Jau anksčiau būta įvairių spėlionių, jog raudona mėsa yra susijusi su prostatos vėžiu. Šiandien mokslininkai skelbia pagaliau patvirtinę vieną iš hipotezių – pražūtingas yra tik tam tikras mėsos gaminimo būdas. Apie tai rašo Didžiosios Britanijos dienraštis „Dailymail“.

Naujo tyrimo duomenimis vyrai, suvalgantys vos du mėsainius su kepta mėsa per savaitę, 40 proc labiau rizikuoja susirgti prostatos vėžiu.

Mokslininkai nustatė, kad mėsos kepimas aukštoje temperatūroje (keptuvėje) lemia tam tikrų vėžį sukeliančių chemikalų atsiradimą. Vėliau ši medžiaga pažeidžia žmogaus DNR.

Grėsmę kelia net pusantros porcijos per savaitę

Kruopščiai apklausus bei ištyrus 2000 sergančių prostatos vėžiu paaiškėjo, kad tų, kurie mėgo pasiskrudinti mėsą keptuvėje skaičius stipriai šokteli į viršų tarp kitų požymių. Manoma, jog pavojingiausia tokiu būdu gaminama raudona mėsa – kiauliena bei jautiena.

„Vyrai, kurie valgė apie vieną su puse keptuvėje keptos mėsos porcijos per savaitę, 30 proc. dažniau sirgo sunkesnės stadijos prostatos vėžiu. O vyrai, kurie suvalgo maždaug dvi su puse keptuvėje keptos mėsos porcijos, turi 40 proc. didesnę tikimybę susirgti prostatos vėžiu“, - šiurpius rezultatus bėrė Pietų Kalifornijos universiteto profesorė Mariana Stern.

Kancerogenai, kurie daro keptuvėje keptą mėsą pavojingą yra vadinami HCA (heterocikliniai aminai) ir PAA (policikliniai aromatiniai angliavandeniliai).

HCA formuojasi tuomet, kai proteinai yra kaitinami ilgesnį laiką aukšoje temperatūroje. PAA susidaro, kai mėsos riebalai nuvarva ant atviros liepsnos, dega ir susidaro dūmų. Taigi policikliniai aromatiniai angliavandeniliai gali susidaryti kepant kepsnius gamtoje, kepsninėje. Rūkstantys dūmai šias medžiagas palieka ant mėsos.

Labiausiai kenčia ispanai

Gausu pagrįstu įrodymų, jog HCA ir PAA yra susiję su tam tikromis vėžio rūšimis, viena iš jų – prostatos vėžys.

Po minėtos mitybos prostatos vėžys kažkodėl dažniausiai pasireiškia ispanams vyrams.

Profesorė Mariana Stern, kurios tyrimas buvo publikuotas žurnale „Carcinogenesis“, teigė:
„Mes vis dar spėliojame, kodėl prostatos vėžiu dažniau sergama tam tikruose regionuose ir kodėl didžiausią riziką tarp keptos mėsos produktų kelia mėsainiai. Greičiausiai todėl, kad aukšta temperatūra juos kepant pasiekiama greičiau, nei kepant kepsnį.“

Tyrimo dalyviai (jau sergantys prostatos vėžiu) buvo klausinėjami apie savo mitybos įpročius, apie raudonos mėsos bei vištienos vartojimą. Jų buvo netgi paprašyta nufotografuoti kaip jie gaminasi sau valgyti ir kaip atrodo jų kepta mėsa.

Tyrimas leido padaryti naujų išvadų ir susieti tam tikrą raudonos mėsos kepimo būdą su prostatos vėžiu.

Keptuvė + žuvis bei mėsa = vėžys?

Iki tol daryti tyrimai siejo visos raudonos mėsos vartojimą su prostatos vėžiu, tačiau tokiai hipotezei patvirtinti neužteko įrodymų.

Įvertinus vištienos vartojimą ir sergamumą prostatos vėžiu padaryta išvada, kad vyrai, kepę vištieną turi mažesnę susirgimo riziką nei tie, kurie kepė ją keptuvėje, aliejuje.

Profesorė Mariana Stern atliko jau ne pirmą tyrimą su keptuvėje keptais produkais. Jos nuomone, ne tik raudonos mėsos, tačiau ir vištienos bei žuvies keptos keptuvėje vartojimas didina riziką susirgti prostatos vėžiu.

Mokslininkai dar nėra užtikrintai atsakę į klausimą, kodėl tai vyksta, tačiau didžiausia tikimybė – minėtų HCA medžiagų atsiradimas kepimo proceso metu. Vėliau jos pažeidžia žmogaus DNR ląsteles.

„Šio tyrimo išvadų galbūt nepakanka, kad galėtume skelbti visuotines mitybos rekomendacijas žmonėms, tačiau sužinoti vieną iš kelių prostatos vėžio rizikos veiksnių bei žalingus maisto gamybos būdus, svarbu kiekvienam žmogui“, - kalbėjo profesorė Mariana Stern.