Žiema – sudėtingas laikotarpis automobilių savininkams. Nuolatos tenka rūpintis ne tik technine transporto priemonės būkle, bet ir spręsti klausimą – kaip apsirengti, kad vairavimas būtų saugus ir patogus.

Prieš įlipant į transporto priemonę pirmiausia reikėtų pasirūpinti pėdomis. Vairuotojui reikia žinoti, kad kojomis jis turi jautriai jausti pedalus, todėl batų puspadžiai privalo būti nestori ir nekieti.

“Avalynė turi būti patogi. Aišku, geriausia, kad ji būtų ortopedinė, turinti pėdų anatominius išgaubimus. Batai su storais padais mažina pėdos jautrumą ir paslankumą. Mano nuomone, tai trukdo saugiam vairavimui“, - teigė gyd. ortopedas – traumotologas Tomas Jonaitis.

Pasak specialisto, kojos pėda vairuojant gauna gana didelį krūvį, todėl avalynė turi nesuspausti ir neiškreipti sąnario. Taip pat svarbu žinoti, kad nuolatinis nepatogaus apavo dėvėjimas skatina lėtinius pėdų skausmus, sausgyslių uždegimus, kurie gali sukelti net lėtinį kaulų uždegimą, kitaip dar vadinamą „stress“ lūžimą. Tai reiškia, kad pernelyg suvaržytos pėdos pervargsta, dėl to pėdų kaulai gali skilti ar net lūžti.

Gyd. ortopedas – traumotologas T. Jonaitis rekomenduoja rinktis tokią avalynę, kuri atitiktų visus ortopedinius reikalavimus: turėtų pėdos skliautus, pati pėda ir čiurna nebūtų suspausta, nebūtų trikdoma kraujotakos sistema. Ypatingai atsargiai avalynę turėtų rinktis plokščiapadžiai, nes jiems greičiau nei kitiems vairuotojams išsivysto pėdos skausmai.

Šaltuoju metų laiku vairuotojai taip pat dažnai susiduria su akinančiais saulės spinduliais ir blizgančiu sniegu, kurie trikdo matomumą kelyje. Norint išvengti nepatogumų ir blaškymosi kelyje, reikėtų įsigyti atspindžius ir blizgesį slopinančius akinius su poliarizaciniu filtru.

“Pakaktų vienų standartinio tamsumo akinių, tik svarbu, kad jie koreguotų regėjimo ydą (trumparegystę, astigmatizmą, toliaregystę ir t.t.), jei vairuojantis asmuo ją turi. Tokių populiacijoje nemažai - apie 35 proc.”, - portalui GRYNAS.LT pasakojo gyd. oftalmologas Algimantas Gutauskas.

Be patogios, ortopedinius reikalavimus atitinkančios avalynės ir atspindžius slopinančių akinių vairuotojas turėtų išsirinkti ir patogias kelnes. Jos turėtų būti gana laisvos, neveržiančios liemens ir nepausdžiančios kirkšnų. Prie viso šito patartina vilkėti vidutinio plonumo megztinį ir trumpą striukę.