Žaislai ir vaikystė yra neatsiejami dalykai. Žaisdami vaikai bendrauja, mokosi, lavinasi, susipažįsta su pasauliu. Dažnas namų palėpėje laiko vieną ar kitą mylimiausią vaikystės žaislą. Dabar, kuomet parduotuvių lentynos lūžta nuo gausybės žaislų asortimento, dėl prastos kokybės ir nepatvarumo retai pavyksta mėgstamą žaislą išsaugoti kelis dešimtmečius.

Vaikų akis ypač traukia sintetinis žaislų pasaulis, todėl dažnai nedvejodami palepiname mažylius gražiais, ryškiais ir iš pažiūros tvirtais žaislais. Daugelis šių savybių priklauso nuo naudojamų cheminių medžiagų: pigmentų, dažų, degumą mažinančių medžiagų, minkštiklių, antioksidantų ir stabilizatorių, tirpiklių bei kitų medžiagų.

Kenksmingos cheminės medžiagos žaisluose

Dažniausia vaikų žaisluose aptinkama cheminė medžiaga – ftalatai. Kai kurių rūšių ftalatai yra visai draudžiami žaisluose, kitų negali būti daugiau nei 0,1 proc. Ftalatai nėra surišti su plastiku, todėl nuolatos pasišalina iš gaminio, ypač čiulpiant žaislus. Europos Sąjungoje (ES) daugumą ftalatų draudžiama naudoti žaisluose vaikams iki 3 metų (tačiau jeigu šeimoje yra ir vyresnių vaikų, kas apsaugos mažylį, kad jis neimtų vyresniojo žaislų?).

Ši medžiaga į plastmasę dedama dėl minštumo. Tai vienas populiariausių teršalų pasaulyje. Nors ftalatai, kurie yra priskiriami prie kancerogenų, yra draudžiami žaislų gamyboje, tačiau šios medžiagos vis randama žaisluose, atgabentuose iš Kinijos. Ftalatai kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą.

Būkite atsargūs su žaislais, kurie pripildyti dekoratyvaus skysčio (puodeliai, raktų pakabukai). Šie žaislai gali būti labai pavojingi, nes juos galima išardyti, o skystį nuryti. Šiame skystyje dažnai būna mineralinių alyvų, organinių tirpiklių, kuriuos nuryjęs mažylis gali susirgti plaučių uždegimu.

Dar vienas pavojus – žaislai su magnetais. Vaikui, praryjus keletą magnetų, gali kilti pavojus, kad jie sukibs. Taip vaikui gali būti užkimštas ar net suplėšytas žarnynas. Pirkdami žaislus, kuriuose yra magnetų, atkreipkite dėmesi, kad jie būtų tvirti bei turėtų naudojimo instrukciją.

Labai svarbu tai, jog žaislai būtų iš kuo natūralesnių medžiagų, tokių kaip medis, bambukas ar natūralaus pluošto audiniai.

Kreidelėse, pieštukuose, dažuose, klijuose, modeliavimo molyje ar masėje, surenkamuose mašinų, lėktuvų, laivų modeliukuose gali būti pavojingų pigmentų (sunkiųjų metalų), tirpiklių, kurie dirgina odą ir kvėpavimo takus. Vandens pagrindu pagamintose priemonėse (klijuose, dažuose) gali būti konservantų, jautriems žmonės sukeliančių alergiją.

Elektroniniuose žaisluose, baterijose yra apie 1000 įvairiausių cheminių medžiagų, tarp jų kadmio, ličio, švino. Plastikinėse detalėse paprastai yra degumą mažinančių medžiagų (trikdo hormonų sistemą), elektroninėse schemose naudojamas kadmis (kancerogenas, trikdo hormonų sistemą), jungtukuose, modifikatoriuose naudojamas gyvsidabris (kancerogenas, trikdo hormonų sistemą), monitoriuose dažnai rasime švino (stabdo vystymąsi).

Šiuose žaisluose dažnai naudojamos baterijos, kuriose gali būti ličio (labai aktyvus, ardantis metalas), švino (sukelia vystymosi sutrikimus), kadmio (kancerogenas). 2004 m. Latvijoje mirė vaikas, kuris prarijo bateriją; visi jo virškinimo organai buvo stipriai pažeisti.

