Aistra žvejybai klaipėdiečių šeimai suteikė galimybę atrasti nišą unikaliai verslo šakai. Prieš du dešimtmečius pradėti rankomis gaminti žvejybiniai masalai, dabar jau žinomi ir užsienyje.

Lietuviai renkasi lietuvišką produkciją

Žvejybos reikmenis gaminančios įmonės „Vivingra“ įkūrėjas Vladas Valukonis garsėja kaip specialių žvejybos masalų gamintojas.

„Jei gyvenčiau Amerikoje, būčiau milijonierius, nes mūsų produkcija gaminama rankomis. Reikia įdėti daug darbo, atlikti daugybę operacijų, kol iš medinio ruošinio pagaminama įvairiausiomis spalvomis švytinti medinė žuvelė, vadinama vilioku“, – tikino V.Valukonis.

Žemaitijoje garsėjantis aistringas žvejys prisipažino, kad gyvenime buvo griebęsis įvairiausių veiklų.

„Dirbau viską, ką tik sugebėdavau. Tačiau įsitikinau, kad reikia daryti tik tai, ką geriausiai išmanai. Aš žvejoju jau 46 metus ir tai išmanau, tačiau kaip tai paversti verslu, teko gerokai pasukti galvą“, – aiškino klaipėdietis.

Vyras prisiminė, kad prieš du dešimtmečius pirmieji masalai buvo gaminami tik savoms reikmėms.

„Aš žinau, kaip pagauti žuvį, juk žinios įgyjamos praktikoje. Iš užsienio į Lietuvą atvežama daugybė produkcijos, tačiau nė vienas masalas nėra pritaikytas mūsų vandenims. Juk tai masinė produkcija, pagaminta staklėmis, o aš kiekvieną savo gaminį pats testuoju“, – pasakojo V.Valukonis.

V.Valukonis pastebėjo, kad žvejybinių reikmenų parduotuvėse šiuo metu apstu Japonijoje gamintų viliokų. Tačiau faktiškai visa japoniška produkcija skirta žvejoti jūroje.

Gauna individualių užsakymų

Klaipėdietis juokėsi, kad įmonės pavadinimą pasirinko neatsitiktinai.

„Teka toks požeminis upelis, kuris vadinasi Vivingra“, – teigė vyras.

Individualią įmonę V.Valukonis įkūrė prieš 15 metų.

„Iš pradžių su visa šeima medines blizges gaminome mažutėje patalpėlėje. Dabar mes pajėgūs įvykdyti ir kelių tūkstančių gaminių užsakymą per gana trumpą laiką. Džiaugiuosi, kad verslą pavyko išvystyti be banko kreditų“, – tikino žvejys.

Šiuo metu įmonėje dirba visa Valukonių šeima.

„Ne tik sūnus su marčia, bet ir dukra su žentu, žmona, visi esame įtraukti į šį verslą“ – aiškino V.Valukonis.

Įmonės patalpose pirmiausia iš medžio specialiomis staklėmis išdrožiamas medinis ruošinys, primenantis medinę žuvelę. Tuomet jis gruntuojamas specialiu gruntu.

„Čia juk net ir vienas milimetras yra svarbus. Mes blizges gaminame iš medžio. Pasaulyje įmonės juos puolė gaminti iš plastiko, kad galėtų sutaupyti. Tačiau plastikas neturi tokio jautrumo. Jei pasitaikys brokas, masinėje gamyboje bus išleista visa brokuota linija“, – tikino V.Valukonis.

Šių blizgių forma yra tobulinama nuolat.

„Atidžiai klausome žvejų nuomonės. Jei žmogus sako, kad jis nori plonesnės ir tam tikros formos blizgės, mes jam tokią ir pagaminame“, – tikino klaipėdietis.

Medinis ruošinys virsta tikros žuvies virpesius atkartojančiu masalu tik po daugybės bandymų.

„Reikia žiūrėti, kad vilioko liežuvėlis būtų tam tikru kampu, subalansuotas taip, kad jis vandenyje plaktų tam tikru stiprumu. Jei milimetru aukščiau įtaisysi kilpelę valui, viliokas vandenyje dirbs agresyviau. Gražiai nudažytu pagaliuku žuvies juk nepagausi“, – teigė V.Valukonis.

Penkios dešimtys spalvų

Šiuo metu „Vivingra“ gamina medines blizges nuo 2,5 cm ilgio iki 12,5. Jos skirtos plėšrioms žuvims gaudyti.

V.Valukonio įmonėje gaminami klasikiniai, giluminiai, skęstantys, tolimo metimo viliokai ir net karkvabalius primenantis masalas.

V.Valukonio dukra Donata Kontenienė tikino, kad blizgės aerografu dažomos 50 įvairiausių spalvų bei atspalvių.

„Vienas viliokas padengiamas keliais įvairių spalvų sluoksniais. Tuomet dar jam suteikiamas raštas. Jis gali priminti žuvies žvynus ar tikram ešeriui būdingus dryžius. Tada jis keliais sluoksniais lakuojamas specialiu laku“, – pasakojo D.Kontenienė.

Šeima prisiminė, kad sulaukė vieno žvejo vizito, kuris atvežė iš vandens telkinio ištrauką jų masalą.

„Vienas žvejys jį pametė, o kitas ištraukė iš dugno, kur jis pragulėjo keletą metų. Geležiniai kabliukai buvo visiškai surūdiję, o pats masalas išsilaikė kuo puikiausiai, dažai ir lakas buvo išlikę“, – tikino moteris.

Gaminius patentavo

Šiuo metu tarp žvejų populiarėja naujos kartos jaukai, skirti žvejoti masalą vandenyje vedant trūkčiojimu.

„Vivingra“ gamina žiemos sezonui skirtus viliokus.

„Mes esame priklausomi nuo sezoniškumo. Šią žiemą teko tinginiauti, nes neturėjome ledo. Tačiau būna tokių dienų, kai gavę užsakymą visa šeima dirbame dieną ir naktį“, – tvirtino V.Valukonis.

„Kainas mes stengiamės derinti su užsakovu“, – tikino įmonės vadovas.

Įmonė yra patentavusi savo gaminius. Žiemą šeima gamina meškerėles stintų gaudymui, stintines fosforines blizgutes, sistemėles, sargelius, masalus ešeriams, dirbtines museles.

„Jau atsiranda daug kopijuotųjų, todėl patentavome uodo trūklio lervas primenančius jaukus ir viliokus“, – sakė V.Valukonis.

Čempionate – trečia vieta

Klaipėdiečiams į rinką teko žengti varstant kone kiekvienos žūklės reikmenų parduotuvės duris. Dabar įmonės produkcija tiekiama kelioms dešimtis visoje Lietuvoje esančių parduotuvių.

„Dabar mūsų gaminius žino ir estai, latviai, norvegai, anglai. Tai žvejų emigrantų nuopelnas“, – tikino V.Valukonis.

Tai, kad „Vivingros“ produkcija verta dėmesio, byloja faktas, kad pernai vykusiame Pasaulio spiningavimo čempionate Italijoje lietuvių komanda, žvejojusi ir klaipėdiečių gamintais masalais, užėmė trečiąją vietą.

„Italijoje vykusiose varžybose žvejai kovėsi naudodami įvairiausių gamintojų jaukus. Džiugu, kad lietuviai pasirinko mūsų rankų darbo blizges ir šios neapvylė“, – tikino V.Valukonis.