Kovo 20–ąją Gamintojų ir importuotojų ascociacijos, bendrovių „EMP Recycling“, „Ekstara“ bei „Atliekų tvarkymo centro“ atstovai pasirašė susitarimą, kuriuo nustatyta, jog nuo šiol Lietuvoje bus superkami galvaniniai elementai. Jiems priskiriamos visi tabletės bei pirštelio formos baterijos, nepriskiriamos nešiojamų kompiuterių bei mobiliųjų telefonų baterijos, kurios jau laikomos akumuliatoriais ir superkamos kartu su prietaisu kaip elektroninės atliekos. Už baterijas bus mokama po 2 litus už kilogramą.

Atnešus mažesnį nei kilogramas kiekį baterijų, gyventojui bus mokama suma, apskaičiuota nuo baterijų svorio. Tokia tvarka galios mažiausiai vienerius metus. Prekybos centruose išliks dėžutės, kur baterijas bus galima išmesti negaunant už tai užmokesčio.

Mokėti už baterijas „prispaudė reikalas“

Lietuvoje galimybių perdirbti ar utilizuoti baterijas neturi nė viena bendrovė ar organizacija – tam reikalingi sudėtingi įrengimai. Todėl visos surinktos baterijos bus eksportuojamos į Suomiją.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos direktorius Alfredas Skinulis užsiminė, jog sutvarkyti vieną toną baterijų gamintojams kainuos tūkstančius. Nes galvaniniai elementai nėra vertę rinkoje turinti atlieka, kaip įvairūs spalvotųjų metalų turintys automobilių akumuliatoriai. Taigi gamintojai ir importuotojai imasi supirkinėti baterijas tik spaudžiami reikalavimų. Šiai asociacijai priklausančios bendrovės į Lietuvą importuoja arba čia gamina daugiau nei pusę visų galvaninių elementų. Neatmetama galimybė, kad dėl šios priežasties baterijos brangs, tačiau kiek - A. Skinulis kol kas negali atsakyti.

Tad kodėl jie pasiruošę dar ir mokėti už panaudotas baterijas?

„Šiais metais siekiame įgyvendinti Europos Sąjungos nustatytą pareigą surinkti ne mažiau nei 25 proc. nešiojamų baterijų skaičiuojant nuo tiekiamo vidaus rinkai kiekio. Todėl sutarę su partneriais: atliekų tvarkytojais nusprendėme pradėti naują strategiją: ekonominėmis priemonėmis skatinti gyventojus atiduoti galvaninius elementus. Nuo šio susitarimo pasirašymo momento galvaniniai elementai bus superkami 30-yje vietų visoje Lietuvoje. Šį sąrašą dar plėsime,“ - teigė A. Skinulis.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos direktoriaus teigimu, nustatyta kaina yra labai palanki ir turėtų paskatinti gyventojus atiduoti pavojingomis atliekomis laikomas baterijas jas tvarkančiai bendrovei.

Be ekonominės naudos – rezultatai prasti

Baterijos nuo šiandien superkamos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Šiauliuose.

„Mano nuomone – kaip jau dešimtmetį atliekų surinkimo ir perdirbimo sferoje dirbančios įmonės vadovo – gyventojai nėra iki galo sąmoningi ir patys neatlieka atliekų rūšiavimo, atidavimo perdirbti. Todėl būtinas ekonominis skatinimas, kaip katalizatorius tam tikrų atliekų surinkimui, - kalbėjo bendrovės „EMP Recycling“ vadovas Almontas Kybartas. - O elementai visgi yra pavojingos atliekos. Pavojingos dar ir tuo, kad yra mažos ir lengvai išmetamos į bendruosius konteinerius. Patekę į sąvartynus jie padaro daug žalos aplinkai. Lietuvoje, mes žinome, yra apie 700 tonų importuojamų ir parduodamų galvaninių elementų. Iš jų surenkama kelios dešimtys tonų. Šiuo metu, kai pasikeitė valstybės bei vyriausybės požiūris į tokių atliekų surinkimą ir numatytos didesnės baudos, baterijų supirkimas bus veiksmingas ir geras būdas iškeltoms užduotims įgyvendinti. Be ekonominio skatinimo jų pasiekti nepavyks.“

