Sultingos, aromatingos ir labai rūgščios citrinos prideda skonio saldiems bei pikantiškiems patiekalams, tačiau jos taip pat beveik visada gali tapti nepakeičiamu pagalbininku švarinant namus. Huffingtonpost.com pateikia 20 neįprastų citrinos sulčių panaudojimo būdų, kurie ne tik išvalys jūsų namus, bet ir suteiks jiems gaivumo bei šviežumo, išbalins drabužius, pagražins jūsų plaukus, nagus ir odą.

Svarbus patarimas: pavoliokite šviežią citriną tarp delnų, kad ji suminkštėtų ir iš jos būtų lengviau spausti sultis.

Pagyvins nagus

Nagai po ilgo lakavimo tamsiu laku tampa silpni ir pageltę. Tiesiog išspauskite citrinos sulčių į dubenėlį, nusivalykite laką ir minutei ar dviem įmerkite nagus į citrinos sultis. Kai kurios moterys teigia, kad nagai gali dar labiau sustiprėti, jei į dubenėlį įpilsite šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Apsaugos maisto produktus

Jei norite, jog perpjauti vaisiai ir daržovės (tokie, kaip obuoliai, kriaušės, bulvės ar avokadai) neparuduotų, tuomet užpilkite ant jų šiek tiek citrinos sulčių. Nuvytusias salotas galite atgaivinti, valandai jas pamerkę į dubenį su šaltu vandeniu ir vienos citrinos sultimis.

Vietoj dezodoranto

Kaip išsaugoti gaivų kūno kvapą, jei šalia neturite dezodoranto? Perpjaukite citriną per pusę ir patrinkite ją tarp rankų. Citrinų rūgštis, esanti citrinų sultyse, naikina blogą kvapą sukeliančias bakterijas.

Panaikins blogus kvapus

Česnakų, žuvies ar bjaurus dvokas iš šiukšliadėžes nepakovos su citrinos sulčių jėga. Naudokite perpjautą citriną arba šviežiai spaustų citrinų sultis, jei norite pašalinti blogus kvapus iš savo šaldytuvo, nuo pjaustymo lentos, iš mikrobangų krosnelės arba bet kokio kito paviršiaus. Jūs citrinos sulčių galite pridėti virdami ne itin kvepiančius maisto produktus, pavyzdžiui, kopūstus. Arba citrinos žievelę galite pavirti vandenyje, tai veiks kaip natūralus oro gaiviklis.

Padės kovoje su vabzdžiais

Dauguma vabzdžių - vorai, skruzdėlės, blusos ar netgi tarakonai - jautriai reaguoja į kvapus. Šlakelis citrinos sulčių ant palangių, durų slenksčių, grindjuosčių įtrūkimų ar kitur, pro kur vabzdžiai gali patekti į jūsų namus, tikrai pagelbės. Citrinos sulčių galite įpilti ir plaudami grindis, tai dar labiau paveiks įvairius vabzdžius.

Padės sumažinti "amžiaus" dėmių ir strazdanų kiekį

Vis dar aktyviai diskutuojama, ar tai tikrai veikia. Tačiau jei žūtbūt siekiate sumažinti strazdanų kiekį ar bijote atsirandančių "amžiaus" dėmių, tuomet citrinų sultis tikrai verta išbandyti. Užlašinkite citrinos sulčių ant vatos ir valykite juo veidą kartą per dieną. Tai veido odą gali truputį pašviesinti.

Išblizgins stiklą

Citrinų sultys nuo stiklo paviršiaus padės išnaikinti kieto vandens dėmes ar kitokias nuosėdas. Citrinos sultis galite išspausti tiesiai ant kempinės ar įpilkite kelis šaukštelius citrinų sulčių į puodelį su vandeniu, kurį vėliau purkšite ant lango. Tuomet nuvalykite langą su laikraščio skiaute, jog jis taptų visiškai skaidrūs.

Pašalins dėmes

Prakaito, pelėsių, uogų, vyno, aliejaus (ar beveik bet kurios kitos medžiagos) dėmes ant audinio galima pašalinti naudojant citrinos sultis. Patvarius audinius galima ištrinti citrinos sulčių ir druskos mišiniu, o trapių audinių dėmes teks ištepti citrinų sultimis ir skalbti.

Sumažins gerklės skausmą

Arbatinį šaukštelį citrinos sulčių įpilkite į 1/8 puodelio šilto vandens ir skalaukite burną. Tai nuramins ištinusios gerklės audinius ir panaikins burnos bakterijas. Puodelis karštos arbatos su šaukštu medaus ir citrinos sulčių taip pat gali pagelbėti jūsų gerklei.

