Atliekų vežėjai susiduria su įvairių poreikių klientais. GRYNAS.lt teko nagrinėti atvejį, kai gyventojas maldavo savivaldybę atliekų vežėjus pas jį siųsti rečiau nei kartą per mėnesį. Vyras teigė neturįs tiek atliekų, rūšiuojantis, o privaląs mokėti už jų išvežimą. O štai sodų bendrijos „Riešė“, esančios Grikienių kaime gyventojai svaidosi žaibais dėl pernelyg retai juos aplankančių atliekų vežėjų.

Šiukšles čia nustatyta vežti kas antrą pirmadienį. Tos pačios savaitės penktadienį konteineriai jau sprogsta atliekų maišais, o vežėjai tvirtina neturintys galimybių jų išvežti dažniau... nors ką tik gavo įpareigojimą tokią paslaugą teikti.

Nuo gegužės pirmosios dienos įsigaliojo Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimas dėl naujos atliekų tvarkymo tvarkos Vilniaus rajone bei vietinės rinkliavos įvedimo. Bendrijos „Riešė“ gyventoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) tikina, jog maždaug nuo šios dienos ir prasidėjo iki šiol tvarkingai ir draugiškai gyvenusios bendrijos bėdos.

Šiukšlės – neišvežtos, bet sąskaitos plaukia

„Soduose jau yra nemažai gyvenamųjų namų. Tad kiekvienas iš jų turėjo savo paslaugos tiekėja ir ta paslauga naudodavosi pagal poreikį: kam veždavo kartą per savaitę, kam – kartą į mėnesį. Mes turėjome paslaugos tiekėją, kuris tiesiog atvažiuodavo iki kiemo ir pasiimdavo tas šiukšles. Viskas buvo tvarkinga, - pasakoja moteris. - Dabar kažkokiu būdu bendrovė „Nemenčinės komunalininkas“ laimėjo savivaldybės skelbtą konkursą. Keista – kodėl? Juk tvirtina, kad neturi nei mašinų, nei darbuotojų, kad dažniau išvežtų šiukšles. Raštą, kad pasikeitė atliekų vežėjas gavome iškart su sąskaita už paslaugas, nors iš mūsų niekas jokių šiukšlių nepaėmė – jie tiesiog nerado, kur stovi mūsų namas.“

Bendrijoje, gyventojos teigimu, įsigaliojo nauja tvarka: sutartys su visais buvusiais vežėjais nutraukiamos, paslaugą teiks tik „Nemenčinės komunalininkas“. Bendrovė paskelbė, jog šiukšles veš kas antrą pirmadienį – tai reiškia, du kartus per mėnesį. Be to, jas surinks ne iš kiemų, o nuo pagrindinio įvažiavimo į sodus. Kur gyventojai konteinerius ir turėtų atvežti.

Didžiuliai konteineriai padėties neišgelbėjo

„Prasidėjo sujudimas, žygiai į savivaldybę, buvo renkami parašai. Galbūt mums ne tiek svarbu, kas veš tas šiukšles, tačiau norime turėti galimybę pasirinkti vežimo dažnumą ir kad atvažiuotų iki kiemo – čia gyvena šeimos su mažais vaikais, augintiniai - mūsų konteineris prisipildo per savaitę! O jei pražiopsosi tą kas antrą mėnesio pirmadienį ir nenutempsi konteinerio iki pagrindinio kelio - kur dėti tas šiukšles?“ - piktinosi bendrijos atstovė.
Jei pražiopsosi tą kas antrą mėnesio pirmadienį ir nenutempsi konteinerio iki pagrindinio kelio - kur dėti tas šiukšles?

„Nemenčinės komunalininkas“ ieškojo sprendimo – bendrovė pastatė kelis didelius bendrus konteinerius, kad čia šiukšles galėtų atnešti visi, kuriems jos nebetelpa į asmeninius konteinerius ir tie, kurie bendrijoje negyvena, tačiau atvažiuoja pavasaroti prie netoliese esančio ežerėlio.

Jau po savaitės konteineriai atrodo taip, kaip moteris įamžino nuotraukose.

