Keliavimas gali turėti neigiamą poveikį planetai, bet tai nereiškia, kad turite užsidaryti kaimo sodyboj ir maitintis ekologiškomis pačių užsiaugintomis daržovėmis.

Nors ekologiškiausiai paatostogautumėte kokiam civilizacijos mažai paliestam kaime, kur nėra net standartinių patogumų, turime jums naujieną – jau yra atsiradę nemažai kurortų, įsikūrusių kerinčios gamtos apsuptyje, bet naudojančių gamtą tausojančius būdus, kad poilsiautojų negraužtų sąžinė dėl gamtosaugos ir nereiktų atsisakyti naudojimosi jau įprastais šiuolaikiniais kasdieniniais technologiniais išradimais. Tiesa, iki kai kurių mūsų sąrašo kurortų gali tekti ilgokai paskristi, bet dauguma jų įsikūrę vešliuose miškuose, kurie kompensuoja lėktuvų išmetamų teršalų kiekį. Pristatome jums 10 ekologiškų kurortų visame pasaulyje, kuriuose galėsite pailsėti be jokios sąžinės graužaties dėl taršos planetai.

„Longitude 131“, Australija

"Longitude" 131 viešbutis

„Longitude 131“ Šiaurinėje Australijos Teritorijoje – tai 15 prabangių, modernių, iš pirmo žvilgsnio į palapines panašių, namelių netoli Ajerso uolos – didžiausio pasaulyje monolito. Kurortas įsikūręs smėlio kopos viršuje, taigi namukai su palapinių stogais pastatyti ant stypynių, kurios neardo dykumos smėlio, o visame kurorte naudojama tik iš saulės išgauta energija. Poilsiautojai čia gali pasimėgauti vietiniu vynu ir paragauti neįprastų šių tolimų kraštų patiekalų romantiškai stebėdami žvaigždėtą dangų. Taip pat galima pakeliauti bent keliais šiame krašte esančiais turistiniais maršrutais, iš Australijos eko priežiūros institucijų gavusiais „ekoturizmo“ statusą atitinkantį įvertinimą.

Viešbutis „Sun Ranch“, JAV

„Sun Ranch“ viešbutis

Ekologiškiau nei „Sun Ranch“ viešbutyje, Montanos valstijoje, nepaatostogausite niekur. Vietiniai rangovai jį pastatė iš anksčiau naudoto karkaso ir perdirbtų statybos medžiagų. 26 000 akrų poilsiavietė ideali vieta mėgstantiems keliauti pėsčiomis, jodinėti arkliais, žvejoti ir irkluoti, be to, tai puiki vieta norintiems patyrinėti laukinę florą ir fauną. „Sun Ranch“ neseniai pasirašė 10 m. nuomos sutartį su šaltųjų vandenų žuvininkystę saugančia bendrove „Trout Unlimited”, kad užtikrintų, jog intakuose nebus irigacijos. Be to, iš kurorto teritorijos buvo pašalintos spygliuotos vielos, kad po šią vietovę nevaržomi galėtų vaikštinėti briedžiai. Ekologiškas ir čia gaminamas maistas: naudojama organinė produkcija, geromis sąlygomis išaugintų gyvulių mėsa, o kiti naudojami maisto produktai – užauginti kurorto daržuose ir soduose arba nupirkti iš vietinių ūkininkų.

„Whitepod” kurortas, Šveicarija

"Whitepod" kurortas

„Whitepod“ kurorto namukų su kupoliniais stiklo stogais kaimelis siūlo unikalų aplinkai nekenksmingą būdą pažinti Šveicarijos Alpes. Šį kurortą galima pasiekti tik sniegbačiais (žiemą) arba pėsčiomis (vasarą). Kurortas siūlo ramaus gyvenimo kalnuose patirtį kiekvienam, pavargusiam nuo miestų šurmulio ir minių. Visi stiklo stogų nameliai pastatyti ant medinių platformų, taigi jas galima išmontuoti ir iš naujo surinkti nežalojant aplinkos. Vasarą šie namukai uždengiami žaliais brezentais, o žiemą – baltais, kad jie harmoningai prisiderintų prie kraštovaizdžio. „Whitepod“ kurorte naudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai, kurorto SPA naudojamos tik vietinės medžiagos, be to šis kurortas yra laimėjęs ne vieną apdovanojimą už ekologiško turizmo vystymą („Pasaulinį apdovanojimą už atsinaujinančių energijos išteklių naudojimą“ ir „Apdovanojimą už atsakingo turizmo plėtrą ir inovacijų naudojimą“).

„Rosa Blanca“ svečių namai, Kosta Rika

„Rosa Blanca“ svečių namai

Įsikūręs vidury miškų ir tropinės floros šis kurortas siūlo keliones po atogrąžų girių rezervatus su gidais-gamtininkais, kurie gali papasakoti viską apie vietinę florą ir fauną. Kalbant apie ekologiją, „Rosa Blanca“ svečių namams neprilygsta jokie kiti kurortai: tai aukščiausią vietą „Ekologiško turizmo sertifikavimo programos“ sąraše užimanti poilsiavietė, surinkusi maksimalų – 100 balų – įvertinimą reitingavimo lentelėje. Šis kurortas naudoja saulės energiją, vandenį taupančią sistemą ir netgi turi nuosavą organinių kavos pupelių plantaciją. Po dienos jodinėjimo arkliais ir poilsio vietiniame SPA, svečiai gali atsipalaiduoti gurkšnodami organinį vyną ir pritardami vietiniams Lotynų Amerikos muziką grojantiems kolektyvams.

