Citrina mums dažniausiai asocijuojasi su puodeliu arbatos, peršalimo ligų profilaktika. Šie vaisiai – puikus vitamino C šaltinis, stiprina imunitetą, turi antivirusinių ir antibakterinių bei priešvėžinių savybių. Vitamino C organizmas negamina, jei nėra kontraindikacijų kasdien, derėtų jo gauti iš natūralių produktų. Vienas jų ir yra citrina, tapusi kone vitamino C šaltinio etalonu.

Dvi citrinos turi rekomenduojamą vitamino C paros dozę. Labiausiai vitamino C stokojame, kai kamuoja stresas, rūkome, vartojame antibiotikus, aspiriną ar kontraceptikus. Ilgai prie kompiuterių sėdintiems žmonėms taip pat patariama kasdien suvalgyti po keletą citrinos griežinėlių. Mat kai organizme ima trūkti vitamino C, kyla grėsmė peršalti, gali sutrikti miegas, išsivystyti depresija.

Vaistingosios savybės

Be vitamino C, citrinose yra kalcio, magnio, bioflavonoidų, pektino. Citrina – tikras antioksidantų sandėlis, saugo nuo laisvųjų radikalų, pirmiausia – širdies ir kraujagyslių sistemą. Šie vaisiai padeda reguliuoti kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, aterosklerozės vystymąsi, saugo kraujagyslių elastingumą. Citrinų sultys su medumi naudingos sergant išemine širdies liga, tachikardija.

Kai organizme ima trūkti antioksidantų, veikiant laisviesiems radikalams ląstelės greičiau sensta. Anksčiausiai šį poveikį pastebime žvelgdami į odą. Pažeisti nagai, silpni plaukai, akivaizdžiai senstanti oda – tokia antioksidacinės organizmo sistemos susilpnėjimo pasekmė.

Širdies ir kraujagyslių sistemai citrina labai svarbi dėl antioksidacinių savybių ir magnio. Širdies raumeniui funkcionuoti būtinas elementas mažina ir streso poveikį, reikalingas ir lėtinio nuovargio, pervargimo, didelio fizinio ir emocinio krūvio metu, kai atsiranda raumenų skausmai, spazmai, mėšlungis.

Nuo seno citrinos sultimis ir aliejumi gydomos įvairiausios ligos, grybeliai, vidiniai parazitai ir kirmėlės. Net žaizdoms padeda greičiau gyti! Tačiau įdomiausias yra jos blokuojantis poveikis cistoms ir navikams.

Ryte – vanduo su citrina

Labai sveika iš ryto, tik atsikėlus, išgerti stiklinę vandens su citrinos sultimis ar jos gabalėliu. Tai gerina virškinimą ir kepenų veiklą, valo organizmą, padeda išsaugoti puikią odos išvaizdą. Veikliosios citrinos medžiagos sureguliuoja metabolinius organizmo procesus, todėl mažėja ląstelių supiktybėjimo tikimybė. Švedijos medikai įrodė, kad viena citrina per savaitę iki 75 proc. sumažina kasos vėžio riziką. Moksliniai tyrimai, atlikti keliasdešimt šalių, patvirtino, kad ten, kur įprasta valgyti citrusinius vaisius, rečiau sergama skrandžio, storosios žarnos, prostatos, krūties ir kitomis onkologinėmis ligomis.

Citrinos padeda gydyti nutukimą. Ryte išgertos vandeniu skiestos citrinų sultys gerina medžiagų apykaitą, skatina riebalų apykaitą organizme, o tai padeda numesti nereikalingus kilogramus.

Atkreipkime dėmesį

Citrina skatina skrandžio sulčių gamybą, todėl gali padidinti rūgštingumą. Tačiau kai kuriais atvejais rūgšti citrina gali mažinti skrandžio rūgštingumą. Apie tai pasakoja jau Ajurveda. Rašoma, kad šiltu vandeniu praskiestomis citrinų sultimis sureguliuojamas rūgštingumas.

Vitamino C perteklius išskiriamas su šlapimu, tačiau dėl pernelyg didelių dozių kartais gali parausti oda, atsirasti bėrimų, kai kuriais atvejais gali padidėti inkstų akmenligės rizika.

