Tikriausiai ne kartą girdėjote, kad norint sutaupyti elektros energijos, reikia stengtis nepalikti į elektros lizdą įjungtų buitinių prietaisų. Esą net ir budėjimo režime jie naudoja elektros energiją. GRYNAS.lt tęsia elektros energijos sunaudojimo buityje tyrimus ir praktiškai tikrina, kiek elektros energijos naudoja elektros tinkle paliktas telefono įkroviklis ir kiti buitiniai prietaisai.

GRYNAS.lt tyrė ir kitus buityje dažnai naudojamus prietaisus. Tyrimo rezultatus rasite ČIA.

Įrankis. Elektrinių prietaisų energijos suvartojimo matavimui naudojome vokišką „REV Ritter GmbH“ energijos kaštų matavimo prietaisą. Tai vienintelis tokio pobūdžio įrenginys, kurį pavyko rasti Vilniaus prekybos centruose. Gamintojas nurodo, kad matavimų paklaida – 5 proc. Prietaisas fiksuoja elektros energijos suvartojimą vienos šimtosios kilovatvalandės tikslumu.

Energijos sąnaudoms apskaičiuoti gali būti taikomas ir kitas metodas: kiekvienas gamintojas ant savo prekės nurodo šios galią išreikštą vatais (W) arba kilovatais (kW). Šis skaičius reiškia, kiek prietaisas sunaudoja elektros energijos per vieną nuolatinio veikimo valandą, tačiau tai tik orientacinis skaičius. Pvz. jeigu šaldytuvas stovi vėsesnėje patalpoje, jam reikės mažiau energijos palaikyti norimą temperatūrą savo viduje.

Kaina. Skaičiuodami suvartotos energijos kainą, rėmėmės 0,46 Lt tarifu. Tai didžiausias elektros energijos kainos tarifas Lietuvoje. Atsižvelgiant į tai, ar turite elektrinę viryklę ir ar jums taikomi dviejų laiko zonų tarifai, jūsų naudojamų panašių prietaisų energijos kaina gali būti ir mažesnė. Elektros energijos tarifus galite rasti ČIA.

Pastaba. Tai yra bandomasis GRYNAS.lt tyrimas. Juo siekta išsiaiškinti, kiek energijos suvartoja dažniausiai buityje naudojami prietaisai, kuriuos tikslingai pasirinkome ne naujus ir ne pačius taupiausius. Skirtingi gamintojai gamina skirtingas prekes: skiriasi jų efektyvumo koeficientas, našumas, galia ir t.t., todėl jūsų naudojamo prietaiso energijos suvartojimo kiekis gali skirtis.

Nauda. Energija brangiai kainuoja, todėl ją taupyti verta. Praktika rodo, kad racionaliai šeimininkaudami galime sutaupyti 10 proc. ir daugiau energijos bei atitinkamai sumažinti savo išlaidas. Svarbiausia – ūkiškumas ir energijos naudojimas pagal poreikį.

Be to, besaikis energijos resursų eikvojimas sukelia ekologines problemas, nes lemia anglies dvideginio išskyrimą į aplinką, o tai yra pagrindinės šiltnamio efektą sukeliančios dujos, dėl kurių vyksta globalinis klimato atšilimas. Taigi, taupydami vis labiau brangstančią energiją, taupysime savo pinigus, o kartu prisidėsime prie mūsų planetos išsaugojimo.

DVD grotuvas

©

Tyrimo metu buvo tiriamas kelių metų amžiaus DVD grotuvas. Po 24 val. matavimo prietaisas rodė, kad šis prietaisas išnaudojo 0,15 kWh (kilovatvalandės) elektros energijos. Vadinasi, viena para grotuvo veikimo budėjimo režime kainavo 0,069 Lt. Mėnesį (30 d.) nenaudojamas grotuvas galėtų kainuoti 2,07 Lt.

LED televizorius

©

Nenaudojamas, kabėdamas ant sienos, šis buitinis prietaisas per parą „suvalgo“ lygiai nulį kilovatvalandžių elektros energijos. Tyrimas buvo pratęstas iki dviejų su puse parų (60 val.), bet matavimo prietaisas neužfiksavo jokio elektros suvartojimo.

Mobiliojo telefono įkroviklis

©

Tyrimo tikslas buvo išmatuoti, kiek elektros energijos sunaudoja mobiliojo telefono įkroviklis paliktas rozetėje, bet smalsumo vedami patikrinome ir kiek kainuoja pilnai įkrauti išsikrovusį telefoną. 2 metų amžiaus „Nokia C5” telefonas pilnai buvo įkrautas per 3 valandas ir tai kainavo 0,005 Lt (0,01 kWh).

Tas pats įkroviklis vėliau buvo paliktas penkioms paroms įjungtas į rozetę. Matavimo aparatas neužfiksavo jokių elektros energijos sąnaudų.

Nešiojamas kompiuteris

©

Vidutinio amžiaus (apie 2 metų) nešiojamas kompiuteris buvo išjungtas ir matuojamas 24 valandas. Kompiuteris buvo pilnai įkrautas ir išjungtas. Matavimo prietaisas rodė, kad prietaisas neišnaudojo nei vienos šimtosios kilovatvalandės dalies.

Elektrinis gyvatukas

©

Elektrinis gyvatukas veikia ne budėjimo režimu, tačiau tai taip pat dažnai naudojamas prietaisas, kuris būna įjungtas nuolat. Lyginant su praeito tyrimo rezultatais, elektrinį gyvatuką galima vadinti daugiausiai energijos naudojantį buitinį prietaisą. Net ir nustatytas ant žemesnio nei vidutinis intensyvumo, jis per parą sunaudojo 2,48 kWh energijos. Tiek energijos kainuotų 1,141 Lt. Per mėnesį (30 d.) susidarytų 34,23 Lt, o per metus (365 dienos) – 416,46 Lt.

TV priedėlis

©

Jeigu namuose turite skaitmeninę televiziją, tikriausia šalia televizoriaus visad būna įjungtas ir TV priedėlis. Galbūt pastebėjote, kad jis nuolat karštas? Per 24 valandas šis daiktas "suvalgo" 0,36 kWh, o tai kainuoja, 0,116 Lt (per mėnesį - 3,48 Lt, per metus - 42,34 Lt).

Prietaiso pavadinimasLaiko vnt.Sunaudota kWhKaina, LtKaina per mėnesį / metus, LtPastabos
DVD grotuvas24 h0,150,0692,07 / 25,19
LED televizorius60 h0,000,00-2 metų amžiaus
Mobiliojo telefono pakrovimas3 val.0,010,005-2 metų amžiaus
Mobiliojo telefono įkroviklis120 h0,000,00-
Nešiojamas kompiuteris24 h0,000,00-2 metų amžiaus
Elektrinis gyvatukas24 h2,481,14134,23 / 416,46
TV priedėlis24 h0,360,1163,48 / 42,34Skaitmeninės televizijos priedėlis

-Gamtosauga-

Turint elektros prietaisų energijos suvartojimo statistiką, galima asmeniškai planuotis ir imtis energijos taupymo priemonių.