„EcoCamp“, Čilė

"EcoCamp" stovyklavietė

Įsikūrusi Patagonijos „Torres del Paine” nacionaliniame parke „EcoCamp“ (Eko-Stovykla) su savo nepakartojamais kupoliniais nameliais daro viską, kad išsaugotų klajoklišką vietinių gyventojų dvasią. Senovėje „Kawesqar” genties žmonės statydavosi trobeles iš rastų medžiagų, nūdienos Eko-Stovyklos geodeziniai kupoliniai namukai išlaiko pirmykštę struktūrą; tačiau šiandieninės prabangios poilsiavietės namukų stogus dengiantys kupolai – stikliniai ir pro juos matosi panoraminiai aplinkos vaizdai, jie pastatyti su storu izoliaciniu sluoksnius ir juose įrengtos ekologiškos medžio krosnelės. Visa reikalinga energija kurorte pagaminama iš natūralių, atsinaujinančių resursų. Be to, šis kurortas perka licencijas iš „CarbonFree“, kad kompensuotų perteklinę anglies dvideginio emisiją.

„Nimmo Bay“ kurortas, Kanada

„Nimmo Bay“ kurortas

„Nimmo Bay“ kurortas – tai nuotykių kraštas laukinėje gamtoje, palei „Didžiosios meškos“ atogrąžų miškų pakrantę Britų Kolumbijoje. Poilsiautojai čia gali atsipalaiduoti įsikūrę stačiašlaičių stogų nameliuose ir patirti viską, ką siūlo aplinkinė gamta, keliaudami pėstute, plaukdami eskimų valtimis, žvejodami ir kopinėdami uolomis – ir tuo pat metu susirūpinę ekologija turistai gali būti ramūs: „Nimmo Bay“ naudoja iš vandens tėkmių išgaunamą energiją, dalyvauja išplėstinėje perdirbimo ir atliekų šalinimo programoje ir, suvokdami, kad negali visiškai panaikinti anglies dvideginio išmetimo daromos žalos gamtai, perka anglies dvideginio kompensacijos licencijas. Be to, šiame kurorte naudojami ekologiški muilai ir valymo produktai; restorano virtuvėje naudojamas organiškas maistas bei vietinių pagaminta produkcija.

„Campi Ya Kanzi“, Kenija

„Campi Ya Kanzi“

Šis privatus Kenijos kurortas įsikūręs vos už 30 km. nuo Kilimindžaro kalno. Stovyklavietė buvo statoma atsižvelgiant į visus ekologijos reikalavimus: naudojant vietines medžiagas, nenukertant nei vieno medelio. Kurorto reikmėms naudojamas vanduo, surinktas palijus lietui, o panaudotas – perdirbamas, vanduo šildomas iš saulės energijos išgaunama šiluma, o valgis gaminamas naudojant ekologišką iš kavos pupelių kevalų išgautą anglį. Tačiau svarbiausia tai, kad „Campi Ya Kanzi“ bendradarbiauja su Masajų bendruomene ir dalį gaunamo pelno paaukoja vietinėms aplinkos ir kultūros išsaugojimo programoms.

„Bardessono“, JAV

„Bardessono“

„Bardessono“ – „Energijos ir aplinkos projektavimo instituto“ aukščiausiai įvertintas viešbutis Kalifornijos Napos slėnyje. Viešbutis buvo pastatytas iš antrinėms žaliavoms naudojamo medžio, netoksiškų ir nealergizuojančių statybos medžiagų. O susirūpinimas ekologija viešbutyje matyti kiekviename žingsnyje – nuo fotogalvaninių plokščių iki vešlių vestibiulio sodų. „Bardessono“ SPA ir restoranas naudoja vietinę organinę produkciją, be to, kurorte įrengta visapusiška perdirbimo ir kompostavimo sistema su specialia vieta maisto likučiams. Be daugybės įvairiapusių energijos taupymo technologijų, viešbučio kambariuose įrengti specialūs davikliai, gaunantys signalą, kai svečiai išeina iš kambarių, tam kad temperatūra būtų automatiškai pamažinta ar padidinta energijos taupymo sumetimais.

Kurortas „Six Senses“, Tailandas

„Six Senses“ kurortas

Be to, kad čia naudojamos energiją taupančios elektros lemputės ir perkamos išnaudotą anglies dvideginį kompensuojančios licencijos, šiame nuostabiame kurorte už 160 km. į pietvakarius nuo Bankoko auginamos organinės daržovės, vaismedžiai ir netgi grybai. Kurorte perdirbamos ir kompostuojamos atliekos. „Six Senses“ rūpinasi ne tik ekologiškumu, bet ir į socialine gerove. Šiame kurorte dirba tailandiečiai ir beveik visi produktai, net baldai ir apdailos detalės, pagamintos iš natūralių medžiagų vietinių žmonių rankomis.

„CESiaK“, Meksika

„CESiaK“ viešbutis

„Sian Ka‘an“ ekologijos centras, arba „CESiaK“ – tai ekoturizmo ir švietimo centras įsikūręs Meksikos Karibų jūros pakrantėje. Visą reikalingą energiją išgaudamas iš vėjo ir saulės kurortas daro labai mažai žalos aplinkai, o jo darbuotojai labai stengiasi, kad būtų išsaugotas šio krašto gamtos grožis. Iš tiesų šis kurortas ir jo kotedžai buvo pastatyti ant seniau čia stovėjusio poilsio komplekso liekanų, kad nereikėtų naikinti naujų augalijos plotų, be to, kurorto teritorijoje yra net du medelynai, kuriuose veisiama šioms vietoms įprasta augmenija. Panaudotam vandeniui perdirbti „CESiaK“ ištobulino pelkynų sistemą, o vanduo, naudojamas poilsiautojų reikmėms, surenkamas palijus lietui. Šiam centrui statyti buvo pasamdyti vietiniai darbininkai, dabartiniai centro darbuotojai – taip pat iš vietinių apylinkių.