Vienas Didžiosios Britanijos krematoriumas pasiūlė iš kamino išeinančią šilumą panaudoti elektros energijos gamybai. Pragmatiškasis planas susilaukė skirtingų vertinimų.

Durhamo miesto krematoriumo savininkai nori įtaisyti tris elektros turbinas. Vienos jų pakaktų aprūpinti elektra gretimą koplytėlę ir krematoriumo darbines patalpas. Kitų dviejų pagaminta „produkcija“ galėtų būti parduodama miesto gyventojams. Savininkai tikina, kad per metus miestui pagamintų tiek energijos, kiek jos per tą patį laiką sunaudoja 1,5 tūkst. televizorių.

Tai pirmas tokio pobūdžio pasiūlymas, bet dalis Didžiosios Britanijos žurnalistų pasveikino tokią idėją ir tiki, kad šiuo keliu pasektų ir daugiau tokių įstaigų.

Šalies krematoriumams iškelti uždaviniai sumažinti savo išmetamų teršalų kiekį. „Daugelį krosnių reikia pakeisti naujomis, tad kodėl nežengti dar vieno žingsnio ir nepasigaminti energijos iš nuolat veikiančio šilumos šaltinio?“, - retoriškai klausia treehugger.com žurnalistas Brianas Merchantas.

Tuo tarpu toks pasiūlymas ypač papiktino religines bendruomenes, kurios išreiškė viltį, kad tokio plano nebus imtasi. Jų teigimu taip būtų išreiškiama nepagarba mirusiajam.

Tuo tarpu Alanas Jose, Kapinių ir krematoriumų priežiūros komisijos narys, jau pasveikino šį planą, tačiau pridūrė, kad tokius darbus reiktų vykdyti viešai, siekiant kuo didesnio supratingumo iš visuomenės.