Šį savaitgalį Kupiškyje bus saldu. Čia tris dienas vyks jau 36- oji Lietuvos bitininkų šventė „Bičiulių Lietuva – Kupiškiui“! Ją savo apsilankymu žada pagerbti ir Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai, kad Kupiškis šiemet pasirinktas bitininkų šventės miestu - ne atsitiktinumas. Mūsų rajono bitininkų draugija ypač aktyvi ir veikli, o bites laikančių ūkininkų – apie 400“, - džiaugėsi Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis.

Kruopščiai šventei ruošęsi kupiškėnai 36-osios Lietuvos bitininkų šventės proga pristato net trijų dienų programą. Šventės akcentu taps Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės apsilankymas šeštadienį. Ji pasveikins į Kupiškį iš visos Lietuvos susirinkusius bitininkus, o kupiškėnai žada Jos Ekselencijai pasiūlyti paskanauti šviežio šios vasaros medaus. 

Pagrindinė šventės diena, rugpjūčio 4-oji, prasidės iškilminga eisena link Kupiškio Kristaus žengimo į dangų bažnyčios. Iš visos Lietuvos į Kupiškį suvažiavusiems bitininkams šv. Mišias laikys Panevėžio vyskupijos vyskupas Jonas Kauneckas. 

Kol visi norintys apžiūrėti bitininkystės eksponatų ir tapybos darbų parodas bursis Kupiškio mieste, bitininkai dūgs Kupiškio mariose esančioje saloje „Uošvės liežuvis“. Čia šventės metu bus išrinktas pažangiausias 2012-ųjų metų bitynas Lietuvoje. Jauni ir patyrę bitininkai dėl geriausiųjų vardo varžysis įvairiuose konkursuose. Paskaitas apie šiandienines aktualijas bitininkystėje, medaus ir bičių produktų naudą žmogaus organizmui skaitys gerai šalyje žinomi bitininkai doc. dr. Algirdas Amšiejus, dr. Jonas Balžekas, dr. Dalia Stasitytė Buinevičienė, doc. dr. Algirdas Baltuškevičius ir kiti.

Skambiai pavadinę šių metų šventę „Bičiulių Lietuva – Kupiškiui“, organizatoriai siekia, kad šalia paskaitų ir bitininkų susitikimų lietųsi dainos ir šokiai, o iš visų šalies kampelių sugužėję bičiuliai susipažintų su regiono kultūriniu paveldu. 

Šventės metu veiks jau tradicine bitininkų švenčių puošmena tapusi mugė, kurioje galima paskanauti ir įsigyti įvairiausio medaus ir kitų bičių produktų: žiedadulkių, duonelės, bičių pikio, natūralaus vaško žvakių ir muilo.

Miesto svečiai turės progą išvysti gerai mėgėjų teatrų arenoje žinomo Skapiškio teatro „Stebulė” spektaklį „Šiaudinė pastogė“, Skapiškio vaikų ir jaunimo teatro studijos „Ku–kū“ spektaklį „Pelytės Zitos gyvenimas“ (Vytautas V. Landsbergis). Po oficialiosios dalies bitininkus, kupiškėnus ir miesto svečius linksmins beveik 20 įvairių Kupiškio rajono fokloro ansamblių, kaimo kapelų ir kitų muzikantų.