Kovo 31 dieną 20.30 val. visame pasaulyje valandai bus išjungtus šviesos. Lietuvoje šių metų „Žemės valandos“ pradžią skelbs Vilniaus miesto savivaldybė - šaštadienį, 20.30 val. iš Rotušės aikštės šalies gyventojai jau trečiąjį kartą bus pakviesti prisidėti prie daugiau nei milijardo žmonių visame pasaulyje. Visi jie vienai valandai išjungs šviesas, taip leisdami planetai 60 minučių atsikvėpti, o patys sau - susimąstyti apie pragaištingus žmogaus veiklos padarinius gamtai.

Apie savo ketinimus prisijungti prie akcijos jau paskelbė AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras). Visame Vilniaus televizijos bokšte vienai valandai bus išjungtas apšvietimas. Nepertraukiamai veiks tik signaliniai žibintai, o restorano „Paukščių takas“ lankytojai Vilniaus panorama vieną valandą grožėsis žvakių šviesoje.

Šiemet pirmą kartą Vilniaus miesto savivaldybės kvietimu prie akcijos prisijungs ir Užsienio šalių ambasados – 16-a iš 31-os jau pranešė apie dalyvavimą. Kartu su Vilniaus miesto savivaldybės pastato bei Europos aikštės šviesomis sostinėje užges ir šie objektai bei gatvės:

Vilniaus arkikatedra, varpinė, Katedros aikštė, T. Vrublevskio bei Šventaragio gatvės
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
Gedimino pilies bokštas
Vilniaus rotušė, Rotušės aikštė, Didžioji, Pilies ir Vokiečių gatvės
Lietuvos nacionalinis muziejus
Trijų kryžių kalnas
Seimo rūmai, Nepriklausomybės aikštė, Gedimino pr. bei A. Goštauto g.
Lietuvos Respublikos prezidentūra, S. Daukanto aikštė bei Universiteto g.
Vilniaus universiteto centriniai rūmai, Šv. Jonų bažnyčia ir Šv. Jonų g. bei Pilies g.
Aušros vartai
Lietuvos nacionalinis dramos teatras
Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras
Kongresų rūmai
Vilniaus televizijos bokštas
Užsienio šalių atstovybės Vilniuje

Užtems Palangos tiltas

Didžiausio šalies kurorto Palangos simbolis – Palangos tiltas - vienai valandai panirs į tamsą. „Taip palangiškiai pabrėš, jog palaiko šios ekologinės akcijos idėją bei kviečia visuomenę susimąstyti, ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti, kad sumažintume pragaištingus žmogaus veiklos padarinius gamtai“, - sakė Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Jūros tiltas „Žemės valandos“ akcijai pasirinktas ne atsitiktinai. Pasak Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojo Nerijaus Stasiulio, niekam nekyla abejonių, jog tai – didžiausio šalies kurorto simbolis. „O užsieniečiams jis asocijuojasi ne tik su Palanga, bet ir su visu mūsų pajūriu“, - pabrėžė N. Stasiulis.

Jungiasi Lietuvos įmonės

Dešimtys Lietuvos įmonių savo pastatuose bei biuruose valandai užgesins šviesas – taip „ACME Baltija“, „Švyturys-Utenos alus“, SEB bankas, „Swedbank“, „Danske“ bankas, Omnitel, „Čili“ restoranai, prekybos centrai IKI, Druskininkų vandens parkas ir viešbutis AQUA, Druskininkų gydykla bei daugelis kitų prisidės prie „Žemės valandos“. Verslo atstovai noriai prisidėjo ir prie šiais metais pristatomos naujos idėjos „Jei Tu, tai ir aš“ (I Will If You Will).

Pirmasis mesti iššūkį pasiryžo pagrindinis „Žemės valandos“ Lietuvoje rėmėjas UAB „ACME Baltija“. Juo įmonė skatina kuo daugiau žmonių pasirinkti energiją taupančias lemputes ir taip prisidėti prie energijos tausojimo kasdien. Savo pažadą užtvirtinti galima socialiniame tinkle „Facebook“, „ACME Lietuva“ puslapyje. „Jeigu 1000 žmonių paspaus „patinka“ ir taip pasižadės naudoti tik energiją tausojančias lemputes, aš visą mėnesį į darbą ir namo važinėsiu tik su dviračiu - 40 km pirmyn ir atgal per vieną dieną. Vadinasi, per mėnesį nuvažiuosiu 800 km, taip sutaupysiu 80 litrų kuro, nesudeginsiu 1100 kg oro ir neišmesiu 1200 kg nuodingų dujų mišinio!”, - pažadėjo įmonės direktorius Paulius Peršeliūnas.

