Jei keliaudami norite patirti prasmingų įspūdžių, patys susidarykite piligriminės kelionės maršrutą į vieną iš dvasingiausių pasaulio vietovių:

1. Gango ištakos (Indija)

Gango ištakos (Indija)

Gangas – tai šventa Induizmo religijos išpažinėjų upė, kuri prasideda Himalajų kalnuose Utar Pradešo valstijoje ir, pratekėjusi daugiau nei 2 000 km, įteka į Bengalijos įlanką. Induistams Gango ištakos yra švenčiausia iš švenčiausių vietų ir tūkstančiai induistų keliauja prie upės ištakų netoli Gangotrio miesto. Piligriminė kelionė prasideda Gangotrio mieste ir tęsiasi 24 km per Himalajų klonius iki Gaumuko, kur išteka mažas šaltinėlis, kuris, tekėdamas toliau, virsta viena iš didžiausių Azijos upių. Čia piligrimai atlieka daršanus (aukojimus) kaip įmanoma arčiau tos vietos, kur vanduo išteka iš ledo sienos.

2. Kailašo kalnas (Tibetas)

Kailašo kalnas (Tibetas)

Kaip kelių didžiausių Azijos upių, tokių kaip Gangas, Karnali ir Indas, ištakos vietą, Kailašo kalną Tibete garbina net kelių religijų išpažinėjai. Šventojo Kailašo aplankymas – budistų, induistų, džainistų, o pastaruoju metu ir žygeivių tikslas. Ištvermingiausi piligrimai 52 km aplink švenčiausią tašką apeina per dieną, o religingieji aplink kalną eina kniūbsčiom, parklupdami su į dangų ištiestomis rankomis, vėl atsistodami ir vėl klupdami ant žemės. Pati kelionė į Kailašą – epinė – verta piligriminės kelionės vardo, todėl jai reikia ne tik pasiruošti, bet ir atitinkamai nusiteikti.

3. Šv. Jokūbo kelias („Camino de Santiago“) (Ispanija)

Šv. Jokūbo kelias („Camino de Santiago“) (Ispanija)

Viena iš populiariausių krikščionių piligriminių kelionių – aplankyti šv. Jokūbo kapą Santjago de Kompostelos mieste Ispanijoje. Ši piligriminė kelionė tokia reikšminga, kad buvo pavadinta „Europos svarbiausiu kultūriniu maršrutu“ ir netgi įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Piligriminis kelias prasideda Roncesvalio kaimelyje Ispanijoje, prie sienos su Prancūzija, ir tęsiasi 783 km iki Atlanto vandenyno pakrantės. Važiavimas dviračiu ar jojimas arkliu – laikomos tinkamomis piligriminio transporto priemonėmis, tačiau dauguma žmonių šį kelią eina pėsčiomis, apsistodami tik pernakvoti specialiuose piligrimų nakvynės namuose, ir visą šios piligriminės kelionės atstumą įveikdami per mėnesį.

4. Medugorja (Bosnija ir Hercogovina)

Medugorja (Bosnija ir Hercogovina)

1981 m. birželio 28 d. šešiems jaunuoliams Bosnijos kalnų kaimelyje Medugorja apsireiškė šv. Marija. Greitai ši vieta tapo piligrimų lankomu centru. Čia atvyksta daugybė piligriminių autobusų, o aplink pristatyta bedieviškai daug suvenyrais prekiaujančių kioskų. Sakoma, kad šv. Marija vis dar pasirodo Medugorjoje, nešdama pasauliui žinią per tuos pačius šešis žmones, kurie ją pamatė prieš 30 metų; trims iš jų šv. Marija apsireiškia kiekvieną dieną. Kad patirtumėte Medjugorjos stebuklą patys, piligrimystę pradėkite Mostaro mieste, nuo kurio iki Medjugorjos – apie 30 km kelio kalnais.

5. Auksinė šventykla (Indija)

Auksinė šventykla (Indija)

Amritsaro miestas, įsikūręs ties Indijos ir Pakistano siena, turi šventą centrą – Auksinę šventyklą – švenčiausią Sikhizmo vietą. Karštos Punjabo saulės apšviesta ši šventovė tikrai švyti auksu, švento Amrit Sarovar tvenkinio, nuo kurio ir kilęs miesto vardas, viduryje. Piligrimai šiame vandens telkinyje maudosi, eidami aplink šventyklos marmurinius kampus pagal laikrodžio rodyklę, o tuo tarpu prie rytinio įėjimo į šventyklą įsikūrusios virtuvės darbuotojai dalina nemokamą maistą tiek piligrimams, tiek turistams. Visi lankytojai gali prisijungti prie tikinčiųjų tiek pačioje šventovėje, tiek aplink ją.

