinklas „McDonalds“ 2013 m. viduryje planuoja atidaryti pirmąjį pasaulyje savo tinklo vegetarišką restoraną. Naujasis restoranas bus atidarytas Indijoje. Kompanijos vadovybė teigia, kad tokį sprendimą nulėmė didelė mėsos nevalgančių žmonių dalis šioje šalyje, rašo dailytelegraph.com.

Indijoje vyrauja induizmas ir islamas. Pirmoji religija draudžia maistui vartoti jautieną, antroji – kiaulieną. Didelė dalis šalyje besikuriančių greito maisto tinklų taikosi prie vietos rinkos ir į savo meniu įtraukia gaminius be mėsos.

Naujasis „McDonalds“ restoranas savo duris atvers šiaurinėje šalies dalyje, Amritsaro mieste, auksinėje šventykloje. Vietiniai religiniai lyderiai yra uždraudę prekiauti ir vartoti mėsą šventykloje ir apie ją.

Indijos statistika skelbia, kad šalyje 40 proc. populiacijos nevartoja mėsos. Vadinasi potenciali vegetariško maisto rinka yra apie 500 mln. žmonių.

Šventykloje kasdien apsilanko tūkstančiai tikinčiųjų (per metus – šimtai tūkstančių), todėl greito maisto tinklai čia mato geras galimybes užsidirbti. Tam jie privalo gerbti vietinius įstatymus ir papročius. Be to, didesnė dalis tikinčiųjų ir taip nevartoja mėsos, todėl mėsainiais jų nesuviliosi. Vien tai, kad restoranas siūlo mėsą gali paskatinti apskritai neužeiti į tą restoraną, nors jis turėtų ir neblogą vegetarišką valgiaraštį.

Aukso šventykla Amritsare

Indijos statistika skelbia, kad šalyje 40 proc. populiacijos nevartoja mėsos. Vadinasi potenciali vegetariško maisto rinka yra apie 500 mln. žmonių.

„Tai bus pirmasis vegetariškas restoranas, kurį mes atidarysime“, - kalbėjo „McDonalds“ atstovas Indijoje Rajeshas Kumaras Maini.

Šiuo metu dar nenuspręsta kas bus siūloma vegetariško greito maisto restorano lankytojams. „Meniu dar nesudarėme. Tai bus sprendžiama JAV. Indijos pavyzdys taps vegetariškų „McDonalds“ pavyzdžiu visame pasaulyje. Viskas privalo būti standartizuota. Per ateinančius 3 metus mūsų šalyje bus atidaryta apie 500 naujų restoranų. Nemaža jų dalis taps vegetariškais“, - pridūrė R. K. Maini.

„McDonalds“ nėra vienteliai kurie prisitaiko prie vietinių indų poreikių: „Domino Pizza“ pizerijų tinklas siūlo daug vegetariškų picų su dvigubu aštrių prieskonių antpilu, sumuštinių tinklas „Subway“ taip pat siūlo specialų vegetarišką meniu.

Nors neturtingos šalies gyventojai greito maisto restoranus priima palankiai, noriai juose lankosi ir laiko juos Vakarų pasaulio, o tuo pačiu ir geresnio gyvenimo, simboliais, visgi po truputį pasigirsta ir kitokių nuomonių. Greito maisto restoranai kaltinamai nehumanišku elgesiu su gyvūnais, o jų veiklą esą skatina nesveiką mitybą, nutukimą. Induistų praktikuojama Ajurveda akcentuoja sveiko maisto būtinybę kasdieniniame gyvenime, todėl aktyvi greito maisto restoranų plėtrą neigiamai pasitinka religijos lyderiai ir radikalesnių pažiūrų tikintieji.