Padės šveičiant tualetą

Sumaišius citrinų sultis su boraksu galima pašalinti net itin įsisenėjusias rūdžių dėmes esančias ant jūsų unitazo. Pasigaminkite borakso ir citrinos sulčių mišinį, užtepkite jį ant šveitimo šepečio ar kempinės ir uždėkite jį ant dėmės. Palikite užteptą dėmę dviem valandoms, tuomet ją nušveiskite.

Stimuliuoja medžiagų apykaitą

Ar citrinos sultys tikrai skatina medžiagų apykaitą? Kai kurie tikrai persistengia su tokiais per daug entuziastingais tvirtinimais, todėl kai kuriais atvejais netgi rekomenduojamos citrinomis paremtos dietos, kur citrinos siūlomos kaip maisto papildas. Tačiau jei kiekvieną dieną į savo vandens stiklinę įlašinsite šiek tiek citrinos sulčių, tai tikrai pagerins vandens skonį. Kaip žinia, jei gersite daugiau vandens, tai tikrai jums padės numesti svorio.

Kovoja su pleiskanomis

Citrinos sultys negali visiškai išgydyti pleiskanų, tačiau jos gali padėti pašalinti esančius pleiskanų sluoksnius. Todėl jūs galėsite nustoti nerimauti, jog jos pasirodys ant jūsų drabužių. Įmasažuokite savo galvos odą citrinos sultimis ir palaukite dešimt minučių, tuomet kaip įprasta išsiplaukite galvą šampūnu.

Išvalys metalą

Perpjaukite citriną per pusę, panardinkite ją į druską ir patrinkite metalinį paviršių. Pavyzdžiui, tai padės pašalinti nešvarumus nuo nerūdijančio plieno paviršiaus ar varinių puodų. Tai taip pat jiems suteiks spindesio.

Padės išplauti ryžiais aplipusį puodą

Virdami ryžius, į puodą įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių, tai neleis prie puodo kraštų prilipti ryžiams, todėl jį bus lengviau išplauti.

Pašviesins plaukus

Jūs galite namuose pašviesinti ir pagyvinti savo plaukų spalvą, naudodami tik citrinos sultis. Taip jūs galite pasišviesinti kelias sruogas arba visus galvos plaukus. Norėdami taip padaryti jums reikės 1/2 puodelio citrinų sulčių bei 1/2 puodelio vandens mišinį pasipurkšti ant galvos plaukų. Spalvos intensyvumas gali skirtis, priklausomai nuo jūsų plaukų tipo ir tekstūros.

Išbalins skalbinius

Citrinų sultys gali ne tik pašalinti dėmes, bet ir veikia kaip natūrali, netoksiška balinimo medžiaga. Į skalbimo mašiną įpilkite ketvirtį stiklinės citrinų sulčių, tai padės išbalinti baltos spalvos skalbinius. Citrinų sultys geriau veiks kaip dėmių valiklis, jei savo skalbinius paliksite džiūti saulėje.

Palengvins rėmens skausmus

Toks gydymo efektyvumas priklauso nuo to, ar rėmenį sukelia per didelis skrandžio rūgštingumas, ar nepakankamas. Pastaruoju atveju, rėmens sukeliamą diskomfortą galite sumažinti išgėrę vandens su šiek tiek citrinų sulčių.

Pagelbės atliekant veido procedūras

Šiek tiek citrinos sulčių gali padėti sustabdyti kraujavimą. Jos taip pat gali padėti sutraukti veido poras ir oda atrodys lygesnė. Druskos ir citrinų sulčių mišinys veikia ir kaip natūralus veido šveitiklis.

Nuramins niežinčią odą

Citrinos sultis galite naudoti, norėdami nuraminti sausą ir niežinčią odą ar odos bėrimus, pavyzdžiui, nuo nuodingosios gebenės. Citrinos sultys apsaugos nuo bėrimų plitimo.

Pagelbės per pagirias
Kitą kartą, kai ryte jus kankins pagirių skausmai po gero vakarėlio, pabandykite išgerti šiek tiek citrinos sulčių, išspaustų į šiltą vandenį arba arbatą. Tai padės jums ne tik atstatyti skysčių praradimą, subalansuos pH lygį organizme, bet ir pagausins vitamino C atsargas, kurias praradote per išgertuves.