Citrinų rūgštis gali dirginti, todėl ją visada reikia skiesti – vandeniu, aliejumi, medumi.

Kosmetikai

Odos priežiūrai skirtų priemonių – losjonų, kremų – sudėtyje dažnai yra citrinų sulčių ar aliejų. Citrinos atkuria odos pH, regeneruoja apsauginį odos sluoksnį.

Vien citrina tepti odą nepatartina, bet pridėjus odą maitinančio aliejaus ji suminkštinama, pamaitinama. Du šaukštus alyvuogių aliejaus sumaišius su vienos citrinos sultimis gaunamas puikus gydomosios kosmetikos preparatas. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad citrina turėtų nudeginti odą, bet to nenutinka. Ji padeda išsausėjusiai, pavytusiai odai.

Su aliejumi sumaišytos citrinų sultys, naikinančios kenksmingas bakterijas ir grybelius, dažniau vartojamos išoriškai. Sergant grybelinėmis ligomis oda tepama sultimis. Pūslelinė gydoma eteriniu citrinų aliejumi, kurio lašas užlašinamas ant vatos ir ja keliskart per dieną dezinfekuojamos pūsleles. Citrinos sultys ir aliejus mažina uždegimą, padeda išgydyti spuogus ir neleidžia susidaryti naujiems. Sudirgusią, linkusią į pūlinukus, spuoguotą odą rekomenduojama keletą kartų per dieną tepti vata, suvilgyta alyvuogių ar saulėgrąžų aliejumi su citrinos sultimis.

O aliejaus, kiaušinio trynio ir citrinų sulčių kaukė mažina raukšles. Citrinos žievelės gabalėliu patrynus alkūnes arba 5–10 minučių palaikius prie jų prispaustą citrinos su odele gabalėlį, sudiržusios alkūnės atgaivinamos.

Įvairiems netikėtiems atvejams

Citrina gali pasitarnauti įvairiose situacijose. Keliautojai dažnai pasiima citrinų, nes jos ne tik mažina nuovargį, suteikia energijos, bet greitai numalšina troškulį, atstodamos didelį kiekį vandens. Jeigu abejojate vandens kokybe, įlašinkite į jį šiek tiek citrinos sulčių: taip apsisaugosite arba bent jau sumažinsite riziką užsikrėsti ar įgyti alergijas.

Jei kenčiate dėl blogo burnos kvapo, kurio priežastis – cigaretės, alkoholis, kokie nors prieskoniai, paskalaukite burną vandeniu su citrinos sultimis arba sukramtykite vaisiaus gabalėlį.

Jei įkando vabalas, žaizdelę patepkite citrinos ir medaus mišiniu. Uodus ir kitus vabzdžius atbaidysite pasitepę saulėgrąžų aliejumi, sumaišytu su citrinos sultimis.

Nuo kosulio

Liaudies medicinoje kosulys gydomas kas valandą po arbatinį šaukštelį geriant šviežių citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus mišinio 1:1. Tik šis receptas netinka sergant inkstų ar tulžies akmenlige, nes panašus mišinys vartojamas akmenims šalinti, o to negalima daryti be gydytojo priežiūros – pavojinga, kad pajudėjęs ir užstrigęs akmenukas nesukeltų priepuolio.

Kai skauda gerklę

Skaudančią gerklę 3–4 kartus per dieną rekomenduojama skalauti vandeniu praskiestomis citrinų sultimis arba druskos ir citrinų sulčių tirpalu. Į stiklinę šilto vandens įpilamas šaukštelis druskos ir pusės citrinos sulčių. Balso stygoms padeda citrinos sultys su medumi.

Gerklės skausmą palengvina citrinų sulčių kompresai. Medžiaga suvilgoma šiltu vandeniu praskiestomis citrinos sultimis (santykiu 1:2). Dedama ant kaklo ir, šiltai aprišus, laikoma apie pusę valandos.

Voniai

Į vonią įpiltos vienos citrinos sultys pašalina nemalonų prakaito kvapą, suteikia odai spindesio, mažina melanino – odos pigmento, todėl yra natūralus plaukų ir odos baliklis.