Pernai buvo paminėtos 100-osios Maču Pikču atradimo metinės ir pirmoji sėkminga ekspedicija į Pietų ašigalį. Galbūt šiais metais jūs pasiryšite naujiems nuotykiams ir atradimams. Nesvarbu ar mėgstate keliauti pėsčiomis, dviračiu, laivais, o gal geriausia jums stebėti vaizdus tiesiog pro autobuso langą, šiose naujose turizmo operatorių visame pasaulyje siūlomose kelionėse galėsite pasijusti tikru atradėju.

Maču Pikču nuotykiai visai šeimai, Peru

Kai prieš 100 metų Hiramas Bingamas atrado „Prarastąjį inkų miestą“, jis net neįsivaizdavo, kad vieną dieną Maču Pikču taps vienu iš populiariausių pasaulyje turizmo objektų. Jam turbūt net sapnuose nesisapnavo, kad šioje vietoje bus galima atostogauti šeimomis, tačiau dėl naujai sukurtų kelionių maršrutų, 2012-aisiais ši vieta bus itin patraukli būtent tiems, kurie išsiruošė keliauti su visa šeima.

Per 8 dienas trunkančią kelionę pasitaikys ir varginančių epizodų, tačiau juos palikime ištvermingiesiems, naujo turo pagrindas – Inkų kultūros pažinimas. Plauksite Urubambos upe palei senuosius Inkų miestus, galėsite pasiderėti išsirinkę kokį senovinį suvenyrą vienoje iš didžiausių tradicinių Peru turgaviečių ir net galėsite patys pagaminti vietinių patiekalų Peru valgio gaminimo kursuose – ir visa tai tik preliudas jūsų laukiančiai dviejų dienų ekspedicijai po Maču Pikču ir paslaptingąją Mėnulio šventyklą.

Pietų Islandija dviračiu

Islandijos karštosios versmės

Liepsnojančių ugnikalnių išsiveržimų ir snieguotų ledkalnių pilna Islandija dažnai pavadinama „Ugnies ir ledo žeme“. Nesuklystume ir pavadinę šią šalį „Griausmingų krioklių“ „Šiaurės pašvaistės“ kraštu. Islandija iš tiesų stebuklingų gamtos reiškinių šalis. Šiais metais turizmo agentūros siūlo susipažinti su ja neįprastu būdu – keliaujant dviračiais.

Viena turizmo kompanija siūlo apvažiuoti Islandiją keliais. Taip galima pamatyti kur kas daugiau ir įdomesnių dalykų nei siūlomose kelionėse kalnais. Be to, ši kelionė tinka ir menkesnio fizinio pasiruošimo žmonėms. Maršrutas daugiausia eina per šalies kelius ir per retai apgyvendintas vietoves. Nors gali tekti kiek pakopinėti kalvotose vietovėse, bet bent jau neišseksite transporto kamščiuose. Kad iš esmės pažintumėte islandus ir jų gyvenimo būdą nakvosite islandiškame ūkyje ir kalnų namelyje, kur, be abejonės, galėsite paragauti salai būdingų patiekalų.

Aktyvus poilsis Aliaskoje, JAV

Aliaskos gamta užburia

Tiems, kurie nusiteikę fiziškai sunkioms kelionėms dieną ir palaimingam poilsiui vakare, Aliaskos turizmo kompanijos turi ką pasiūlyti. Naujoje 6 dienų kelionėje jums teks plaukti eskimų valtimis, plaustais, kopti į ledkalnius ir sniegynus. O kiekvieną vakarą jūsų lauks dienos vargų vertas poilsis jaukiame viešbutyje.

Ši kelionė – tik viena iš 54 turizmo operatoriaus siūlomų maršrutų po Šiaurės Ameriką 2012-aisiais. Kadangi keliauti po šį žemyną mėgsta ne tik patys amerikiečiai, bet ir žmonės iš kitų kontinentų, turizmo vadybininkai įsiklausė į visų jų pageidavimus ir į šių metų kelionių kainas įtraukė bilietus į nacionalinius parkus, maitinimą, keliones pėsčiomis, valtimis, plaustais ir viešbučių išlaidas.

Birma – tik tai, kas geriausia

Bagano šventyklos

Senovinės šventyklos, kaimeliai aukštikalnėse ir mitinis kraštovaizdis – štai kas yra Birma (oficialus pavadinimas - Mianmaras); tai vis dar nepakankamai pažintas pietryčių Azijos brangakmenis. Nėra geresnio būdo pamatyti šią sudėtingą ir besikeičiančią valstybę nei vietos turizmo operatorių siūloma 2 savaičių ekspedicija: kainos prieinamos, dėmesys kultūrai – išskirtinis.

Ekspediciją veda vietiniai gidai, nakvojama vietiniuose svečių namuose ir, kaip ir vietiniai, turistai keliauja visuomeniniu transportu. Maršrutas toks: Bagano šventyklos, kruizas upe iki Mandalėjaus (paskutinės Birmos sostinės), retai lankomi kalnų miesteliai ir laipiojimai turistų neišmintais takais.

Plaukimas srauniomis upėmis, Bosnija-Hercegovina

Kravicos krokliai

Bosnijos ir Hercegovinos turizmo vadybininkai šiais metais sugalvojo naują pramogą – plaukimą srauniomis upėmis. Naujoji 9 dienų kelionė – tai ne tik nuotykiai upėse, bet ir pažintis su šios mažai pažįstamos šalies kultūra ir kraštovaizdžiu. Kopsite link krioklių per tarpeklius, susipažinsite su Sarajevu, Mostaru ir kitais šurmuliuojančiais miestais , ragausite Viduržemio jūros regiono patiekalų. Na ir, žinoma, praplauksite vaizdingas vietoves srauniomis Taros, Vrbaso ir Neretvos upėmis; kelionės akcentas – ekskursija po „Balkanų didįjį kanjoną“.

