Dar visai neseniai apie pačią stambiausią daržovę – moliūgą daugelis mūsų žinojo tik iš garsiosios Charleso Perrault pasakos apie Pelenę. Dabar jau bene kiekviena šeimininkė žino, ką gaminti iš moliūgų ir kiek daug maistinių ir gydomųjų savybių jie turi. Populiarėja ir cukinijos, rašo „Lietuvos rytas“.

„Moliūgas – vertingas dietinis ir gydomasis produktas. Valgomas ne tik jo minkštimas, bet ir sėklos. Maistinėmis savybėmis moliūgas ne tik nenusileidžia daugeliui plačiai paplitusių daržovių, bet ir lenkia jas. Matyt, dėl to ši Europoje labai populiari daržovė jau atsiranda ir Lietuvos žmonių valgiaraštyje“, – sako Aleksandro Stulginskio universiteto Sodininkystės ir daržininkystės katedros profesorė Honorata Danilčenko.

Dėl žarnyną valančių ir sotumo jausmą suteikiančių skaidulinių medžiagų gausos bei mažo kaloringumo (100 gramų moliūgo yra tik 30 kcal) moliūgas itin rekomenduojamas antsvorio turintiems žmonėms. Pakanka suvalgyti kelias moliūgo skilteles ir greitai atsiranda sotumas, nes minkštime esančios maistinės skaidulos greitai išsipučia.

Moliūgas - taip pat maistas sergantiesiems virškinamojo trakto ligomis. Patekęs į žarnyną moliūgas absorbuoja organizme esančius toksinus, ligas sukeliančias bakterijas. Nustatyta, kad moliūge esantys antioksidantai stabdo vėžinių ląstelių vystymąsi.

Šviežios moliūgo sultys naudingos sergant cukriniu diabetu, esant bendram nusilpimui, sergant mažakraujyste, širdies ir kraujagyslių ligomis, padidėjusiu kraujospūdžiu, taip pat kankinant nemigai. Nėščioms moterims šios sultys labai padeda nuo pykinimo, o vyrams – palaikyti gerą lytinį gyvenimą.

Kadangi naudingiausi ir mažiausiai kalorijų turi žali, neperdirbti moliūgai, pati H. Danilčenko dažniausiai iš jų spaudžia šviežias sultis, kurias maišo su obuolių, burokėlių ar kokių nors uogų sultimis. Taip pat mokslininkė moliūgus mėgsta padžiovinti, o po to sumaltus deda į blynus, pyragus.

Moteris smulkiai sutarkuoja moliūgus ir džiovina ant sietelių pirtyje. Vieną parą – 60 laipsnių temperatūroje, dar pusę paros ar net visą – 80 laipsnių temperatūroje, kol visiškai išdžiūsta. Taip išdžiovintus moliūgus keletą kartų permala mėsmale, kol jie virsta miltais. Pasak H. Danilčenko, tą patį galima daryti ir su cukinijomis.

Apie šiemet gerokai padidėjusį cukinijų ir moliūgų pardavimą kalba ir prekybos tinklų „Rimi“, „Iki“ bei „Maxima“ atstovai, rašo „Lietuvos rytas“.