Namas su vaizdu į jūrą. Taip prabangiai įsikūrė ne dar viena turtuolių pora, o uostamiesčio benamiai. Milžinišką inkilą primenantį pastatą jie susirentė iš medinių paplūdimio takų lentų.

Dingsta mediniai takai

Melnragėje, netoli moterų pliažo, prieš kelias savaites prasidėjo intensyvios statybos. Ypač darbai užvirdavo vakarop.

Sutapimas, bet prasidėjus šioms statyboms vietiniai gyventojai pastebėjo, kad sparčiai ėmė nykti medinių lentelių kelias, vedantis pliažo link.

Nuardyti takai jau skaičiuojami kilometrais.

Einant paplūdimiu, renčiamo namo nematyti. Jis pastebimas tik kopose.

Tačiau nelegalią statybvietę aptikę vietiniai juokavo, kad šeimininkai išsirinko tikrai gražią vietą – nuo jos atsiveria nuostabus vaizdas į jūrą.

Melnragiškiai spėjo, kad pajūryje įsikurti planuoja benamiai.

Mat ne kartą nebaigtame ręsti namelyje naktimis pastebėtos šviesos. Dieną aplinkui nieko nematyti.

„Vietiniai medinių takų malkoms tikrai neardo“, – įsitikinę melnragiškiai.

Anot jų, seniau tokių gyventojų pajūryje nesulaukdavo. Tik vaikai kokį nors laikiną būstą žaisdami susiręsdavo, o benamiai pasitenkindavo pamesta šakų krūva guoliui.

Tad pirmą kartą takus pradėję ardyti „statybininkai“ įnešė sumaišties.

Apžiūrėjusieji statomą „namą“ spėjo, kad vaikai suręsti tokio statinio negalėjo – čia rankas turėjo prikišti turintis staliaus sugebėjimų žmogus.

Kol bus baigtos statybos, visi takai paplūdimyje bus nukrapštyti.

Nesikiša į svetimas valdas

Melnragiškiams skaudu ir dėl to, kad neprašytieji svečiai ne tik pradėjo ardyti medinius takus, bet ir nuniokojo prieš kelerius metus pasodintas jaunas pušaites. Jų šakos buvo panaudotos toms pačioms statyboms.

Gyventojai bandė kreiptis į girininkus, tačiau šie pasiteisino negalintys lįsti ne į savo valdas.

Melnragės teritorija priklauso Klaipėdos savivaldybei.

Klaipėdos girininkas Ričardas Staponkus patvirtino sulaukiantis signalų apie pajūryje įsikurti planuojančius benamius.

„Bet kadangi ten ne mūsų plotai – nesikišame“, – paaiškino jis.

Girininkas įsitikinęs, jog negalima niokoti takų – tam reikia užkirsti kelią. Pasak jo, nors benamiai ir taip nuskriausti gyvenimo, jie neturi teisės daryti žalos likusiai bendruomenės daliai.

R.Staponkaus manymu, šiomis nelegaliomis statybomis kopose turėtų pasidomėti apylinkės inspektorius.

Darbai už 150 tūkst. litų

Prieš kurį laiką neapsikentusi medinių stendų niokotojų Pajūrio regioninio parko administracija net pažadėjo premiją.

Dėl nuolat ilgapirščių nugvelbiamų stendų, rodyklių patirta nuostolių už beveik 20 tūkst. litų.

Parko direkcija padėsiantiems sučiupti vagis pažadėjo skirti tūkstantį litų.

Išgirdę apie kopose vykstančias statybas, administracijos darbuotojai žadėjo ten pasidairyti, ar statyboms nenaudojami dingusieji stendai.

Jei ši informacija pasitvirtintų, parko direkcija dar kartą kreiptųsi į policiją.

Kaip pastebi miesto tvarkytojai, kasmet daugiausia takų suniokojama Pirmosios ir Antrosios Melnragės paplūdimiuose.

Prieš šį vasaros sezoną mediniai paplūdimio takai ir laiptai buvo atnaujinti.

Iš viso suremontuota 1,4 tūkst. kvadratinių metrų takų ir laiptų. Darbai kainavo 150 tūkst. litų.

Komentarai

Liudvikas Dūda
Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius

Esame išardę ne vieną tokį ekstremalų namelį. Jie iš medinių takų statomi ir Melnragėje, ir Smiltynėje. Juk prie kiekvieno tako nepastatysi sargo, kad saugotų. Ar esame ką nors nubaudę? Pagalvokite logiškai, kaip juos pagausime. Jie turbūt stato naktimis. Pliaže tokiu metu niekas nebudi. Jeigu pagautume, nubaustume. Kol kas nė vieno neaptikome. Kasmet vandalai nuniokoja takus, o mes prieš vasaros sezoną juos atstatome. Negalime suskaičiuoti tikslių nuostolių, nes neturime medinių takų įkainio. Jų priežiūra priskiriama bendriems pliažų tvarkymo darbams. Kol kas už tuos pačius pinigus rangovas išardo namelius ir vėl sutvarko takus. Iki šiol šitokių namų statyba nebuvo masinis reiškinys, bet tokių atvejų vis daugėja. Gal juos statantieji turi tikslą – pasislėpti nuo vėjo ir atsigerti šampano? Vasarą pliažuose policija intensyviai patruliuoja, bet dėmesio turėtų skirti ir šaltuoju metų laiku.

Erlandas Paplauskis
Pajūrio regioninio parko ekologas

Bandydama nugriauti šiuos namelius, valstybės institucija atsidurtų vos ne anekdotinėje situacijoje. Šį namą galima traktuoti kaip nelegalų statinį. Parke susidūrėme su situacija, kai teritorija buvo užtverta nelegaliu užtvaru. Per teismą reikėjo pripažinti, kad tai yra bešeimininkis turtas, po to kreiptis į spaudą, kad atsilieptų šeimininkas. Bet kas tau prisipažins ir mokės baudą. Nemanau, kad ten įsikūrė benamiai. Tai labiau paauglių štabas, nes tikrai kruopščiai viskas sukalta. Lentutės sudėtos be tarpų, su didele meile. Benamiai taip nesugebėtų padaryti, nes jiems rūpi tik trys žemiški dalykai. Jie tikrai nesirūpintų gražiu vaizdu į jūrą. Benamiai būna nuolat „apspangę“, tad net nesugebėtų taip sukalti. Jei būtų griežčiau pažiūrėta į šį statinį, būtų galima išsireikalauti baudą iš tėvų už valstybės turto niokojimą.