Prirašyta įvairiausių patarimų – nuo paprasčiausių iki sudėtingiausių, kaip namų aplinką paversti ekologiškesne. Dauguma patarimų susiję su paties žmogaus įpročių keitimu. Mes pateiksime 10 ekopatarimų, kuriuos lengvai galima įgyvendinti bet kuriuose namuose.

Nebandykite visų patarimų įgyventi vienu metu, darykite tai žingnis po žingsnio. Pradėkite veikti ir vieną iš patarimų įgyvendinkite bent jau per savaitę ar mėnesį ir taip jūsų namai akimirksiu taps „žalesni“.

1. Keiskite savo pirkimo įpročius

Nepakliūkite į vartojimo pinkles, nepirkite tik dėl įpročių ar mados. Naujus daiktus, produktus ar kitus rakandus namams pirkite tuomet, kai jums tikrai jų reikia. Pabandykite į daiktus žiūrėti kitaip – jog ne tik naujas daiktas yra vertingas. Daiktas pirmiausia turi būti ilgaamžis. Taigi neskubėkite vieno daikto greitai keisti kitu.

2. Mažiau eikvokite

Jei sumažinsite perkamų daiktų kiekį, tai sumažės ir eikvojimo mastai jūsų namuose –pakuočių kiekiai, nepageidaujami produktai, išmetamo maisto kiekiai ir t.t. Taip pat apgalvokite mesdami tokius daiktus kaip baldai, įvairūs elektroniniai įrengimai bei prietaisai. Apmastykite, ką galima perdirbti, suremontuoti, atnaujinti ar pritaikyti kur nors kitur.

Kitas svarbus dalykas – kompostavimas. Tai protingas būdas atsikratyti įvairių lapų ar sodo liekanų, nereikalingo maisto atliekų ir pasigaminti natūralių trašų savo sodui ar daržui.

3. Taupykite energiją

Kontroliuokite sunaudojamus vandens ir elektros kiekius. Patikrinkite, ar jūsų sena dušo galvutė netiekia vandens daugiau nei jums reikia. Galbūt nekeitę dušo galvutę, akivaizdžiai sumažinsite vandens sąskaitas. Taip pat pasitikrinkite ir savo senus tualetus.

Gaminant neatsinaujančius išteklius į orą išmetami dideli išmetamosios anglies dvideginio kiekiai. Didžiausi „kenkėjai“ šiluma, aušinimas, ventiliacija, buitiniai prietaisai, elektronika ir dirbtinis apšvietimas.

4. Sumažinkite sintetinės medžiagos kiekius namuose

Naftinės kilmės medžiagų, kur yra toksinų, randama kilimuose, dažuose, lake, tekstilės gaminuose, sandarikliuose, klijuose, plastmasiniuose gaminiuose. Mūsų namuose šita cheminė medžiaga didina kintamų organinių junginių koncentraciją, o tai blogina oro kokybę ir kelia pavojų sveikatai.

5. Sumažinkite namų erdvės plotą

Dideliems namams reikia daugiau energijos ir išteklių – statyboms, remontui, išlaikymui, griovimui. Iš tikrųjų žmogus sunaudoja tik 20 procentų savo gyvenamojo ploto. Tačiau netgi mažai naudojami gyvenamosios erdvės yra šildomos, apšviečiamis ar atstatomos. Pagalvokite, galbūt jums tikrai reikia mažiau erdvės nei šiuo metu turite.

6. Medžiagų ir produktų pasirinkimas

Pasirinkite medžiagas ir produktus, kurie mažiau veikia aplinką. Pavyzdžiui, atsinaujinančias medžiagas – medieną, natūraliąsias medžiagas, perdirbtus daiktus. Pasilikite galimybę renovuoti daiktus patys. Daiktas turi būti funkcionalus bei ilgalaikis.

7. Rūšiuokite

Viską, ką ruošiatės išmesti, meskite į atitinkamai tiems daiktams skirtas vietas. Rūšiuokite plastiką, popierių, aliuminį, stiklą. O panaudotus baldus galite dovanoti jiems, kuriems jie reikalingi.

8. Natūralus apšvietimas

Padarykite taip, jog jūsų namuose būtų kuo daugiau natūralios šviesos, kad sumažintumėte energijos ir išteklių kiekius, kuriuos naudojate dėl savo gyvenimo patogumo. Natūrali šviesa padidins jūsų produktyvumą, pageris savijautą ir suteiks patogumo.

