Šunys - vieni mėgstamiausių naminių gyvūnų pasaulyje. Prieš 30 tūkst. metų prijaukintas gyvūnas tapo neatsiejama žmogaus socialinio gyvenimo dalis. Bėgant laikui buvo išveista šimtai įvairių veislių, bet masiškai žmonių širdis sugebėjo užkariauti ne visos, nors mados ir keičiasi.

Rugpjūtį GRYNAS.lt rašė, kad Lietuvoje keičiasi lietuvių skonis renkantisgeriausią draugą. Prieš 10 metų buvusius populiariausius augintinius dabar keičia kiti, taip pat populiarėja ir mažesnių šunų veislės: pekinai, prancūzų buldogai, jorkšyro terjerai.

Panašios tendencijos yra ir kaimyninėje Latvijoje. Nuo nepriklausomybės pradžioje šalyje pasidarė saugiau gyventi, tad stiprių, agresyvių, gynybai skirtų šunų latviams nebereikia. Pirmenybę ir čia jau teikiama šeimyniškiems, mažesniems šunims.

Atidžiau peržiūrėjus populiariausių šunų veislių sąrašus abiejose valstybėse išvystume ir panašumų ir skirtumų.

Lietuva (pagal registruotus)

1. Jorkšyro terjeras
2. Vokiečių aviganis
3. Pekinas
4. Prancūzų buldogas
5. Rusų toiterjeras
6. Sibiro haskis
7. Labradoro retriveris
8. Šarpėjus
9. Amerikiečių Stafordšyro terjeras
10. Mopsas

Populiariausios šunų veislės Lietuvoje:

Latvija (Latvijos šunų federacijos inf.)

1. Labradoro retriveris
2. Vokiečių aviganiai
3. Jorkšyro terjeras
4. Vokiečių špicas
5. Čihuahua
6. Sibiro haskis
7. Taksas
8. Biglis
9. Prancūzų buldogas
10. Mopsas

Jau kelis dešimtmečius tarp Latvijos ir Lietuvos mylimiausių keturkojų išvystume pirmiausia vokiečių aviganį. Ši, ir lietuvių mylima veislė, pasižymi geromis fizinėmis ir protinėmis savybėmis, yra lengvai dresuojami, turi kovotojo instinktų, bet yra ir labai nuoširdūs bei geros širdies.

Abiejose šalyse mylimi ir Jorkšyro terjerai, Labradoro retriveriai, Sibiro haskiai, prancūzų buldogai ir mopsai. Tačiau pekinų, rusų toiterjerų, šarpėjų ar Statfordšyro terjerų Latvijoje reiks pasidairyti atidžiau nei mūsų šalyje. Latviai didesnį dėmesį skiria vokiečių špicams, čihuahua, taksams ir bigliams.

Pasirinkimą kartais lemia kinas

Neskaitant racionalių priežasčių renkantis šunį, tiek Lietuvoje ir Latvijoje (ir beveik visame pasaulyje) didelę įtaka daro ir kino industrija.

ru.DELFI.lv kalbinti Latvijos kinologai neslėpė, kad kultinis sovietmečio serialas „Keturi tankistai ir šuo“ padarė didelę įtaką visiems Sovietų Sąjungos gyventojams renkantis šunį. Vėliau prie to prisidėjo „Komisaro Rekso“ ir „K9“ filmų šlovė. Toks pat reiškinys galioja ir Lietuvoje.

Kita vertus, Latvijos šunų federacijos prezidentė Vija Klučniece pažymėjo, kad nevisi filmai apie šunis žmones veikia vienodai. Pvz. po filmų „101 dalmantinas” arba „Betovenas“ nei vienoje Baltijos šalyje nei dalmantinų nei senbernarų pastebimai nepagausėjo. Kinologė džiaugiasi, kad žmonės vis tik sugeba rinktis ir patys.