Jei jums kada nors reikėtų nuo ko nors pasislėpti, gal vertėtų pamąstyti apie užmaskuotą namą. Iš pažiūros nepastebimi šie kartais keisti, kartais nuostabūs namai aprėpia architektūrinių ypatumų gamą nuo ištęstų modernių dvarų iki naujoviškų rankomis statytų trobų. Bet kas tarp jų bendro? Dizainas, kuriuo norima pabrėžti namo maskuotę, rašoma forbes.com.

Medžių namas (Hilversumas, Nyderlanadai)

Medžių namas (Hilversumas, Nyderlanadai)Medžių namas (Hilversumas, Nyderlanadai) / pinterest.com nuotr.

Šis mažas būstas iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip krūva medžių rąstų. O iš tikrųjų – tai surenkamas pastatas iš plieno ir plastiko. Sukrautų rąstų išvaizda sukurta iš medienos faneros. Kai atlenkiamos namo langinės, į vidų patenka šviesa ir patalpa tampa muzikanto Hanso Libergo įrašų ir repeticijų studija.

Akmeninis namas (Fafė kalnai, Portugalija)

Akmeninis namas (Fafė kalnai, Portugalija) / Feliciano Guimarães nuotr.

Tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip Akmens amžiaus rieduliai, iš tiesų yra atostogų namas. Akmeninis namas buvo pastatytas 1974 m. iš keturių didelių riedulių. Kadangi šiame vienos portugalų šeimos atostogų būste nėra elektros, šeimininkai pasišviečia žvakėmis. Be to, name yra jaukumą skleidžiantis židinys, baseinas, iškirstas uoloje, ir iš rąstų padaryti laiptai.

Lapų dėžutė (San Franciskas, JAV)

Lapų dėžutė (San Franciskas, JAV) / Scott Green Landscape Architects nuotr.

Šis modernus kubinis pastatas, įrengtas už kitų San Francisko namų, iš tiesų yra meno studija. Žali vijokliai, tankiai apraizgę namo sienas, buvo pasodinti norint įlieti pastatą į kaimyninio parko vaizdą. Toje vietoje anksčiau stovėjo pastogė įvairiems daiktams sudėti. San Francisko architektai perprojektavo buvusią konstrukciją ir dabar šis vijokliais apraizgytas pastatas tarnauja ir kaip sodo skulptūra, ir kaip studija.

Apartamentai kopose (Florida, JAV)

Apartamentai kopose (Florida, JAV) / home.ponte-vedra-florida.com nuotr.

Apartamentai kopose (Florida, JAV) / home.ponte-vedra-florida.com nuotr.

Įrengti tiesiog kopose, šie du psichodeliniai apartamentai atstovauja 8-o dešimtmečio stiliui. Apartamentai buvo suprojektuoti naudojant specialų skiedinį, paprastai taikomą darant baseinus, todėl vidaus patalpos per daug neįkaista – čia išsilaiko pastovi, maždaug 21˚ C, temperatūra. Dviejų aukštų butai turi paplūdimio lygio terasas, žemiau esančias svetaines ir aukščiau įrengtus miegamuosius ir vonias. Patalpas jungia bendri laiptai. Šiuo metu tokie apartamentai kainuoja apie 1 000 000 JAV dolerių.

Drakono uola (Niujorkas, JAV)

Drakono uola (Niujorkas, JAV) / Trazzler.com nuotr.

Šį nuošalų namą suprojektavo pramonės dizaineris Raselas Raitas 7-ajame dešimtmetyje ir pavadino jį „Drakono uola“. Įkomponuotas uolėtų kalvų kraštovaizdyje, apie 30 hektarų miško teritorijoje, šis namas su studija priekiu atsuktas į dirbtinį tvenkinį. Valgomojo erdvė paremta vertikaliu medžio kamienu, išsikišusios uolienos svetainėje ir vonios kambaryje, samanomis apaugęs stogas ir žalia terasa iš dirbtinio tvenkinio pusės garantuoją, kad namą pastebėti iš toli nebus lengva.

-Gamtosauga-

Gamtoje užmaskuoti namai yra iš natūralių medžiagų, neužima daug vietos, nedarko natūralaus gamtovaizdžio. Rinkdamiesi natūralias medžiagas ir optimalų būsto plotą bei kraštovaizdžiui artimą išvaizdą judate darnaus vystymosi link.