Jubiliejinėje akcijoje „Darom 2012“ dalyvavo didžiausias savanorių skaičius per pastaruosius penkerius metus. Džiuginantys rezultatai byloja apie augantį žmonių sąmoningumą ir besivystantį „darytojų“ mentalitetą.

„Darom Global 2012" akcijoje sudalyvavo daugiau nei 210 tūkst. savanorių, aktyviai prisidėjusių prie mus visus supančios aplinkos švarinimo ir gražinimo iniciatyvos. Akcijos savanoriai taip pat buvo raginami ne vien apsitvarkyti, bet tuo pačiu ir rūšiuoti surinktas atliekas.

„Kiekvienais metais stebime didėjančią akcijos dalyvių skaičiaus tendenciją. 2010 m. prie akcijos prisidėjo 100 tūkst., o 2011 – 150 tūkst. savanorių. Manau, kad žmonės savo dalyvavimu demonstruoja augantį sąmoningumą ir norą keistis, pradėdami nuo savęs“, - sakė „Darom“ koordinatorių tinklo vadovė Deimantė Kanclerytė.

Didžiuosiuose miestuose iš viso susirinko apie 46 tūkst. registruotų dalyvių. Aktyviausi buvo klaipėdiečiai, jų susirinko per 10 000. Vilniaus mieste - 7000, Kaune - 4000, Panevėžyje - 6000, Alytuje - 800, Utenoje - 2000, Šiauliuose - 3000, Tauragėje - 3700, Telšiuose 4200 ir Marijampolėje - 5300.

Pernai "Darom" didžiuosiuose šalies miestuose sušaukė 29 tūkstančius registruotų savanorių.

Kiekvienais metais „Darom“ akcijos metu šiukšlių randama vis mažiau. Šiemet po visą Lietuvą išsibarstę akcijos dalyviai preliminariais duomenimis surinko 1,5 tūkst. tonų atliekų. Tai tris kartus mažesnis skaičius nei buvo surinkta per „Darom 2011“. Didžiausias atliekų skaičius buvo surinktas
2010 m., tada į sąvartynus buvo pristatytos net 12 tūkst. tonų atliekų. Tikslesnis „Darom 2012“ atliekų skaičius paaiškės savaitės gale, kada baigs darbą vežėjai.
D. Kanclerytė
Kiekvienais metais stebime didėjančią akcijos dalyvių skaičiaus tendenciją. 2010 m. prie akcijos prisidėjo 100 tūkst., o 2011 – 150 tūkst. savanorių. Manau, kad žmonės savo dalyvavimu demonstruoja augantį sąmoningumą ir norą keistis, pradėdami nuo savęs.

„Kiekvienais metais didžiausią rūpestį kelia atliekų iš tvarkytinų taškų surinkimas ir išvežimas. Šiemet apsieita be didesnių nesklandumų, o iš sąvartynų pusės buvo vykdyta griežtesnė atliekų priėmimo kontrolė, todėl atliekų surinkimo skaičiai nėra tokie dideli kaip pavyzdžiui 2010 m., kada vien Vilniaus regione buvo surinkta 710,8 t atliekų“, kalbėjo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) atstovas Osvaldas Markevičius.

„Darom“ akcija baigėsi, liko susumuoti paskutinius rodiklius, o organizatoriai jau kelia sau naujus tikslus. Vienas jų – tapti organizacija, skatinančia tausoti gamtą ištisus metus. „Norime plėsti veiklą ir augti drauge su augančiu dalyvių skaičiumi. Ačiū visiems, kas dalyvaujate ar kitaip prisidedate prie akcijos sėkmės“, kalbėjo „Darom“ atstovas Karolis Sargūnas.

Idėja suorganizuoti švarinimo akciją „Darom“ kilo grupei Estijos gyventojų. 2008 metais jiems pavyko sukviesti daugiau nei 50 tūkst. savanorių, kurie per vieną dieną surinko apie 10 tūkst. tonų atliekų. Tais pačiais metais akcija pirmą kartą surengta ir Lietuvoje. Nuo to laiko „Darom“ Lietuvoje įgyvendinama kiekvienais metais. Sekdami Baltijos šalių pavyzdžiu, šiemet į „Darom“ įsitraukė per šimtas pasaulio valstybių.