„Po pirmadienio, penktadienį vaizdas jau buvo toks. Tie konteineriai pavirto sąvartynu! Per tokius karščius sklinda smarvė, gyvūnai tampo tas šiukšles po gatves ir kiemus, o bendrijoje gausu mažų vaikų. Penktadienį ir pirmadienį (liepos 9-ą dieną red. past.) skambinau į bendrovę, tačiau kol kas į mano prašymą išvežti šiukšles ir išgelbėti gyventojus nuo antisanitarinių sąlygų nėra atsižvelgta. „Nemenčinės komunalininko“ atstovas teigė, jog jau rytoj atvažiuos pasižiūrėti, ar tikrai tų šiukšlių tiek daug ir tuomet svarstys, ar reiktų jas išvežti anskčiau“, - komunalininkų neveiklumu stebėjosi moteris.

Už kokybišką paslaugą gali mokėti brangiau

„Riešės“ bendrijos gyventoja turi įtarimų, jog Vilniaus rajono savivaldybė tokiais sprendimais proteguoja lenkiško kapitalo įmones. Ar pagrįstai „Nemenčinės komunalininkas“ ir „Nemėžio komunalininkas“ įgijos teisę Vilniaus rajono gyventojams teikti šiukšlių išvežimo paslaugą šiuo metu tiria Konkurencijos taryba. Į ją kreipėsi iki šiol gyventojams paslaugas teikę atliekų vežėjai.

„Iki šiol jie patys atsisakydavo iš mūsų sodų surinkti šiukšles teigdami, kad neturi tam galimybių. Niekas iš bendrijos jų paslaugomis nesinaudojo“, - pasakoja gyventoja. Moteris teigia, jog pasikeitus atliekų vežimo situacijai paslauga vieniems gyventojams pabrango, kitiems – atpigo. Tačiau net ir tie, kurie gauna mažesnes sąskaitas siekia sugrąžinti senąją tvarką.

„Mokėjome daugiau už kokybišką paslaugą. Be to, nereikėjo tąsyti konteinerių iki pagrindinės gatvės. Bėgioti su konteineriais ir gaudyti tų šiukšliavežių. Daugiausia čia gyvena šeimos su mažais vaikais ir mums svarbu, kad aplink nesimėtytų šiukšlės“, - dėstė „Riešės“ sodų bendrijos gyventoja.

„Tarybos sprendimas iš tvarkingų sodų padarė sąvartyną“

Pasipiktinęs Griekienių kaimo gyventojas Vaidas Plaukaitis nebijo prisistatyti – vyras tikina, jog gyventojai galėtų susimesti ir susimokėti, kad „Nemenčinės komunalininkas“ užmirštų jų bendriją ir daugiau čia nebevažiuotų.

„Europos sąjunga turi tam tikras direktyvas dėl atliekų tvarkymo. Todėl 2010-aisiais Lietuvos respublikos Seimas priėmė įstatymą, kuriuo leido savivaldybėms tvarkytis šiukšlių reikalus taip, kaip jos nori. Tais pačiais metais Vilniaus rajono savivaldybė nusprendė, kad šiukšles nuo 2012-ųjų gegužės tvarkys „Nemenčinės komunalininkas“ ir „Nemėžio komunalininkas“, - istoriją nuo jos ištakų pradeda vyras. - Kitos sutartys su bendrovėmis automatiškai nutrūko. Negavau iš rajono savivaldybės atsakymo, ar dėl atliekų vežėjo buvo skelbtas koks nors konkursas. Į visus klausimus tegaunu tą patį raštą – Vilniaus rajono savivaldybės 2010-ų metų sprendimą. O šis sprendimas iš tvarkingos bendrijos padarė sąvartyną.“

V. Plaukaitis taip pat pabrėžia, kad bendrovės atstovai nuolat tvirtina, jog neturi galimybių šiukšlių išvežti dažniau. Gyventojas tikina iš bendrovės direktoriaus Zbignev Jedzinsky gavęs pasiūlymą netelpančias šiukšles dėti šalia konteinerio.

Didžiuliai namai už šiukšlių išvežimą moka centus

Kitas paradoksas – dabartinė paslaugos kaina.

„Už vieną kvadratinį metrą gyvenamojo ploto čia, atrodo, skaičiuojama 16 centų. Mano namas yra 120-ies kvadratų, tik nebaigtas statyti. Pagal kadastrinius duomenis – 38 kvadratai. Tad ir moku tuos 7 litus. Kaimynai turi didžiulius du pastatus ir vieną jų užregistravę kaip sodo namelį, kitą – kaip ūkinį pastatą. Na ir moka 3 litus už šiukšlių išvežimą... Anksčiau mokėdavome už 120 litrų ir 240 litrų konteinerius. Už tą didžiausią – 22 litus plius PVM. Dabar kažkas mokės 19, kiti – 7 ar 3 litus. Tai kuris mokėjimo būdas teisingesnis?“, - retoriškai klausė V. Plaukaitis.

