41-erių metų kinas, buvęs mokytojas bei žurnalistas Anas Yanshi pasiekė savo tikslą – jis naudoja bambukus valgančių pandų išmatas tręšti žaliajai arbatai, kuri, jo nuomone, bus tobulas karštas gėrimas.

Tonos pandų ekskrementų, surinktų iš jų veisimo ir auginimo centrų Sičiuano provincijoje vežamos į arbatos plantacijas. 50 gramų tokios arbatos kainuoja 22 tūkstančius juanių (25 740 litų). Pasak pono Ano, tai brangiausia arbata pasaulyje (jos vienas puodelis turėtų kainuoti beveik 550 litų).

Teisindamasis dėl, švelniai tariant, aukštos kainos, Anas Yanshi teigia, jog visas pelnas gautas iš arbatos pardavimų bus skiriamas vietiniam aplinkos apsaugos fondui.

Be to, būsima arbatos partija jau kainuos pigiau.

Pristatydamas savo produktą Anas Yanshi dėvėjo pandos kostiumą ir skelbė: „Dėkoju žemei ir dangui, kad palaimino mus su ekologiška pandos arbata.“

O šie gyvūnai, kaip Kinijos nacionalinis turtas, gali sukelti tikrą ažiotažą. Pavyzdžiui, kai į Edinburgo zoologijos sodą prieš porą mėnesių atkeliavo pandos Tian Tian ir Yang Guang, sodas sulaukė didžiulio publikos bei žiniasklaidos antplūdžio.

Tiesa į pono Ano kvietimą rankomis nuskinti pirmąją žaliosios arbatos partiją atsiliepė vos tuzinas svečių.

„Aš noriu įtikinti pasaulio žmones, kad reikia versti tai, kas nereikalinga, į kažką naudinga. Reikia skatinti perdirbimo, daugkartinio panaudojimo kultūrą ir natūralių trąšų naudojimą,“ - tikino Anas Yanshi.

Kalbėdamas apie pandų virškinimo ypatumus kinas pastebėjo: „Jos tarsi organinių trąšų gamybos mašinos! Iš maisto jos pasiima vos 30 proc. naudingų medžiagų, tad apie 70 proc. lieka jų išmatose. Ir jos visą laiką valgo,“ - dėstė vyras.

Iš tiesų Didžiosios pandos maitinasi daugiausia bambuku, kurį yra gana sudėtinga virškinti. Tai – sumedėjęs augalas, techniškai laikomas žole. Dėl sudėtingo jo virškinimo pandoms tenka praleisti didžiąją dalį laiko valgant.

„Aromatinga“, „lygi“ - taip kinas apibūdino arbatos lapelius, po to, kai buvo nuimtas pirmasis jos derlius.

Vis dėlto kai kurie kviestiniai svečiai abejojo keisto „stebuklingojo“ gėrimo poveikiu. „Jis parduodamas už tokią nerealią kainą. Greičiausiai ji užkelta tik tam, kad kiltų ažiotažas, visi norėtų ją išbandyti,“ - svarstė 49-erių Li Ximing.

„Ekologiška pandų arbata“ - ne vienintelis brangus iš išmatų gaminamas gėrimas. „Kopi Luwak“ ir „Uchunari“ rūšių kava, atkeliaujanti iš pietryčių Azijos ir Peru gali kainuoti iki 33 tūkstančių litų už svarą.

Kodėl tokia aukšta kaina? Šios kavos pupelės yra suvalgomos civetos, į ūdrą ar katę panašaus žinduolio. Perėjusios per gyvūno skrandį jos tampa dar kartesnės bet to, žinovai teigia, jog civeta atsirenka tik geriausias pupeles.