Dar viena pavojinga grupė – žaislai iš Kinijos. Jie labai patrauklūs dėl žemų kainų, todėl daugelis tėvų nenori jų atsisakyti. Kadangi Kinijos saugumo garantai kitokie nei Europos Sąjungos, čia dažnai viršijamas pavojingų medžiagų kiekis, jie lengvai lūžta, byra, todėl sukelia didesnę tikimybę vaikams paspringti.

Jei žaislas sulūžo ar matote, kad jam krenta detalės, skleidžia keistą ar nemalonų kvapą, geriau meskite tokį žaislą į šiukšlių dėžę ir nelaukite, kol pakenks jūsų mažylio sveikatai.

Į ką atkreipti dėmesį perkant vaikui žaislus

„Aitrus kvapas, ypač plastikinio žaislo, galėtų kelti įtarimą dėl didelio ftalatų ar kitų cheminių medžiagų kiekio. Jeigu nusipirkote ar pastebėjote žaislą, kurio saugumas kelia abejonių, informuokite apie tai Valstybinę ne maisto produktų inspekciją, kuri nustatys, ar žaislas tikrai saugus.

  • Reikia išsaugoti visas etiketes ir kvitus, kad nutikus bėdai žinotume, kas gamintojas ar platintojas ir kam pateikti skundą. Jei jūsų vaikas nukentėjo dėl nesaugaus žaislo ar dėl to, kad negavote naudojimo instrukcijų, pardavėjas ar gamintojas privalo atlyginti žalą“, - teigiama Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainėje.
  • Niekada nepirkite žaislų, kurių etiketėse nėra „CE“ ženklo. Šis ženkliukas rodo, kad gamintojas atitinka visus Europos Sąjungos reikalavimus, kurie yra vieni griežčiausių pasaulyje.
  • Jei jūsų vaikui mažiau nei treji, nepirkite žaislų su nusiimančiomis mažomis detalėmis. Pirkite žaislus, kurių jie negalėtų apžioti, taip išvengsite paspringimo ir uždusimo rizikos.
  • Jei žaislas turi smulkių detalių, tokių kaip kaspinėliai, sagutės, segtukai, karoliukai, vaikas gali nulupti ir praryti tokias detales.
  • Būkite itin atsargūs su žaisliukais, kurie gaunami kaip priedas prie maisto produktų, CD, žurnalų ar drabužių. Dažniausiai jie neturi naudojimo instrukcijų ir nepateikiami gamintojo duomenys.
  • Patys padarykite arba pirkite medinius, nelakuotus ir nedažytus žaislus, barškučius.

Naudingiausi žaislai yra tie, kurie skatina kūrybiškumą (kaladėlės, megztos lėlytės, kartoniniai nameliai) ir fizinį aktyvumą (kamuolys, dviratukas). Labai svarbu tai, jog žaislai būtų iš kuo natūralesnių medžiagų, tokių kaip medis, bambukas ar natūralaus pluošto audiniai.

Natūralūs pluoštai – pigu ir kūrybinga

Iš natūralių medžiagų pagaminti žaislai, pavyzdžiui, medžio, kartono ar lino vertingesni ir sveikesni už plastikinius žaislus. Ypač ekologiškais sertifikatais pažymėtus žaislus, tikrai bus nebaisu duoti vaikams, o šie tokius galės drąsiai kišti į burnytę. Vaikai nenukentės nuo dažų ir cheminių medžiagų.

Nors ftalatai, kurie yra priskiriami prie kancerogenų, yra draudžiami žaislų gamyboje, tačiau šios medžiagos vis randama žaisluose, atgabentuose iš Kinijos.

Ekologiškų žaislų gamyboje naudojamos natūraliai užaugintos ir apdorotos medžiagos, vandeniniai dažai be toksinių medžiagų. Gamybos resursai taip pat maksimaliai ekologiški. Gamybinės atliekos sunaudojamos šildymui arba perdirbimos.

Tėveliai, turintys daugiau laiko, gali patys pamėginti gaminti žaislus su vaikais. Gamybai galima naudoti popierių, maistinius dažus, kartoną ar medžiagos atraižas.

Rinkdami vaikui žaislą, pirmiausia pagalvokite apie tai, kokią naudą jis suteiks. Pasistenkite pirkti tokius žaislus, kurie ugdo kūrybiškumą, žadina smalsumą bei lavina ir, žinoma, saugo sveikatą.