Gyvūnams veterinaro pagalbos prireikia ne tik dieną, bet ir naktį, savaitgaliais, per šventes. Dalis klinikų skelbiasi dėl augintinio galinčios atvykti net ir į namus. Taigi, kokie dažniausi gyvūnų negalavimai priverčia šeimininką pagaliau keltis iš lovos ir pasirūpinti augintiniu nelaukiant ryto ir, ar visada tai verta daryti?

Šeimininkų laukimas galiausiai baigiasi

Veterinarai dirba visą parą, gali nuvykti į namus, tačiau augintinių šeimininkams pataria geriau juos pristatyti į kliniką, kur gyvūnu bus tinkamai pasirūpinta. Svarstymai, kad gyvūnas po kelių dienų jausis žymiai geriau – didžiausias „kirvis“ ir niekuo nepateisinamas abejingumas.

„Traumos, apsinuodijimai – tai negalavimai, dėl kurių veterinaras į namus kviečiamas ne po paskutinio šuns išvedimo į lauką ar naktipiečių, - įsitikinusi Kaune įsikūrusios veterinarijos klinikos „Gyvūnų Edenas“ darbuotoja Ramunė. – Yra pasitaikę nemažai atvejų, kai šeimininkai į veterinarus kreipiasi gyvūnui dėl kilusių negalavimų prasikankinus ir visą savaitę“.

Tuomet esą augintiniai jau būna visiškai išsekę, pasiekę agonijos stadiją, ir galų gale susilaukia šeimininko dėmesio, kuris puola skambinti veterinarams ir prašo atvykti.

„Dažnai pasitaiko iškvietimų, kai gyvūnas jau „galus atiduoda“, yra seniai sergantis. Tik tuomet ir sulaukiame šeimininko skambučio“, - apie realybę kalbėjo Klaipėdoje veikiančios veterinarijos klinikos „Eskulapas“ veterinaras Artūras Joknys.
Gyvūnas gali ne tik susilaužyti koją, bet ir imti kosėti, stipriai karščiuoti. Tokį ligonį patariame patiems atvežti apžiūrai.

Vilniečiams gelbstinčios veterinarijos klinikos „Greitoji žirafa“ direktorės Veneros Dudėnienės teigimu, yra pasitaikę atvejų, kuomet šeimininkas verčiau būtų palaukęs ryto ir su augintiniu atvykęs pats, o ne kvietęs veterinarų naktį, tačiau kiekvienas gyvūno negalavimo atvejis kitoks, dėl visų tenka pergyventi.

Namų sienos ne visada tinkamos

Veterinarai gyvūnus jų namuose apžiūrėti gali, tačiau nuodugnesniam sveikatos ištyrimui vis tiek teks atvykti į kliniką. Visos įrangos į svečius nenusiveši. Ligoniams būtina atlikti įvairius laboratorinius tyrimus, gydymo ir diagnostikos procedūras, o gal ir operuoti.

„Eskulapo“ veterinaro A. Joknio teigimu, kalbant apie negalavimus su šeimininku telefonu galima išsiaiškinti, ar situacija yra itin komplikuota ar ne. Jei gyvūno sveikata nėra labai sudėtinga ir kreiptasi konsultacijos laiku, augintinio atvykimą pas veterinarą galima atidėti ir rytui.

„Gyvūnas gali ne tik susilaužyti koją, bet ir imti kosėti, stipriai karščiuoti. Tokį ligonį patariame patiems atvežti apžiūrai. Taip bus lengviau ir šeimininkui – geriau, nei laukti ryto ir visą bemiegę naktį svarstyti apie iškilusius gyvūno negalavimus, - aiškino „Greitosios žirafos“ direktorė V. Dudėnienė“.

Palikuoniai nelaukia

Kaip ir žmonės, taip ir gyvūnai, į pasaulį pasibelsti gali bet kuriuo paros metu. „Eskulape“ dirbančiam A. Jukniui dažnai tenka gyvūnams padėti susilaukti palikuonių. Tokiais atvejais šeimininkai esą kreipiasi laiku.

Pasak „Gyvūnų Edeno“ darbuotojos Ramunės, jei normali gimdymo eiga, augintiniai su veterinaro pagalba palikuonių atsiveda savo namuose.

„Jei yra komplikacijų, prireikia cezario pjūvio, gabename į kliniką ant tam reikalui skirto operacinio stalo“, - aiškino A. Juknys.

„Šio proceso juk nesustabdysi“, - tikino „Greitosios žirafos“ direktorė V. Dudėnienė.

Vasarą darbo daugiau

Pasirodo, nors už lango šalta ir slidu, tačiau didžiausias darbymetis veterinarui – ne žiemą, o pavasarį ir vasarą.

„Šaltuoju metų periodu traumų kur kas mažiau nei šiltuoju. Žiemą šeimininkai keturkojus mažiau ir trumpiau veda pasivaikščioti. Juk oras ne koks“, - darbo specifika dalinosi „Eskulapo“ veterinaras A. Juknys.

Vilniuje gyvūnų sveikata besirūpinanti „Greitoji žirafa“ šeimininkų prašo nesikreipti tik Naujųjų Metų naktį ir skambinti ryte.

„Gyvūnų Edenas“ daugiau iškvietimų į namus Kaune sulaukia savaitgaliais ir švenčių dienomis.
„Eskulapas“ stengiasi padėti bet kuriuo paros metu Klaipėdoje.