Pasaulyje ir Lietuvoje gausu viešbučių, kurie giriasi savo „žalumu“. Jie sakosi rūšiuojantys šiukšles, taupantys vandenį ir kompostuojantys virtuvės atliekas. Sveikintina, tačiau iki Kolumbijos sostinėje Bogotoje stovinčio viešbučio Gaia jiems – dar toli. Jo savininkai investavo kalnus „žalių“, kad viešbutis šia spalva trauktų akį, fotobjektyvus, bei dvelktų gamtos jaukumu. Apie viešbutį praneša tinklalapis inhabitat.com

Bogotos vertikalių želdintojų komanda „Paisajismo Urbano“, miesto gyventojų teigimu, gerokai atgaivino miestą konstruodama ekosistemas. Ši labiau vyriška kompanija griebiasi sudėtingų projektų, tokių kaip aštuonių aukštų gyvenamasis pastatas. Jie teigia jau 18 metų besimokantys, kaip „atnešti“ džiungles į miestą.
Galima teigti, jog šie metai nenuėjo veltui – ant Gaia viešbučio šiandien žaliuoja apie 25 000 augalų ir 40 proc. iš jų yra vietinės Kolumbijai būdingos rūšys.

Iš viso 55 augalų rūšys, augančios ant viešbučio fasado, geba pačios apsidulkinti ir auga hidroponinėje sistemoje (be žemės, tik su vandenyje ištirpusiomis medžiagomis). Sistema reikalauja labai minimalios priežiūros, o efektas – nereikia nė sakyti – didžiulis.

Nekalbant apie patenkintus turistus ir viešbučios svečius, toks fasadas savotiškai izoliuoja pastatą ir šiek tiek sumažina jo energijos poreikius. Taip pat augalai šioje vietoje išvalo užterštą miesto orą.

-Gamtosauga-

Vertikalus apželdinimas - tvarios urbanistinės plėtros pavyzdys. Miestuose nuolat trūksta vietos žaliosioms erdvėms, tad idėja apželdinti sienas ir padidinti augalijos kiekį mieste - sveikintina. Augalai valo miesto orą ir puošią aplinką, suteikia prieglobstį vabzdžiams ir paukščiams.