Tai didžiausia gyvenimo kelionė: skrendate aplink pasaulį ir aplankote kraštus, kuriuos seniai svajojote pamatyti. Ši kelionė – tiems, kurie trokšta pamatyti viską, arba tiems, kurie tiesiog negali apsispręsti, ką nori pamatyti. Tačiau užsisakyti lėktuvo bilietus kelionei aplink pasaulį gali būti gana sudėtinga. Pateikiame jums keletą patarimų, nuo ko pradėti.

GRYNAS.lt rašė apie septynias priežastis kodėl verta keliauti aplink pasaulį?

Kaip tai padaryti?

Pigiausias būdas apskristi pasaulį – nusipirkti lėktuvo bilietus visiems reisams iš tos pačios oro linijų bendrovės. Teoriškai įmanomi labai įvairūs maršrutai, tačiau, jei žinosite, kaip veikia bilietų užsakymo aplink pasaulį sistema, galėsite tai padaryti žymiai pigiau. Pavyzdžiui, oro linijų kompanija „Star Alliance” apima 27 oro transporto bendroves ir gali pasiūlyti kelionės aplink pasaulį bilietus su 15 sustojimų. Šios oro linijų grupės lėktuvai skrenda į 1185 oro uostus 185 pasaulio šalyse.

Jų taisyklės tokios: turite laikytis vienos krypties (į rytus arba į vakarus; negalima apsisukti ir grįžti); kelionę turite pradėti toje pačioje šalyje, į kurią galiausiai grįšite; ir visų skrydžių bilietus turite užsisakyti iš karto, prieš leisdamiesi į kelionę, tiesa, vėliau turėsite galimybę bilietus pakeisti (tačiau už tai gali tekti sumokėti papildomai).

Kiek laiko jums prireiks?

Jeigu nekeliautumėte, apskristi pasaulį būtų įmanoma per vieną savaitgalį. Tačiau minimali daugumos kelionių aplink pasaulį bilietų galiojimo trukmė – 10 dienų – ir tai būtų skubotas skrydžių maratonas. Geriau pasiimkite ilgesnes atostogas, kad ir per didžiąsias šventes ar netgi, jei įmanoma, atostogas bent dviem mėnesiams, o jei įmanoma ir visam pusmečiui. Maksimali kelionės aplink pasaulį bilietų trukmė – vieni metai.

Kada keliauti?

Nesitikėkite puikaus oro visose vietose, kuriose ruošiatės apsilankyti. Todėl nuspręskite, ką norite pamatyti ir nuveikti labiausiai, ir susiraskite daugiau informacijos: jei jūsų kelionės akcentas bus žygis Himalajų kalnais, pasistenkite neatsidurti Nepale per patį liūčių sezono vidurį; jei ketinate paplaukioti su rykliais Vakarų Australijos pakrantėse, geriausias metas – balandžio-liepos mėnesiai. Ir nusiteikite tam, kad kai kuriuose regionuose nusileisite netinkamu metu – nors tuo laiku kaip tik galite patirti kažką netikėtai įspūdingo (pvz.: Zambija drėgnuoju metų laiku itin vaizdinga dėl vešlių kraštovaizdžių ir mažesnių kainų).

Apskritai, keliauti po įvairius miestus galite bet kuriuo metų laiku (nes nuo ekstremalių karščių/ šalčių/ lietaus galima pasislėpti muziejuose ir kavinėse), tačiau pasinerti į nuotykius lauke smagiau esant geram orui.

Kur keliauti?

Klasikiniai (ir pigiausi) bilietai aplink pasaulį vykstant į tokius didmiesčius kaip Londonas, Bankokas, Singapūras, Sidnėjus, Los Andželas. Jei pageidaujate apkeliauti ne tokias populiarias sostines kaip Baku, Kinšasa, Paramaribas, sumokėsite gerokai brangiau. Bilieto kaina priklauso nuo viso nukeliauto maršruto arba nuo apkeliautų šalių kiekio.

Atminkite, kad nebūtinai turite skristi iš vieno miesto į kitą: Australijoje galite nusileisti Perto mieste, pakeliauti sausumos keliais ir išskristi iš Kernso. Arba galite skristi į Maskvą, pakeliauti Trans-Sibiro geležinkeliu ir tęsti kelionę lėktuvu iš Pekino.

Susidėliokite savo kelionės akcentus ir susidarykite asmeninį maršrutą. Pavyzdžiui, jei mėgstate keliauti pėsčiomis, rinkitės tokias vietas kaip Peru (Inkų kelias), Naujoji Zelandija (Milfordo takai), Nepalas (Everesto pakalnės), o tada – Brazilija (Rio de Žaneiras – puiki vieta tęsti kelionę po Pietų Ameriką), Australija ir Šiaurės Indija.

Jeigu taupote kiekvieną centą, daugiau laiko praleiskite šalyse, kur kainos mažesnės. Kasdienės išlaidos Vakarų Europoje ir Šiaurės Amerikoje – ženkliai didesnės nei Pietryčių Azijoje; o Indonezijoje, Bolivijoje ar Indijoje kainos itin žemos.

Patarimai, gudrybės ir spąstai

  • Prieš įsigydami bilietus, pasitarkite su patyrusiais keliautojais: susidarykite savo maršrutą, bet, tie, kurie yra keliavę aplink pasaulį lėktuvu, pasakys jums, kokiais maršrutais keliauti patogiausia ir pigiausia ‒ kai ką pakeitę galite nemažai sutaupyti.
  • Būkite lankstūs: pradėti tokią kelionę keliomis dienomis vėliau gali atsieiti žymiai pigiau; skrydžiai savaitės vidury paprastai pigesni, kaip ir skrydžiai per tokias šventes kaip Kalėdos.
  • Neatmeskite ir kelionių po savo šalį: gali būti, kad skrydžiai šalies teritorijoje tuo metu, kai pradėsite kelionę aplink pasaulį lėktuvu, bus pigesni, bet, kadangi šiuo metu atsirado labai daug pigių oro transporto kompanijų, gali būti, kad kartais bus patogiau pirkti atskirus bilietus.
  • Įspėjame: jei neįsėsite į vieną iš užsisakytų skrydžių lėktuvu (tarkim, jei staiga sugalvosite iš Bankoko į Singapūrą keliauti sausumos transportu), oro linijų kompanija, kurioje užsisakėte skrydžių bilietus, gali atšaukti ir visus paskesnius bilietus.