Jei Kinijos laukinės gyvūnijos ekspertui An Yanshi pavyks pagaminti naują arbatos rūšį, ji bus brangiausia pasaulyje, praneša leidinys „The daily telegraph“. Vyras jau surinko apie penkias tonas pandų ekskrementų ir ruošiasi pradėti gamybą.

An Yanshi mano, jog įvairių vertingų medžiagų turinti arbata galėtų kainuoti apie 50 000 svarų sterlingų (apie 200 000 litų) už kilogramą. Kodėl kinas nori taip brangiai parduoti savo produktą?
Sičuano universiteto dėstytoju dirbantis A. Yanshi įsitikinęs, kad pandos išmatos gali apsaugoti žmones nuo vėžio.

„Pandos turi prastą virškinimo sistemą, todėl jų organizmas pasisavina vos trečdalį visų medžiagų, kurias jos suvalgo, - tikino An Yanshi. - Tai reiškia, jog jų išmatose gausu skaidulų bei vertingųjų medžiagų. Kadangi bambukas turi nuo vėžio saugančių savybių, vadinasi, jų lieka pandų ekskrementuose. Jie bus maišomi su žaliaja arbata, kuri taip pat saugo nuo vėžio. Pandos išmatos turi brandų, riešutinį skonį ir skleidžia stiprų savitą aromatą.“
Neseniai atskleista, jog pandos išmatos gali sukelti lūžį biodegalų pramonėje, nes jose yra tam tikra reta bakterija, galinti lengvai paversti žolę, medienos atliekas, javų atliekas į biokurui tinkamą medžiagą.

Žalioji arbata stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi. A. Yanshi manymu, savotiškai „patręšta“ pandų išmatomis ši arbata turės dvigubą poveikį prieš mirtiną ligą.

Yanshi renka pandų išmatas Didžiųjų pandų veisimo centre, Chengdu, Sičiuano provincijoje, pietų Kinijoje ir tikisi, jog ne tik pradės pelningą verslą, tačiau pasieks ir pasaulio rekordą (kaip brangiausios arbatos kūrėjas).

Gali būti, jog susirinkti vertingo „produkto“ į Pandų veisimo centrą užsuks ir kiti verslo idėjų turintys žmonės. Neseniai atskleista, jog pandos išmatos gali sukelti lūžį biodegalų pramonėje, nes jose yra tam tikra reta bakterija, galinti lengvai paversti žolę, medienos atliekas, javų atliekas į biokurui tinkamą medžiagą. Pandos skrandyje šiai bakterijai tenka greitai suskaidyti didžiulius bambuko kiekius. Tai kainuotų gerokai pigiau, nei iki šiol naudota biokuro gamybos technologija.

Iki šiol brangiausia kava pasaulyje buvo Kopi Luwak. Ji kainavo apie 100 svarų (400 litų) už kilogramą. Šios kavos pupelės buvo patiekiamos pirkėjams po to, kai jas per savo virškinamojo trakto sistemą perleisdavo palminis musangas – Indonezijos medžiuose gyvenantis žinduolis.