6. Šašemenė (Etiopija)

Rastafarizmas – tai kultūrinis judėjimas, kurio nariai tiki, kad Etiopijos imperatorius Hailė Selasė – Afrikos Mesijas, tad nieko stebėtino, kad Rasta bendruomenė kilo iš Etiopijos. Apie 240 km nuo sostinės Adis Ababos 1960 m. Selasė padovanojo lopinėlį žemės Jamaikos rastafaritams. Pirmiausia ten apsigyveno 12 jamaikiečių, bet šiandieną bendruomenę sudaro šimtai narių. 8-o dešimtmečio pabaigoje, žymiausias visų laikų Rasta bendruomenės narys – Bobas Marlis – lankėsi Šašemenėje, o pastaruoju metu jo našlė pradėjo kalbėti apie jo palaikų perkėlimą į šią vietą. Be jokios abejonės, toks įvykis paverstų šį pietų miestą roko gerbėjų ir Rastos bendruomenės narių piligrimystės tikslu.

7. Atono kalnas (Graikija)

Atono kalnas (Graikija)

Žinomas kaip šventasis kalnas, Atonas – savivaldė 20 rytų ortodoksų vienuolynų, išsimėčiusių 2 033 m aukščio kalno Atono šlaituose, bendruomenė Graikijos Halkidikio pusiasalyje. Čia taikoma griežta leidimų sistema: vienu metu į šią teritoriją įleidžiami 100 ortodoksų ir 10 ne ortodoksų lankytojų; įleidžiami tik vyresni nei 18 m. vyrai; prašymai gauti leidimą įėjimui iš ne ortodoksų turi būti pateikti ne mažiau kaip prieš 6 mėn.; o diamonitirijos (leidimai) paprastai išduodamos 4 dienų laikotarpiui. Į šventąjį kalną piligrimai atplaukia valtimi, o tada eina iš vieno vienuolyno į kitą, apsistodami vienuose ar kituose svečių namuose, esančiuose prie kiekvieno vienuolyno.

8. Mašadas (Iranas)

Mašadas (Iranas)

Mašadas, išvertus – Kankinystės Vieta, – šventas šiitų miestas, kur 817 m. mirė 8-asis imamas ir tiesioginis pranašo Mahometo įpėdinis – Imamas Reza. Kiekvienais metais daugiau nei 15 milijonų šiitų aplanko šį rytų Irano miestą, kurio šviesa sklinda iš Astane Kodse Razavio, kur laikomi šventojo palaikai. Daugiausia piligrimų čia atvyksta per iraniečių Naujuosius Metus (kovo 21 d.) ir per didįjį piligrimų sezoną – nuo birželio vidurio iki liepos pabaigos. Ne musulmonai į šventyklą, kur laikomi palaikai, neįleidžiami, bet jie gali aplankyti tris prie šventovės prijungtus muziejus.

9. 88 šventyklų ratas (Japonija)

88 šventyklų ratas (Japonija)

Japonijos Šikoku saloje yra 88 šventyklos – tiek, kiek budistinėje doktrinoje priskaičiuojama blogų žmogiškų polinkių. Jei norite išsivaduoti iš visų šių neigiamų potraukių vienu kartu, tai gali pavykti apėjus visas 88 šios salos šventyklas. Anksčiau 1 500 km atstumą, apimantį kelią nuo pirmos iki paskutinės šventyklos, žmonės eidavo pėsčiomis, įveikdami net ir 100 km distanciją tarp kai kurių šventyklų. Tačiau šiais laikais, jau tapo įprasta nuo vienos šventyklos iki kitos pavažiuoti autobusu – bet, kur parašyta, kad dievai nemėgsta šiuolaikinių susisiekimo priemonių? Piligrimų kelias prasideda Tokušimoje ir dauguma piligrimų keliauja laikrodžio rodyklės kryptimi.

10. Adomo viršukalnė (Šri Lanka) (nuotr. viršuje)

Šri Lankos kalnynuose yra vienas kalnas, kuris reikšmingas visų religijų išpažinėjams. Priklausomai nuo jūsų religinių įsitikinimų, Adomo viršukalnės svarbiausias taškas – tai ta vieta, kurioje Adomas paliko savo pirmo žingsnio žemėn pėdsaką, arba Budos, Šivos ar šv. Tomo pėdos įspaudas. Nenuostabu, kad piligrimų sezono metu (nuo gruodžio iki gegužės) ši viršukalnė tampa panaši į knibždantį skruzdėlyną. Piligrimams pasauliečiams vien vaizdas, atsiveriantis kelionės metu, – vertas visos kelionės. Saulėtą dieną žmonių eilė nutįsta iki pat Šri Lankos sostinės Kolombo, iki kurio – 65 km.