Siekiant kuo efektyviau ir naudingiau želdinti ir auginti miško sodmenis Tiltų girininkijos medelyne įrengtas modernus šiltnamis. Kaip pasakojo Valkininkų urėdijos urėdas Arvydas Strazdas, šiltnamis išsiskiria tuo, kad čia įdiegta automatizuota šiltnamio aplinkos kontrolės sistema. Veikia šiltnamio stogo dangos pakėlimo sistema: reikiamu metu stogą dengianti plėvelė specialios technologijos mechanizmu susukama ir šiltnamio stogas atidengiamas.

Ir patogu, ir naudinga

Pasak urėdo, šiltnamio dangą būtina pakelti, kad greičiau augtų sodinukai, prasidėtų medėjimo procesas. Medelyno meistras Algis Pigaga pabrėžė ir finansinę šios konstrukcijos naudą. Anot jo, anksčiau nuimama plėvelė dažnai suplyšdavo ir ji jau nebetikdavo naudoti antrą kartą. Dabar plėvelės nereikia plėšyti, ji paprasčiausiai suvyniojama, o prireikus vėl naudojama. Taip sutaupoma nemaža pinigų suma.

Taip pat šiltnamyje įrengta elektroninė laistymo, temperatūros, drėgmės matavimo, trąšų dozavimo sistema. Šiltnamio temperatūrai pakilus aukščiau nei leistina norma, specialus elektroninis prietaisas užfiksuoja visus duomenis ir parenka reikiamą operaciją. Taip reikalingiausiu momentu aplinka vėsinama, laistoma.

A. Pigagos teigimu, naujasis šiltnamis yra daug erdvesnis negu ankstesnieji, todėl jame geriau pasiskirsto temperatūra. Jis lėčiau įkaista – reikia mažiau laistyti. Tai naudinga ir kovojant su kenkėjais, grybinėmis ligomis, dumbliais, kurių atsiranda dėl drėgmės pertekliaus. Kadangi naujasis šiltnamis yra aukštesnis ir erdvesnis, į jį lengvai įvažiuoja traktorius, o tai pagreitina sėją ir želdinių priežiūrą. Tačiau, kaip minėjo pašnekovas, be žmogaus rankų taip pat neišsiverčiama. Medelyne papildomai dirba samdomi darbininkai. Ravėti dažniausiai pasitelkiamos tos pačios Tiltų kaimo gyventojos. Sezoninių darbininkų atsiunčia ir Darbo birža. Pavasarį medelyne dirba 30 darbininkų, šiuo metu 14.

Šiltnamyje auga dvigubai greičiau

Išskirtinė ir arkinė šiltnamio forma: mažesnis pasipriešinimas vėjui, geriau nuteka vanduo. O duraliuminio karkaso konstrukcijos yra atsparios korozijai, nerūdija. Kaip sakė A. Pigaga, ankstesnės medinės konstrukcijos laikydavo apie šešerius metus, duraliuminio – amžinos!

Anot jo, šiltnamyje auginti juodalksnius ir beržus yra daug geriau nei lauke. Šiltnamyje per metus užauga 50 cm aukščio medeliai. Lauke auginami medeliai tokį aukštį pasiekia per 2 metus. Medelyno darbuotojai naudoja vietines sėklas, kurias renka girininkijos plotuose. Į vieną kvadratinį metrą sėjama 2,5 g juodalksnių sėklų, beržų – 2 g. Sėjinukus ir sodinukus naudoja savo reikmėms ir parduoda privačių miškų savininkams.

Įsirengė savo lėšomis

Vieno šiltnamio renovacija urėdijai kainavo apie 100 tūkst. litų. Šiems darbams atlikti Valkininkų urėdija papildomo ES finansavimo negavo, mokėjo iš urėdijos pajamų.

Valkininkų urėdijos urėdas džiaugėsi ir suremontuotais keliais. Į medelyną dabar veda keliai su žvyro danga, todėl pagerėjo susisiekimas. Ankstesnieji keliai buvo duobėti, dažnai pažliugdavo, tapdavo sunkiai išvažiuojami. Dabartiniu žvyrkeliu, pasak A. Strazdo, lengva važiuoti bet kokiu transportu. Urėdas prasitarė ir apie didesnius užmojus dar labiau modernizuoti medelyną. Jis sakė, kad planuojama renovuoti ir kitus du medinius šiltnamius. Taip pat įrengti buitines patalpas darbininkams, kur jie galėtų pailsėti, pasidėti daiktus, nusiprausti po dienos darbų. Šiuo metu specialiai tam pritaikytų patalpų nėra, darbininkai ilsisi greta įrengtoje aikštelėje po atviru dangumi.

Daugiau atsinaujins

Valkininkų urėdijoje planuojama įrengti ir vietą kompostui ruošti. Šiltuoju laikotarpiu medelyne susikaupia daug biologiškai skaidžių atliekų: lapų, spyglių, įvairių žolynų, šakelių. Tai natūralios trąšos, biologiškai švarus produktas, kurį galima panaudoti medelyno reikmėms. Taip pat ketinama įrengti ir specialią ledainę, kurioje bus laikinai sandėliuojami sodmenys. Tai labai naudinga pavasarį, kai reikia iškasti ir persodinti sodmenis. Sodinukai šilumoje greičiau vegetuoja, o ledainė stabdo vegetaciją. Paprastai sodinukus reikia pasodinti per savaitę, kitaip jie ima želti. Naudojantis ledaine bus galima pailginti miškasodį ir išsaugoti sodmenų kokybę.

Norintys įsigyti kokybiškų juodalksnių ir beržų sėjinukų, taip pat ir sodinukų kviečiami apsilankyti Tiltų girininkijos medelyne nors visų Lietuvos norinčiųjų tikrai neaprūpinsime .Čia dirbantys kompetentingi darbuotojai ne tik padės išsirinkti sodmenis, bet ir patars, kaip tinkamai juos prižiūrėti.