Savo susirūpinimą planetos išsaugojimu patvirtina ir UAB „Švyturys-Utenos alus" generalinio direktoriaus Rolando Viršilo mestas iššūkis kitoms verslo įmonėms – „Jeigu prie „Žemės valandos“ akcijos prisijungs 100 Lietuvos įmonių, tai aš asmeniškai tris paras namuose nenaudosiu elektros energijos. Seniai įrodyta, jog būtent elektros gamyba labiausiai teršia orą ir daugiausiai prisideda prie pasaulio klimato kaitos“.

Vilniaus prekybos centras „Ozas“ jau trečius metus iš eilės taip pat prisidės prie akcijos. „Palaikomi ir skatinami mūsų valdytojos kompanijos ECE bei vedini sąmoningumo, kiekvienais metais dalyvaujame „Žemės valandoje“. Tai viena iš galimybių prisidėti prie ECE darnios plėtros strategijos įgyvendinimo, kuriam turime ne tik moralinių bei socialinių, bet ir racionalių, verslo tikslais paremtų priežasčių. Pavyzdžiui, elektros taupymas leidžia mažinti išlaidas, o tai reiškia – sudaryti palankesnes sąlygas nuomininkams ir galiausiai – pirkėjams“, – sako prekybos ir pramogų centro „Ozas“ direktorė Inga Navickaitė.

Visos įmonės apie savo pasiryžimą išsijungti valandai šviesas gali pranešti užsiregistruodamos www.zemesvalanda.lt svetainėje.

Šią idėją palaiko pasaulio lyderiai, pramogų pasaulio įžymybės ir paprasti žmonės - specialiai sukurtoje „Youtube“ platformoje visi jie meta iššūkius vardan planetos išsaugojimo ir pasižada padaryti kažką daugiau nei valandai išjungti šviesas. „Žemės valandos“ koordinatoriai Lietuvoje kviečia visus prisidėti prie šios iniciatyvos ir aktyviai joje dalyvauti tiek priimant kitų iššūkius, tiek paskelbiant savo.

Žemės valandą šviesos priges ir  „Akropoliuose“ 

Prekybos ir pramogų centrai „Akropolis“ šį šeštadienį jau antrą kartą dalyvaus pasaulinėje Žemės valandos akcijoje. Kovo 31-osios vakarą nuo 20:30 iki 21:30 val. Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ vienai valandai bus paliktas bus tik saugiam vairavimui ir patogiam prekybos centrų funkcionavimui būtinas apšvietimas. Akcijoje dalyvaus ne tik „Akropoliai“, bet ir dalis prekybos ir pramogų centruose įsikūrusių nuomininkų.

Žemės valanda – tai pasaulinė akcija, skatinanti pasaulio lyderius imtis priemonių prieš klimato kaitą. Įspūdingi pastatai ir įsimintiniausi objektai visuose pasaulio žemynuose vieną valandą skendės tamsoje. Ši Pasaulinio gamtos fondo iniciatyva per trumpą laiką išaugo į pasaulinę akciją. 2011 m. kovą 1,8 milijardo žmonių dalyvavo penktojoje Žemės valandoje, kurios metu šviesos aptemo daugiau nei 135-oje valstybių, visuose žemynuose.

***

Pasaulinę iniciatyvą „Žemės valanda“ vykdo WWF („World Wide Fund of Nature“) - viena didžiausių ir gerbiamiausių gamtosaugos organizacijų pasaulyje. Žemės valanda prasidėjo 2007 m. nuo vieno miesto – Sidnėjaus. Jau po metų idėja apskriejo visą pasaulį ir dabar „Žemės valanda“ vadinama didžiausiu savanorišku žmonijos geros valios aktu. 2011 m. „Žemės valandos“ dalyvių skaičius pasiekė 1,8 milijardo žmonių, apėmė daugiau nei 5 200 miestų ir 135 šalis visuose septyniuose žemynuose.