Pirmą kartą mokslininkai aptiko šikšnosparnių gripo virusą. Ar jis gali būti pavojingas žmogui kol kas dar neaišku, rašo telegraph.co.uk.

„Daugelis ima manyti, kad gripo viruso atmainas gali nešioti bet kokie žinduoliai“, - teigė tyrimo bendradarbis Rubenas Donisas. Gripo virusą šikšnosparniai galėjo pasigauti prieš daug šimtmečių, vėliau jis mutavo ir dabar plinta tik tarp šikšnosparnių. R. Donisas pasakojo, kad prieš 5 metus rusų mokslininkai paskelbė, kad šikšnosparniai turi savo gripą, bet nesugebėjo tuomet tarptautinei bendruomenei pateikti įrodymų.

Naujasis gripo virusas gana paslaptingas. Iki šiol visas atrastas gripo formas buvo įmanoma dirbtinai išauginti mėgintuvėlyje, bet su šikšnosparnių gripu to padaryti vis nepavyksta.

Ar naujasis virusas gali kelti grėsmę žmogui dar neaišku. Virusas buvo rastas šikšnosparniuose, kurie daugiausiai minta vaisiais. Visgi užkratą jie gali palikti ant vaisių, kuriuos vėliau valgys žmonės. Spėjama, kad Gvatemaloje (kur ir buvo atrastas virusas) apsikrėtusių šiuo virusu žmonių turėjo jau pasitaikyti.

Blogiausias variantas – jei virusas susijungtu su mums pavojingais virusais ir atsirastų nauja, itin pavojinga mutacija. R. Donisas mano, kad toks scenarijus dažniausiai vyksta tik Holivudo filmuose, nors pilnai atmesti tokios galimybės neskubėjo.

Kiek kitokios nuomonės apie atradimą laikėsi Richardas Fultonas, paukščių ligų ekspertas iš Mičigano valstijos universiteto (JAV). Mokslininkas nesutinka, kad tai ką rado jo kolegos jau paskelbta virusu. „Viską ką jie rado, tik genetinius viruso pėdsakus. Tai nėra tas pats, kas pilnai funkcionuojantis virusas. Kol negali to viruso dirbtinai užauginti, tol tai nėra virusas“, - įsitikinęs R. Fultonas.

R. Donisas pasakojo, kad šiuo metu kaip tik atliekami bandymai su gyvais šikšnosparniais. Siekiama atrasti ar gripas gali būti lengvai perduodamas kitam individui ir pridūrė, kad ne visi virusai atrandami vienodai. Pvz. Hepatito C virusas buvo atrastas genetinių liekanų pavidalu ir net po daugelio tyrimų, vis dar sunku jį dirbtinai užauginti.