9. Pagerinkite oro kokybę

Viduje esantis oras gali būti 5 kartai užterštesnis nei lauke. Tai gali sukelti degieji teršalai, biologiniai teršalai, kintami organiniai junginiai ir sunkiojo metalo teršalai. Nuolat vėdinkite savo namus ir kontroliuoti drėgmės kiekį juose. Tai galite daryti natūraliais ir mechaniniais ventiliacijos metodais. Gerinkite oro kokybę ir tam, jog sumažintumėte pavojų savo sveikatai.

10. Pirkite iš vietinių mažmeninkų

Pasirinkite vietinius mažmenininkus, kurie produktus gauna iš vietinių gamintojų. Tai padės mažinti energiją, naudojamą gamybai ir transportavimui. Tai gali padėti sumažinti anglies dvideginio išmetimo kiekius.

Kokiais ekopatarimais vadovaujasi pasaulio įžymybės?

Dauguma žmonių nepraleidžia progos pasidomėti, kaip visiems gerai pažįstami veidai vadovaujasi ekopatarimais savo gyvenime. Ką jie daro, jog mūsų planetą ar savo gyvenimus paverstų ekologiškesniais. Pateiksime kelių pasaulio garsenybių pasisakymus apie tai, kaip jie stengiasi vadovautis ekopatarimais. Kiek iš šių įžymybių įvardintų patarimų savo gyvenime laikotės jūs patys?

Leonardo DiCaprio
Leonardo Dicaprio:

„Pirmiausia, žinoma, perku energiją taupančius prietaisus. Visas elektros lemputes namuose pakeičiau į energiją taupančiomis. Nuolat tikrinu, jog mano automobilio pabangos būtų tinkamai pripūstos. Yra milijonai dalykų, kuriuos galime padaryti. Svarbiausia, nepaliauti mąstyti apie šias problemas.“


  
  
  
Jasonas Mrazas:

„Aš tikrai už ekologiją. Keliaudami po pasaulį bandome laikytis ekologijos taisyklių, kiek tai įmanoma. Bandome mažinti anglies dvideginio pėdsakus – kuo mažiau iškastinio kuro. Taigi pat turime atsiminti, jog reikia balsuoti už žmones, kurie yra „ekologiškai“ sąmoningi“.

Emily Deschanel:

„Būti „žaliuoju“ dabar madinga, ypač Holivude. Itin palaikau rūšiavimo idėją bei hidribinių automobilių vairavimą, kas turi itin didelį poveikį aplinkai. Tačiau galima imtis ir paprastesnių dalykų: nevalgyti mėsos. Pasak JT pranešimo, mėsos pramonė daro didžiausią įtaką klimato pasikeitimui ir yra didžiausias šiltnamio efektą sukeliančių dujų gamintojas. Taigi su klimato kaita reikia pradėti kovoti nuo mitybos pokyčių.”

Vincentas Kartheiseris:

“Kai netekau automobilio, pakeičiau jį į autobusą bei traukinį ir supratau, kad tai praturtino mano gyvenimą. Tai tikrai pagerino mano gyvenimą, sulėtino gyvenimo tempą, galėjau pasivaikščioti po miestą ir pabendrauti su žmonėmis, pro kuriuos anksčiau paprastai pralėkdavau važiuodamas greitkeliu. Jei yra galimybė savaitgaliui atsisakyti mėsos ar automobilio, ar kažko panašaus, manau, kad kiekvienas mažas mūsų mūsų gyvenimo pokytis gali turi didelę reikšmę.”
  

Orlando Bloomas
Orlando Bloomas:

„Ne kiekvienas gali laikytis visų ekologiško gyvenimo principų. Tačiau mes galime padaryti mažų dalykų, kad padėtume sulėtinti globalinį atšilimą. Žmonės gali padėti vien tuo, jog išjungtų telefonų įkroviklius ar televizorius tuomet, kai jų jiems nereikia. Taigi yra paprastų dalykų, kuriuos mes galime padaryti.”
  
  
  
  
  

Nicole Richie

Nicole Richie:

1. Apsilankykite vietinių ūkininkų prekyvietėse ir nusipirkite organinės kilmės produktų;
2. Įsirenkite mažą sodą šalia nuosavų namų;
3. Pasikalbėkite su draugais bei šeima, kaip svarbu valgyti natūraliai išaugintą maistą;
  
  
  
  
  

Princas Charlesas
Princas Charlesas:

„Vintažinio stiliaus drabužiai bei perdirbiniai yra visko pradžia, nes tai taupo išteklius ir mažina eikvojimą. Madingas žmogus jaučiausi gerai, bet dabar atėjo laikas, jog ir pasaulis jaustųsi gerai“.