Tą dieną, kai mokiniai ir mokytojai su gėlėmis grįžta į mokyklas Japonijos Taidžio saloje prasideda delfinų medžioklės sezonas. Kadangi delfinai žudomi itin žiauriai – po suvarymo į uždarą įlanką užkapojami kabliais - visame pasaulyje šią dieną rengiami protestai. Protestuotojų grupelė priešais Japonijos ambasadą susirinko ir Vilniuje. Tačiau šįkart vietoj piktų šūksnių skambėjo švelni fleitos melodija.

Visą akcijos laiką fleita šalia delfinų žudymą smerkiančių plakatų grojo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantė Karolina Baleckaitė, profesoriaus Valentino Gelgoto mokinė. Mergina atliko J. S. Bacho, W. A. Mozarto, G. Bizet ir kitų kompozitorių kūrinius.

Delfinų žudymu pasipiktinusių lietuvių būrys auga

„Norėjome pozityvios akcijos. Protestas – tai tarsi kažkas priešiško. O mes norėjome priminti apie egzistuojančią problemą, bet esame nusiteikę draugiškai. Tiesiog nesutinkame su Japonijos vyriausybės kasmet vykdoma politika Taidži saloje. Net patys japonai Tokijuje šiuo metu prostestuoja prieš tokius veiksmus. Praėjusiais metais šiame proteste Lietuvoje dalyvavo vos 3 žmonės. Šiemet jau – virš 10-ies. O muzika – juk kelias į širdis,“ - džiaugėsi ramiu protestu organizatorė Rasa Ramanauskaitė, į Japonijos ambasados duris beldžianti nebe pirmus metus. 

Praėjusiais metais moteriai pavyko pasikalbėti su Japonijos ambasados darbuotojais. Šiais metais buvo akivaizdu, jog niekas gyvūnų teisių gynėjais nesusidomės – ambasada šeštadienį tiesiog nedirbo.

Delfinus išgelbėjo pati gamta

Tačiau organizatorė teigė, jog kasmet kalbėtis su diplomatais nebėra prasmės – jų pozicija greičiausiai nepasikeitė. Ją pakeisti gali tik kylantis pačių japonų nepasitenkinimas. R. Ramanauskaitė tikino, jog būtent tai ir vyksta. Japonijos gyventojai jaučia, jog nuo jų nuslepiami kai kurie faktai, pavyzdžiui, kaip stipriai yra užterštos šalies pakrantės ir vandenynų ištekliai.

Praėjusiais metais delfinų medžioklei sutrukdė ne tiek protestuotojai, kiek oro sąlygos. Dėl didžiulių bangų žvejybiniai laivai būdavo priversti grįžti į uostą be laimikio – dideliam viso pasaulio gyvūnų teisių gynėjų džiaugsmui, medžioklės sezonas pasibaigė beveik mėnesiu anksčiau.

Nuo Rugsėjo pimosios Japonijos pakrantės paplūsta krauju
„Perspektyvesni, gražesni Taidžyje sugauti delfinai parduodami į akvariumus ar delfinariumus. Mes taip pat turime Klaipėdos delfinariumą su įkalintais gyvūnais. Nesuvokiama, kaip žmonės gali taip elgtis – uždaryti delfinus nedideliuose baseinuose, palikti vienus. Aš esu prieš bet kokios gyvybės formos įkalinimą. Tai daroma iš neišmanymo. Įsivaizduokime, jei žmonės uždaromi į kalėjimus už nusikaltimus, tai gyvūnai – dėl kažkieno interesų. Visi pasirodymai ir delfinų terapija – tai verslas. Mokslininkai, kurie tyrinėja delfinus tarsi atranda naują pasaulį. Delfinai – labai protingos ir sąmoningos būtybės – vieni protingiausių po žmogaus. Vis daugiau žmonių pradeda galvoti, kodėl vyksta tokios medžioklės“, - dėstė R. Ramanauskaitė. Moteris vylėsi, kad dėl rekonstrukcijų išvežti delfinai į Klaipėdos delfinariumą negrįš.

GRYNAS.lt publikavo vienos japonės interviu šia tema. Mergina teigė, jog valgyti delfinų mėsą – jų šalies tradicija.

„Na, tradicija galbūt daugiau aktuali vyresniosios kartos atstovams. Turiu du argumentus prieš tokią tradiciją – vienas, kad gyvsydabrio ir kitų sunkiųjų metalų koncentracija yra pasiekusi kritinę ribą, pačios ambasados delegatai praėjusiais metais pripažino, kad nėščiosioms nerekomenduojama valgyti žuvies Japonijoje. Po įvykusios atominės katastrofos jūros ir žuvies išteklių užterštumas yra toks didelis, kad kai kuriais atvejais žuvies porcija gali būti netgi mirtina. Panaršius internete galima rasti daug tyrimų su tiksliomis išvadomis, kiek būtent teršalų yra žuvyje. O delfinai minta šia žuvimi, - dėstė akcijos organizatorė. - Be to mergina, gyenusi Japonijoje teigė, jog patys japonai žuvies vartoja nedaug. Galbūt ta medžioklė naudinga tik kokiems nors verslo ar vyriausybės interesams? Gal ne viskas apie ją atskleidžiama visuomenei?“

Per 2010-2011 metų medžioklę Taidžio Žuvininkystės sąjunga nužudė 850 delfinus. 171 gyvūnas buvo parduotas į vergiją delfinariumams. Teigiama, jog Japonija šios medžioklės metu leidžia iš jūros ištraukti 20 tūkstančių žinduolių.

2009-aisiais Oskaru apdovanotas garsus filmas „Įlanka“, atskleidė tokios medžioklės metodus ir žiaurumą. Jis uždraustas rodyti Japonijoje.