Vyras tikino, jog susirinkę kaimynai svarstė variantą sumokėti „Nemenčinės komunalininkui“ minimalią sumą – po 3 litus kas mėnesį nuo kiekvienos namų valdos, kad bendrovės atstovai nestatytų jokių konteinerių ir nebevažiuotų į Grikienių kaimą.
Jie norėtų, kad viską suvežtume į vieną vietą, bet žinote, vietoje šiuo metu stovinčių penkių konteinerių reikėtų kokių 50.

„Anksčiau vežė normalios įmonės, žmonės nors kalbėjo lietuviškai“, - nuoskaudą liejo vyriškis.
Išgirdęs, jog konteinerius iš kiemų reikės atvežti į tam tikrą vietą V. Plaukaitis teigė pagalvojęs apie nėščias moteris ar bobulytes, žiemą ir vasarą tempiančias konteinerius per kaimelį, kad tik kas nors išvežtų jų šiukšles. Laimei vėliau „Nemenčinės komunalininkas“ sutiko atvažiuoti šalia kai kurių kiemų.

„Iki šiol dirbusiems įmonėms nebuvo problemų apvažiuoti kiemus. Ši bendrovė į kai kurias gatves tiesiog nepravažiuoja. Jie norėtų, kad viską suvežtume į vieną vietą, bet žinote, vietoje šiuo metu stovinčių penkių konteinerių reikėtų kokių 50”, - ironizavo Vaidas.

Dėl trukdymo dirbti vos nenukeliavo į teismą

Tokiu sprendimu Vilniaus rajono savivaldybė siekė pakeisti esamą situaciją – Vilniaus rajone tik 66 proc. gyventojų turėjo sudarę sutartis su atliekų vežėjais.

„Kam kibti prie tų, kurie jau turi savo vežėjus?“, - stebėjosi „Riešės“ bendrijos gyventojas. - gal tuos 30 proc. sudaro seneliukai, kurie atvažiuoja į sodus savaitgaliui, tada viską susirenka ir išvažiuoja. Anksčiau Grikieniuose nebuvo nei akumuliatorių, nei padangų“.

V. Plaukaitis teigia, jog po tarybos sprendimo įsigaliojimo „Nemenčinės komunalininko“ darbuotojai atvyko, įėjo į jo kiemą, nusitempė šiukšlių konteinerį, jį iškratė į šiukšliavežę ir išvažiavo. Į klausimus, kodėl jie taip elgiasi darbuotojai nereagavo.

Vyras buvo pasipiktinęs, kad šiukšlių vežėjai įžengia į privačią teritoriją ir nieko niekam nesakę griebia asmeninį konteinerį. Sugalvojęs vaizdo kamera nufilmuoti šiukšlių vežėjų darbą ir elgesį vyras netrukus sulaukė rašto, jog trukdo bendrovės darbuotojams dirbti.

„Nemenčinės komunalininko“ atstovas: problema bus išspręsta rytoj

Bendrovės „Nemenčinės komunalininkas“ Avižienių padalinio vadovas Vladislav Jedinskij stengėsi kalbėti trumpai. Jis tikino, jog apie šiukšlėmis pripildytus konteinerius sužinojo vos prieš valandą, taigi nėra ko stebėtis, kad jie dar neišvežti. Pokalbis su V. Jedinskij vyko antradienį, liepos 10-ąją, besibaigiant darbo dienai.

„Problema rytoj bus išspręsta. Ir vešime dažniau. Ar atsakiau į Jūsų klausimą? Mes, kaip „Nemenčinės komunalininkas“ bendraujame su bendrijos pirmininku, todėl visi prašymai, kada ir kaip vežti šiukšles, pirmiausia turėtų būti skirti jam. Neturime galimybės prisitaikyti prie kiekvieno gyventojo. Bendrijos susirinkimas jau įvyko – kas nežinojo – jų bėda“, - kalbėjo V. Jedinskij.

Paklaustas, ar gyventojai gali tikėtis, jog šiukšlės bus vežamos dažniau Avižienių padalinio vadovas atsakė: „Taip, mes turime visos galimybės“. Vladislav Jedinskij nesileido į kalbas apie buvusius vėžėjus ir tai, kad gyventojai pageidauja toliau turėti su jais sutartis. Vyras tikino, jog jis tėra darbų vykdytojas, sprendimus priima bendrijos pirmininkas ir gyventojai bendru susitarimu.