Už nesurinktas baterijas gresia tūkstantinės baudos

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus Lietuva šiais metais turėtų surinkti apie 175 tonas baterijų bei galvaninių elementų. Priešingų atveju už kiekvieną nesurinktą iki šio skaičiaus toną tektų mokėti 10 tūkstančių litų baudą. Tokia bauda - tai valstybės nustatomas mokestis gamintojams už aplinkos teršimą.
A. Kybartas
Elementai visgi yra pavojingos atliekos. Pavojingos dar ir tuo, kad yra mažos ir lengvai išmetamos į bendruosius konteinerius. Patekę į sąvartynus jie padaro daug žalos aplinkai.

Prie susitarimo prisidėjusios bendrovės „Ekstara“, turinčios „EKO taškų“ tinklą daugelyje miestų vadovas Rimantas Gaudutis džiaugės, jog pradėjus supirkinėti antrines žaliavas iš gyventojų į šiuos taškus priduodamos taros ar makulatūros kiekis kasmet auga po 25- 30 proc. „EKO taškai“ atsirado 2007-aisiais metais.

„Ekonominė nauda šiandien yra geriausias motyvas civilizuotai sutvarkyti tokias atliekas. Anksčiau to niekas nedarė ir už galvaninius elementus pinigėlių nemokėjo“, - teigė R. Gaudutis.

Bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ vykdančioji direktorė Kristina Štelmokaitė priminė, jog galvaninių elementų sudėtyje yra sunkiųjų metalų ir rūgščių. Todėl tiesiog išmetant baterijas šios medžiagos gali pasiekti dirvožemį, kenkti žmonių sveikatai ir kelti įvairias ligas.

Galvaniniuose elementuose Europos Sąjungos nurodymu jau nebenaudojamos tokios kenksmingos medžiagos kaip kadmis, kuo mažiau naudojamas gyvsidabris.

2013- aisiais pagal Europos Sąjungos bei Lietuvos vyriausybės nustatytus teisės aktus bus privaloma surinkti 30 proc. į rinką išleidžiamų galvaninių elementų. 2016- ais metais - jau 45 proc.

Tikimasi, jog gyventojai pripras priduoti baterijas į tam skirtus taškus, ir vėliau juos atneš ir be finansinio paskatinimo. „Norime tiesiog pripratinti žmones prie rūšiavimo, prie baterijų surinkimo vietų,“ - tikino Gamintojų ir importuotojų asociacijos direktorius Alfredas Skinulis.


Baterijos bus superkamos šiuose taškuose:

VILNIUJE:

L. Asanavičiūtės g. 20/2, RIMI

Laisvės pr. 43D, MADA

Genių g. 1A/Parko g. 14, Naujoji Vilnia, CENTO

Sausio 13-osios g. 2, MAXIMA

Architektų g. 23, RIMI

Kovo 11-osios g. 39B, Grigiškės,

Šaltkalvių g. 2, MAXIMA

Jeruzalės g. 4, RIMI

Vidūno g. 4, RIMI

Medeinos g. 8, RIMI

Žirmūnų g. 2, IKI Minskas

Ateities g. 91, MANDARINAS

Savanorių pr. 16, RIMI Hypermarket

Žirmūnų g. 64, RIMI Hypermarket

Galinės kaimas, Vilniaus rajonas

Verkių g. 50, Vilnius

Atliekų surinkimo aikštelė, Riovonių g. 2A, Vilnius

KAUNE:


A. Juozapavičiaus pr. 64, MAXIMA

P. Lukšio g. 60, IKI Kalniečiai

Varnių g. 38A, IKI Vilijampolė

Pramonės pr. 29, MAXIMA

Kuršių g. 2/Žemaičių pl. 66, ŠILAINIŲ TURGUS

K. Baršausko g. 66A, MOLAS

Veiverių g. 150B, MAXIMA-Bazė

R. Kalantos g. 133, ŠILAS

Raudondvario pl. 284A, MAXIMA

Savanorių pr. 255, MAXIMA 

Draugystės g. 19, Kaunas

KLAIPĖDOJE:

Šilutės pl. 21, Klaipėda

ŠIAULIUOSE:

Architektų g. 1, Šiauliai