Siekiant, kad įmonės daugiau dėmesio skirtų aplinkosaugai, konkursas „Lietuvos metų gaminys 2011“ buvo išplėstas – Aplinkos ministerijos iniciatyva surengtas konkursas „Metų gaminys iš atliekų”.

Jo tikslas – skatinti šalies verslą ir pramonę pakartotinai naudoti ir perdirbti atliekas ir iš jų pagamintais gaminiais parodyti visuomenei, kokios naudos teikia atliekų rūšiavimas ir perdirbimas, kaip tai padeda tausoti aplinką. Pirmąją vietą laimėjo UAB „Kibiras“ už iš atliekų pagamintus plastikinius kibirus ir kubilus, antrąją – UAB „Polivektris“ už iš PET butelių atliekų pagamintą plastikinę juostą, trečiąją – AB „Klaipėdos kartonas“ už iš gofro makulatūros pagamintą korinį užpildą baldų pramonei.

Seime taip pat įteikti apdovanojimai kitiems konkurso „Lietuvos metų gaminys 2011“ laimėtojams. Tarp jų – ir uždaroji akcinė bendrovė „Projektų ekspertizė“.

Ši bendrovė konkurso sidabro medalį tarp paslaugų kategorijos įmonių pelnė už bendrąją techninio projekto, skirto modernizuoti Vilnius-Kaunas geležinkelio ruožą nuo Kaišiadorių iki Kauno greičiui iki 160 kilometrų per valandą pasiekti, ekspertizę. Tame ruože numatoma rekonstruoti dabartinį geležinkelį, sankasą, koreguoti horizontalias ir vertikalias geležinkelio kreives, pakeisti iešmus, įrengti požemines perėjas, atitvarus, rekonstruoti pralaidas, tiltus ir pervažas, atnaujinti lietaus vandens nuvedimo ir drenažo sistemas, rekonstruoti elektros tiekimo, signalizacijos, telekomunikacijų ir antžeminio kontaktinio tinklo sistemas, įrengti akustines sienutes, pakeisti gyvenamųjų namų, kurie patenka į padidinto triukšmo zoną, langus, sutvarkyti teritorijas ir želdinius.

UAB „Projektų ekspertizė“ buvo įsteigta 1990 metais. Vien pernai, kaip sakė bendrovės direktorius Vytautas Papinigis, įmonė atliko 725 statinių projektų ekspertizes. Šios bendrovės ekspertai atlieka statomų, rekonstruojamų ir remontuojamų statinių projektų dalinę ir bendrąją ekspertizę, taip pat statinio ekspertizę, turto ir remonto darbų vertinimą. Konkurso „Lietuvos metų gaminys“ medalį UAB „Projektų ekspertizė“ pelno jau trečią kartą.

Šio konkurso apdovanojimas, kuris laikomas svarbiausiu šalyje įmonių įvertinimu, šiandien bus įteiktas ir viešajai įstaigai „Grunto valymo technologijos“. Ši įstaiga aukso medalį ekologijos ir aplinkosauginės pramonės grupėje pelno jau penktą kartą. Šiemet apdovanojimas skirtas už ežerų (tvenkinių) dugno dumblo valymo vietoje technologiją.