Kol kas tik kelios kelionių agentūros Balkanuose siūlo panašias ekskursijas. Bendradarbiaujama su vietiniais, kurie gerai pažįsta šalį ir jos istoriją.

Kortesų pajūrio poilsiavietė šeimoms, Meksika

Siūlomos šešių dienų kelionės privalumai tokie: prieinama, unikalu, patogu, ir linksma tiek tėvams tiek vaikams. Koks vaikas nenorėtų paplaukioti ten, kur plaukioja delfinai, jūrų liūtai ir nykstantys mėlynieji banginiai? „Meksikos Loreto įlankos Nacionaliniame jūrų parke“ tai įmanoma.

Praeitais metais labiausiai paklausūs buvo trumpi turai su galimybe praleisti daugiau laiko pramogaujant pačiose poilsiavietėse. Tikslas 2012-iesiems buvo neiškelti kainų – todėl kelionė suplanuota taip, kad viskas įtraukta į kelionės kainą: viešbutis, gidų paslaugos, maitinimas, instruktažas, keliavimas po nacionalinį parką ir nardymo ekskursijos. Organizatoriai netgi atsižvelgia į turistų pageidavimus maitinimui.

„Tikroji“ Kuba

Kubos paplūdimys

Tik kelios turizmo kompanijos turi teisę organizuoti ekskursijas po Kubą. Viena iš kompanijų siūlo 9 dienų nuotykių ekskursiją. Ekskursijos akcentas – kultūros pažinimas. Tai puiki galimybė keliautojams, norintiems pažinti šią egzotišką šalį, su galimybe gyventi 5 žvaigždučių viešbuty ir naudotis tiek kubiečių tiek Kubos amerikiečių gidų paslaugomis. Kelionės akcentai: Matanzas („Kubos Venecija“); Pinar del Rio, Finca Pinar San Luis provincijos ir Revoliucijos aikštė.

Kuba – nepakankamai išreklamuota turizmo rinka, puikiai tinkanti keliautojams, ieškantiems egzotikos, be to, čia galima daug ką nuveikti, kultūra išskirtinė ir įvairialypė, turistai gali pasinerti į tikrų kubiečių gyvenimo ritmą – pasiklausyti jų muzikos, pasigrožėti menu, ir, žinoma, pašokti.

Safaris pėsčiomis ir kanojomis, Zambija ir Zimbabvė

Pėdsakai

Kai kurie safariai - pasivažinėjimas visureigiais naktį. Kiti - skirti ėjimui ir plaukimui kanojomis. Kai kurie veda į “Pietų Luangvos nacionalinį parką” arba į Zimbabvės “Mana vandens telkinius”. Kai kuriems netgi pavyksta į kelionę įtraukti Viktorijos krioklius. O, jei paieškosite, rasite turizmo kompanijų, į kurių ekskursijas įtraukta viskas.

Nors ši kelionė nėra pigi, ji tikrai verta kiekvieno išleisto cento, nes turite galimybę stebėti žirafas, liūtus, bizonus, egzotiškus paukščius, begemotus ir net dramblius – be jokių triukšmingų visureigių – nes viską apžiūrite eidami pėsčiomis arba plaukdami kanoja.

Istorinė ekskursija, Egiptas

Egipte ne tik piramidės ir Nilas

Jei kol kas neįgyvendinote savo svajonės pamatyti Egiptą, dabar tinkamas laikas. Pastaruoju metu šioje šalyje vykę revoliucijos numušė kelionių kainas, todėl ši anksčiau knibždėte knibždėjusi turistais šalis itin patraukli 2012-aisiais. Pasinaudokite galimybe ir pamatykite jau demokratišką Egiptą. Vietiniai gidai parodys jums piramides, Sfinksą ir Tutanchamono lobius Gizoje bei kaimyninį Kairą, o tada palydės jus į kruizą Nilu, kurį veda patyrę egiptologai.

Kelionė laivu nuo Santorinio iki Mykonos, Graikija

Santorinio sala

Jei 2012-aisiais neįstengsite įsigyti jachtos, galite ją išsinuomoti kartu su kapitonu ir įgula ir paplaukioti aplink Graikijos salas. Tai puiki kelionė šeimoms, draugams ir net pavieniams keliautojams. Šis nuotykis mažu laivu apima viską nuo kvapą užimančių panoramų iki mėgavimosi saule paplūdimyje.

Jei pasirinksite tokį kelionės būdą – turėsite galimybę pasigrožėti skaidriais Amorgos vandenimis, Naksos alyvų giraitėmis, Syroso sraigtiniais laiptais ir, žinoma, pačia Santorini sala, kurioje, anot legendos, gyveno mitologinis titanas Atlantas. Jūs nebūsite pririšti prie griežtos dienotvarkės, nes išsinuomavę laivelį galėsite patys duoti nurodymus jo kapitonui. Jei kurioje nors saloje, užsigeisite pabūti ilgiau - niekas jums to nesutrukdys.

Kitos šių metų naujovės

Tiems, kurie mėgsta ekskursijas dviračiais, Nyderlandų turizmo kompanijos siūlo šešių dienų kelionę dviračiais iš vienų svečių namų į kitus, išvykstant iš Amsterdamo. Tai pasivažinėjimas pasakiškomis, gėlėtomis, ne kalnuotomis Olandijos vietovėmis. Puikus kelionių dviračiais turas.
Feministės šiais metais gali atšvęsti kelionių “tik moterims” 30-metį. Ta proga šiais metais Italijoje rengiamos ekskursijos po šios šalies kalnus. Galite pasirinkti nuo fiziškai sekinančių iki normalaus tempo kopinėjimų.