GRYNAS.lt jau pristatė iš pirmo žvilgsnio kiek fantastinį švedų projektą Plantagoną – naujovišką dangoraižį, skirtą ne dar vienam tuzinui modernių biurų, o ... augalams.

Specialiai GRYNAS.lt apie šį projektą, jo būsimą naudą miestiečiams bei tikslus pasakojo bendrovės „SWECO“, projektavusios ir koordinuojančios „Plantagono“ statybų darbus architektų komandos vadovas Alessio Boco, bei projekto atstovė spaudai Carin Balfe Arbman.

Idėja auginti daržoves ar augalus mieste iš pirmo žvilgsnio atrodo puiki. Tačiau kam bus leista naudotis „Plantagono“ paslaugomis? Ar paprasti miesto gyventojai galės išsinuomoti ar nusipirkti tam tikrą plotą žemės jame ir auginti daržoves naudojimui namuose, ar daržovių auginimui bus pasamdyti tam tikri „miesto ūkinininkai“?

Šis šiltnamis skirtas vertikaliai pramoninei žemdirbystei, taigi jo viduje nebus nedidelių žemės sklypų. Ten bus uždara erdvė, miestiečiai neturės galimybės patekti į vidų.

Tokio tipo pastatai statomi bendradarbiaujant su miestais, įvairiomis organizacijomis ir, žinoma, verslo, technikos partneriais bei mažmeninės prekybos atstovais. Šiltnamyje dirbs 2-3 žmonių personalas.

Mažmenininkai organizuos prekybą daržovių parduotuvėje čia pat, šiltnamio apačioje, arba kitose maisto parduotuvėse, bendradarbiaujančiose su „Plantagonu“.

Žvelgiant į projektus „Plantagonas“ atrodo labai modernus ir didelis. Tačiau šiuolaikinis ūkininkas pasakytų, kad jei jo ūkis būtų perkeltas į dangoraižio erdvę, jam reikėtų kelių tokių „Plantagonų“.

Kiek kainuos auginti daržoves tokiame šiltnamyje ir kokį naudingos žemės plotą turės šis statinys?

Šiltnamis Linköpingo mieste turės naudingo žemės ploto santykiu 1:9, lyginant su žeme, ant kurios stovi (t.y. 9 kartus daugiau naudingojo ploto, nei „Plantagono“ užimamas plotas, - red. past.). Kiti šiltnamiai gali turėti naudingojo ploto santykiu 1:10 arba netgi 1:100 palyginus su jų užimamu plotu.

Pastarasis dydis galioja aukštiems dangoraižiams, tokiems kaip „augaloraižis“ („Plantascraper“ angl.).

Kadangi augalai augs saugomoje ir nuolat kontroliuojamoje žemėje, jiems bus sukurtos praktiškai idealios augimo sąlygos, skaičiuojama, jog gausime daugiau derliaus, nei gautume tą patį darydami tradicinės žemdirbystės būdu.

Ar tokį pastatą sudėtinga statyti ir kada jis turėtų būti pabaigtas?

Ne, statybos vyksta įprastai. Planuojame, jog jau po 12-15 mėnesių šį šiltnamį Linköpinge baigsime.

„Plantagonas“ statomas iš stiklo. Ar tai dėl to, kad augalai gautų kuo daugiau apšvietimo, ar kad būtų sukurtas modernaus dangoraižio įvaizdis?

Taip, tiesa, augalams reikia daug saulės šviesos, todėl skaidrus stiklas yra geriausia statybinė medžiaga tokio tipo pastatui.

Kokiu būdu augalai ten bus laistomi?

Visa augalų priežiūra bus kontroliuojama centralizuotai bei vykdoma iš pastato centro.

„Plantagonas“ - visiškai naujas ir pirmas projektas su tokia paskirtimi. Ar dėl to jau susidūrėte su kokiomis nors kliūtimis?

Kol kas nesusidūrėme su jokiomis kliūtimis, išskyrus tą nedidelį minusą, kad negalime parodyti realaus veikiančio pavyzdžio, kaip viskas atrodys. Tačiau jaučiame, kad turime galimybę pristatyti žmonėms visiškai inovatyvią idėją – dauguma jų supranta, ką norime padaryti ir labai pozityviai žiūri į šį projektą. Tai labai padrąsina ir verčia stengtis toliau.

Toks stiklinis šiltnamis - Plantagonas - kitąmet iškils Linköpingo mieste


Ar „Plantagoną“ laikote savotišku eksperimentu, kuris, jei pasiteisins, išplis kaip nauja verslo rūšis ir kituose miestuose? Galbūt netgi atsiras nauja sritis žemės ūkio moksle?

Tai tikrai ne eksperimentas. Norime vystyti šią idėją ir netgi tapti miesto žemdirbystės lyderiais pasauliniu mastu. „Plantagoną“ statome kartu su keliomis Švedijos pramonės ir naujųjų technologijų bendrovėmis, kad galėtume kurti bendras sistemas ir visa tai prisatyti kaip pasiūlymą ir tam tikrų problemų sprendimą miestams visame pasaulyje.

Kodėl būtent nedidelis Linkiopingo miestelis buvo pasirinktas tokiam projektui?

Todėl, kad arti buvo energijos bei biodujų šaltiniai (biodujų gamykla „Tekniska Verken“), taip pat šiame regione įsikūrę mūsų parnteriai ir požiūris į miestą yra labai teigiamas.

„Plantagonas“ statomas Švedijoje, Šiaurės šalyje. Kokiu būdu išlaikysite augalus žiemą?

Taip, netgi šaltesniame klimate, tamsių žiemų metu galima bus auginti daržoves. Naudosime energiją iš ją gaminančių jėgainių bei centrinį miesto šildymą, kad apšildytume „Plantagoną“, taip pat naudosime LED (šviesos diodų) lempas, kad sukurtume augalams šviesą.

Projekte propaguojama ekologijos, žalumo idėja. O statydami tokį šiltnamį rinksitės ekologiškas, tvarias, aplinkai nekenksmingas statybines medžiagas?

Taip, kiek tik tai bus įmanoma. Statydami vadovaujamės Žemės chartijos (tarptautinė deklaracija, skatinanti kurti tvarią ir ramią visuomenę red. past.) ir Jungtinių tautų pasaulio kompaktiškumo (pasaulio verslo bendrovių įsipareigojimas veikti laikantis žmogaus teisių, darbo, aplinkos apsaugos reikalavimų red. past.) principais.

Iš kairės: Linköpingo meras  Paulas Lindvallis, "Plantagono" projekto vadovas Hansas Hassle ir biodujų gamyklos "Tekniska Verken" vadovas Andersas Jonssonas pradeda statybas.


Įsivaizduokime situaciją: „Plantagonas“ pastatomas ir visus miestiečius aprūpina daržovėmis. O kas lieka vietiniams smulkiesiems ūkininkams? Ar nenužudysite jų verslo? Kaip ruošiatės konkuruoti su „senoviniu metodu“ išaugintomis gėrybėmis?

Mes tikrai rūpinamės šiuo dalyku ir netgi ateityje sakysime griežtą „ne“ miestams, kurie neapsvarstys vietinių ūkininkų ir produkcijos tiekėjų poreikių. Auginamų daržovių rūšys turi būti atsirenkamos labai atidžiai, apsvarstant, kokiais būdais bus platinama ši produkcija, kokią įtaką ji turės dabartiniams verslams.

Ačiū už atsakymus!