Šuo šeimoje – nuostabus dalykas. Tai ne tik meilus plaukuotas šeimos narys, pasižymintis besąlygiška meile ir atsidavimu. Daugeliu atvejų tai ir puikus sargybinis. Jeigu ši keturkojo savybė jums svarbiausia, kokios veislės šunį rinktis geriausia?

Populiarus mitas, kad kuo šuo agresyvesnis, tuo jis geresnis sargas. Kai kuriais atvejais tai tiesa, bet toks augintinis netinka, jei šeimoje yra mažų vaikų. Nepamirškite, kad agresyvus šuo atkakliai puls ne tik vagį, bet ir paštininką.

Verta žinoti, kad geriausią sargybinį turėsite tik tuomet, jei negailėsite geriausiam žmogaus draugui laiko jį dresuodamas. Tik taip galėsite būti tikras, kad šuns instinktai bus valdomi ir nesukels nereikalingų rūpesčių ar nelaimės. Geras sarginis šuo pirmiausia turėtų būti imlus „mokslams“.

Pateikiame pasaulyje labiausiai vertinamas sarginių šunų veisles:

1. Akita inu

Jeigu ieškote sarginio šuns, galinčio dirbti ir aukle – akitos inu veislė jums patiks. Šios veislės atstovų stiprus savisaugos instinktas, jie puola tirti bet kokius svetimus pėdsakus savo teritorijoje. Tačiau skirtingai nei kiti šunys, akitos inu nemėgsta to daryti garsiai. Jei jau išgirsite jį lojant, žinokite, kad grėsmė tikra ir didelė.

Šios veislės šunų neigiama savybė – nepriklausomybė. Tai nėra gerai, turint omenyje jų dydį ir savisaugos instinktus. Šiuos keturkojus reikia pradėti dresuoti ir pratinti prie socialinio gyvenimo nuo pat mažens ir tęsti visą jų gyvenimą. Jei nuspręsite įsigyti šios veislės šunį, pagalvokite, ar turėsite jam laiko. Geri sargybiniai jie bus tik tuomet, jei bus deramai kontroliuojami, o tai reikalauja specifinių žinių ir patirties.

Jei su užduotimi susitvarkysite, turėsite puikų sargybinį ir mylintį draugą. Nukentėti nuo užpuolikų šio šuns draugijoje beveik neįmanoma.

2. Vokiečių dogas

Jei jums labiau patinka šunys, kurie panašūs į nuožmius grobuonis, bet viduje yra švelnūs, rinkitės vokiečių dogą. Šie draugiški, lengvai tvardomi šunys yra kiek tingūs ir mėgsta būti namuose ar šalia jų. Argi tai ne puiki sarginio šuns savybė?

Vokiečių dogas nėra agresyvus ir retai puls įsibrovėlį, bet jo išvaizda ir garsus lojimas privers bėgti ne vieną vagį. Ši veislė – geras pasirinkimas šeimai, kuri nori sargo ir kartu minimalios agresijos tikimybės.

3. Erdelio terjeras

Erdelio terjerai dar vadinami terjerų karaliais. Tai elegantiška ir savimi pasitikinti būtybė. Veislė išsiskiria budrumu ir energija, tačiau yra linkusi į kiek didesnę nepriklausomybę nei kitų veislių terjerai. Kita vertus, Erdelio terjerai stambesni ir stipresni nei kitų veislių atstovai, todėl yra ir geresni sargai.

Šunys lengvai dresuojami, jiems reikia daug fizinės ir intelektinės veiklos. Jei įsigysite šį šunį, pamirškite tingius savaitgalius ant sofos, nes jiems būtina kasdien daug judėti. Atlygis – joks vagis niekada neįsibraus į jūsų namus nepastebėtas – erdeliai visad išlieka budrūs.

Šie keturkojai taip pat gerai sutaria su vaikais, nors kiekvienas šuo skirtingas. Jei keturkojis savo vaikystę praleido su vaikais ir patyrė su jais teigiamų emocijų, tuomet keblumų neturėsite. Kuo ankščiau pradėkite su jais žaisti socialinius žaidimus.

Renkantis šį šunį svarbu nepamiršti, kad jis reikalauja ir daugiau išlaidų nei kiti esantys šiame sąraše.

4. Kolis

Koliai – vieni mylimiausių šunų pasaulyje. Filmų apie Lesę išpopuliarinta veislė yra atsidavusi savo šeimai ir visada beatodairiškai ją gins. Veislė neagresyvi, todėl daugiau loja negu kanda. Natūraliai koliai greitai prisileidžia pašalinius, todėl protingi vagys gali apgauti jūsų sargą pakasydami jiems paausį ir pakuždėdami kelis malonius žodžius. Kad taip nenutiktų, prireiks specialių treniruočių.

Jų žvilgančiam kailiui, nors iš pirmo žvilgsnio taip ir neatrodo, priežiūros reikia nedaug – užtenka iššukuoti augintinį kartą per savaitę. Koliai lengvai dresuojami, yra jautrūs ir protingi, todėl dažnai įdarbinami policijos šunimis, kalnų gelbėtojais ar žmonių su negalia pagalbininkais.

