Šiandien aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas Vilniaus universiteto Onkologijos institute atidarė šiam institutui Pasaulinės aplinkos dienos proga dovanojamų gamtos fotografijų parodą.

Trisdešimties fotografijų, kuriose įamžinti tetervinai, suopiai, kurtiniai, bukučiai, stirnos, kiti gyvūnai ir įstabūs gamtos vaizdai, ekspozicija, kurią Aplinkos ministerija, Generalinė miškų urėdija ir Švenčionėlių miškų urėdija dovanojo medikams ir jų pacientams, sušildys Onkologijos instituto Onkologinės radioterapijos skyriaus aukštųjų energijų spindulinės terapijos poskyrio erdvę.

Kaip sakė ministras, šią akciją inspiravo tiesiog žmogiškas noras bent truputį padėti tiems, kuriems ir taip nėra lengva – šios gydymo įstaigos pacientams. Iš nuotraukų sklindantis gamtos dvelksmas turėtų skleisti ramybę, geras emocijas žadinančią nuotaiką, sklaidyti nerimą, liūdnas mintis.

Dovanotų fotografijų autoriai – jau ne vieną apdovanojimą fotografijų konkursuose pelnę Švenčionėlių miškų urėdijos darbuotojai Rimantas Nalivaika ir Jonas Barzdėnas.

Antaliedės girininkijos girininkas Jonas Barzdėnas su fotoaparatu nesiskiria jau daugiau kaip tris dešimtmečius. Jo mėgstamiausias žanras – fotomedžioklė. Dažnai fotografuoja peizažus, retus augalus. Išleido savo nuotraukomis iliustruotą knygą „Labanoro girioje“. Priklauso „Naturephoto.lt“ ir „Žaliojo skėčio“ fotoklubams.

Švenčionėlių miškų urėdijos medelyno prižiūrėtojas-brigadininkas Rimantas Nalivaika yra surengęs ne vieną personalinę parodą. Jo nuotraukomis iliustruotos knygos „Švenčionių krašto gamta“, „Su meile – Lietuva“, „Didžioji medžioklės knyga“, „Ignalina lelijos žiede“ ir kt.

-Gamtosauga-

Gamtos fotografija - aplinkai nekenksmingas laisvalaikio leidimo būdas. Be to, jis skatina labiau domėtis gyvūnais, augalais ir paukščiais. Didėjant sąmoningumui žmogus tampa labiau linkęs apsaugoti gyvąją gamtą, mažiau teršti.