„Nemenčinės komunalininko“ darbuotojas priklauso ir Lenkų rinkimų akcijos bei Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ partijai, yra Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys.

Šiuo metu rajono savivaldybės taryboje daugiausia narių turi Lenkų rinkimų akcijos bei Rusų aljanso koalicijos partija. 2010 -aisiais savivaldybės taryboje buvo priimtas sprendimas, kad šiukšles iš visų rajono gyventojų surinks dvi įmonės, viena iš jų - „Nemenčinės komunalininkas“.

Iki šiol paslaugą teikė vežėjai „nelegalai“

Šiuo metu rajono savivaldybės taryboje daugiausia narių turi Lenkų rinkimų akcijos bei Rusų aljanso koalicijos partija. 2010 -aisiais savivaldybės taryboje buvo priimtas sprendimas, kad šiukšles iš visų rajono gyventojų surinks dvi įmonės, viena iš jų - „Nemenčinės komunalininkas“.

„Nemenčinės komunalininko“ vadovas Zbignev Jedinskij nuo 1993 – iųjų yra Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys.

GRYNAS.lt jis teigė, jog priešingai nei teigia gyventojai, tvarkos nebuvo iki šiol.

„Tik 70 proc. gyventojų turėjo sutartis su atliekų vežėjais. Aš puikiai pažįstu tą vietovę, esu lankęsis ne vieną kartą. Sodų bendrijose kokia pusė gyventojų neturėjo tokių sutarčių. Tos atliekos kažkur dingdavo – būdavo vežamos į mišką, pilamos į buitinių atliekų konteinerius. Įvedus rinkliavą, mokės visi. Kas liečia skundus, tai jie inicijuojami buvusių atliekų vežėjų. Pavyzdžiui, bendrovė „VSA“ turėjo sutartis iki metų pabaigos, mokėjimai tiesioginio debeto būdu, žodžiu, daug visko reikia keisti. Nors jie vežė nelegaliai – be Vilniaus rajono savivaldybės tarybos leidimo“, - už naująją atliekų vežimo tvarką pasisakė Zbignev Jedinskij.

Pagal Lietuvos higienos normas užtenka vežti dukart per mėnesį

„Nemenčinės komunalininkas“ vadovas patvirtino, jog su sodų bendrijos „Riešė“ pirmininku buvo sutarta, kas kiek laiko bus vežamos atliekos, kur stovės jų konteineriai.

„Mes galime viską išspręsti: jei per daug šiukšlių – pastatysim didesnės talpos konteinerius. Jei nepatinka jų buvimo vieta – pakeisim. Viską mes galim. Tik viena, ko savivaldybė nepakeis – tai principo, kad turi mokėti, - kalbėjo Z. Jedinskij ir pridūrė, kad pakeisti atliekų vežėjo bendrija „Riešė“ neturi teisės ir galimybės. - Galim ir kiekvieną dieną vežt, jei taip nori, bet kaina, patys supraskite, nuo to išaugs. O pagal higienos normą atliekos turi būti išvežamos kas dvi savaites. Tokia tvarka visoj Lietuvoj.“

Vyras teigė, kad tik poilsiauti į sodus atkeliaujantiems gyventojams bus taikomos mokesčio lengvatos. Yra bent 10 sąlygų, kurias atitinkantys gyventojai gali prašyti mokesčio nuolaidų.

Viskas dėl gyventojų

Taip pat Z. Jedinskij teigė, jog šiukšliavežės surenka atliekas iš tų individualių konteinerių, prie kurių gali privažiuoti. Kitiems gyventojams skirti bendri konteineriai.

Paklaustas apie galimą savivaldybės norą iš rajono eliminuoti kitus atliekų vežėjus, „Nemenčinės komunalininkas“ vadovas teigė, jog priimta tvarka skirta tik dėl gyventojų gerovės: „Kai savivaldybė turi mokėti už surinktą atliekų kiekį vežėjams, tiesiog negali sukontroliuoti, iš kur tos atliekos imamos. Kai turime savo įmonę, galime lengviau sukontroliuoti ir nėra tikslo iš šono rinkti tas atliekas. Toks tarybos sprendimas tikrai neprieštarauja jokiems įstatymams ir savivaldybės įmonės įkainiai yra mažesni. Alytuje, kiek girdėjau, nepatenkintų buvo daugiau nei metus po naujos tvarkos.“