Pirmą kartą tokio pobūdžio parodą šalyje rengia žurnalas “Miškai” kartu su Ukmergės miškų urėdija. Paroda vyks Pašilės girininkijos valdose š.m. gegužės 31-birželio 2 d. Genaralinis renginio remėjas – tarptautinė korporacija Stihl. Jame bus demonstruojama visa su miškininkyste susijusi stambioji ir smulkioji technika bei amatininkų darbai iš medžio, gintaro, vilnos, kailio ir kt.

„Gyva” paroda

Pasak organizatorių, šio renginio išskirtinis bruožas – “pats matai, kaip viskas vyksta”. Parodos lankytojai galės įvertinti visų rūšių technikos galimybes darbo metu: bus kertama miško biržė, čia pat rūšiuojama, kraunama ir gabenama mediena, šalia bus paruošiama dirva miško atkūrimui ir įveisiamas miškas, retinamas bei ugdomas jaunuolynas, čia pat bus demonstruojami kiti miško priežiūros ir apsaugos mechanizmai, darbui medelynuose skirta įranga, taip pat bus galima įsitikinti, kaip veikia biokuro gamybos, miškų infrastrutūros tvarkymo ir kita technika.

Vaizdinga ir dėkinga vieta

Pasak Ukmergės miškų urėdo Viganto Kraujalio, ši vieta pasirinkta dėl keleto priežasčių. Pirmiausia ji yra labai patogi: pačioje Ukmergės pašonėje, beveik šalies viduryje, ir tik 70 km nuo stambiausių mūsų miestų – Vilniaus ir Kauno. Be to, pasirinktas 6 ha miško plotas – labai vaizdingas, kompatiškas ir įvairialypis. Jame yra ir daigynas, ir jaunuolynas, ir brandus, kirtimui tinkamas, medynas ir įvairaus dydžio miško aikštelės, kuriose bus patogu įsikurti parodos dalyviams. Tai suteiks visas galimybes techniką ir įrengimus demonstruoti darbo procese, o parodos lankytojams – savo akimis įsitikinti, kaip viskas veikia. Na, o tie, kurie be viso kito dar mėgsta ir gražią gamtą, taip pat turėtų nenusivilti.

Laukiami ir mėgstantys gamtą

“Tikimasi, kad parodoje apsilankys ne tik profesionalūs miškininkai, medienos verslo atstovai ir privačių valdų savininkai. Šis renginys turėtų pradžiuginti visus, kurie mėgsta lankytis ir būti gamtoje. Beje, parodos laikas sutampa su tuo metu Ukmergėje rengiama Miesto švente. Todėl laukiama, kad parodoje apsilankys ir Miesto šventės dalyviai bei svečiai, atvyksiantys iš viso krašto”, - sakė V. Kraujalis.

Kiti parodos renginiai

Parodos metu vyks kelios konferencijos-diskusijos aktualiausiais miškininkystės ir gamtosaugos klausimais.

Ta proga Ukmergėje bus surengtas savaitės trukmės skulptorių pleneras. Jo baigiamasis akordas – birželio 1 d. Keli geriausi iš ąžuolų išskaptuoti kūriniai po parodos papuoš viešąsias Ukmergės erdves.

Dalyvaus ir svečiai iš užsienio

Jau užsiregistravo pirmieji parodos„Baltijos miškai 2012“ dalyviai: A. Mocevičiaus firma Ginalas, UAB Rovaltra, UAB Scania Lietuva, UAB Litagra, UAB Autotoja, UAB Graderlitas, HSM bendrovė iš Vokietijos, UAB Biržų žemtiekimas, Latvijos bendrovė Baltic timber, UAB Husqvarna Lietuva ir kt.

Tikimasi, kad be Baltijos valstybių šioje parodoje dalyvaus miškininkyste ir medienos apdirbimu užsisimančios bendrovės iš Lenkijos, Baltarusijos ir Vokietijos.