2011 metai JAV istorijoje įeis kaip svorio metimo metai, rašo livescience.com, nes būtent praėjusiais metais amerikiečių turinčių viršsvorį buvo pirmą kartą mažiau nei turinčių normalų kūno masės indeksą (KMI). Duomenys pateikti remiantis agentūros „Gallup“ vykdytomis apklausomis. Agentūra tiria JAV gyventojų KMI nuo 2008 m.

Pagal naujausius apklausos duomenis, 36,6 proc. amerikiečių turi normalų KMI, tuo tarpu 35,8 proc. apklaustųjų buvo priskirti prie turinčių viršsvorį. 25,8 proc. yra nutukę – jų KMI smarkiai per didelis. Neskaitant iš dalies gerų žinių, visgi sudėjus turinčius antsvorį ir nutukusius, gauname, kad 61,6 proc. amerikiečių vis dar yra rizikos grupėje. Per didelis svoris gali lemti begalę įvairių sveikatos sutrikimų: nuo širdies ligų iki vėžinių susirgimų.

Ploniausi žmonės gyvena Kolorado valstijoje. Čia – tik 20,1 proc. priskiriami prie nutukusių. Storiausi žmonės gyvena Vakarų Virdžinijos valstijoje (34,3 proc. nutukusių).

Pastaruosius 20 metų amerikiečių KMI nuolat didėjo. Prieš dvidešimtmetį, nei vienoje valstijoje negyveno daugiau nei 20 proc. nutukusių žmonių. Kita vertus, tai pirmas kartas kada užfiksuotas vidutinis šalies gyventojų KMI mažėjimas. Spėjama, kad po truputį įsivažiuoja JAV Sveikatos apsaugos ministerijos pradėta iniciatyva, skatinanti gyventojus atidžiau rūpintis savo svoriu. Programa buvo nuolat kritikuojama spaudoje dėl didelio lėšų stygiaus ir prastų rezultatų.

Kita priežastis dėl ko galėjo kristi amerikiečių svoris – ekonominė krizė. Tik 79,8 proc. apklaustųjų teigė, kad turėjo pakankamai pinigų nusipirkti maisto, tai žemiausias rodiklis nuo 2008 m. (pirmoji apklausa buvo padaryta prieš prasidedant finansų krizei).

JAV su viršsvoriu susijusioms sveikatos problemoms spręsti kainuoja 153 mlrd. JAV dolerių (~ 406 mlrd. Lt) per metus. Bendrai šalies ekonominei būklei kenkia ir tai, kad dėl įvairių ligų, kurias sukelia per didelis kūno svoris, prarandama apie 405 mln. darbo dienų kasmet. Tad netiesioginė viršsvorio žala gali būti keletų kartų didesnė.

Normalų KMI turintis darbuotojas, kuriam nėra diagnozuota jokių ilgalaikių sveikatos sutrikimų, dėl ligos praranda tik 4 darbo dienas per metus. Viršsvorio ar nutukusių kategorijoje esantys darbuotojai su vienu arba dviem ilgalaikiais sveikatos sutrikimais praleidžia 13 darbo dienų, o turintys tris ir daugiau ilgalaikių sveikatos sutrikimų - net 42 dienas.

GRYNAS.lt rašė apie tai kokiose šalyse Europoje gyvena daugiausiai viršsvorį turinčių žmonių. Pasirodo mūsų kaimynės latvės - vienos iš jų.