5. Vokiečių aviganis

Vokiečių aviganiai labai meilūs ir mylimi gyvūnai. Šie keturkojai su savo šeimininku ir jo šeima susisieja stipriais emociniais ryšiais. Jūsų vaikus jie gins iki mirties. Jie taip pat lengvai dresuojami ir yra nelepūs.

Vokiečių aviganiai emociškai labai stiprūs, todėl net ir patekę į chaotišką situaciją sugeba išlikti ramūs. Dėl šios priežasties jie dažnai tarnauja policijos ir karinėse pajėgose, padeda gelbėjimo darbuose bei žmonėms su negalia.

Veislės trūkumas – šie šunys tiesiog negali pakęsti gyvenimo ant sofos. Vokiečių aviganiams reikia nuolatinės psichologinės ir fizinės stimuliacijos Prieš įsigydamas tokį augintinį, būkite tikras, kad galite gyventi aktyvų gyvenimą.

6. Bulmastifas

Šis ramus milžinas yra puikus medžiotojas, bet nelinkęs į agresiją. Bulmastifai buvo veisiami ne tam, kad kąstų, o tam, kad savo dideliu svoriu ir jėga prispaustų priešininką (žmogų ar gyvūną) prie žemės, kol atvyks pagalba. Šie grėsmingai atrodantys keturkojai viduje yra švelnūs ir draugiški. Tai gera veislė šeimai.

Gyvūnas iš prigimties fiziškai stiprus, jam nereikia daug fizinių treniruočių. Bulmastifo apetitas nemažas, tad išlaikyti jį nebus labai pigu, tačiau išlaidų jo priežiūrai daug neturėsite.

Gera šios veislės savybė ta, kad jie nelinkę daug loti. Tai nereiškia, kad budėdami jie miega, tiesiog nuo senovės, kai buvo veisiami medžioklei ir dvarų apsaugai, priprato būti tylūs ir sėlinti prie aukos.

7. Bokseris

Bokseriai yra labai energingi šunys ir tinka šeimoms su vaikais. Nors jie vidutinio dydžio, iškilus grėsmei tampa tikromis gynybos mašinomis.

Bokseriai paprastai išsiskiria sumanumu ir yra lengvai dresuojami, tačiau turi gana įkyrų įprotį šokinėti ant savo mylimųjų. Šiam įpročiui įveikti prireiks pasidomėti specialiomis treniruočių programomis.

Prieš pirkdami šios (ar bet kurios kitos) veislės šunį išsiaiškinkite kuo daugiau apie jo tėvus ir veisėjus. Genetika ar blogas veisimas gali lemti, kad jūsų geriausias draugas bus linkęs į baimę ar nerimą, o tai nėra geros savybės jokiam šuniui.

8. Berno zenenhundas

Berno zenenhundai yra puikus pasirinkimas norintiems gero sargo, bet draugiško šeimos nariams šuns. Jie taip pat gerai sutaria su kitų veislių šunimis, yra laikomi viena iš socialiausių šunų veislių.

Šiems šunims reikia daug aktyvios veiklos, tad būkite tikri, kad galite jiems tai skirti. Berno zenenhundai gana jautriai reaguoja, jei yra paliekami už šeimos socialinio rato. Jei daug keliaujate ir augintiniui tektų nemažai laiko praleisti vienam, pagalvokite apie kitos veislės šunį. Vis dėlto jei nusprendėte įsigyti būtent šį keturkojį, galėsite visada būti ramūs dėl savo vaikų – nei šuo, nei pašaliniai jų nenuskriaus.

9. Niūfaundlendas

Šie meilūs gigantai – puikus pasirinkimas jei ieškote budraus sargo ir vaikus mylinčio gyvūno. Jų dydis gali išgąsdinti ne vieną, todėl joks sveiko proto nusikaltėlis nemėgins įsibrauti į namus, jei žinos, kad ten gyvena šis keturkojis.

Gerosios šios veislės savybės – jėga ir ištvermė, todėl augintinis tiks ir fiziniam darbui. Tradiciškai šie šunys naudojami traukti medžiams iš miško ar tinklams iš upės. Juk niekada negali žinoti, kada prireiks papildomos fizinės jėgos tvarkantis apie namus.

Žaismingai niūfiais vadinami šie šunys labai lengvai dresuojami, todėl jų jėgą nebus sunku pažaboti. Kiek sunkesnė užduotis bus susidoroti su jo kailiu – jis storas, todėl reikalauja daugiau priežiūros nei jo trumpaplaukiai giminaičiai. Nepamirškite ir reguliarių treniruočių!

10. Senbernaras

Didelė jėga, įspūdingas intelektas ir švelni dvasia senbernarus daro pačiais geriausiais šeimos apsaugininkais. Jei tik sugebėsite apsikęsti su šio šuns seilėmis, jis taps nepakeičiamu jūsų draugu.

Ankščiau senbernarai tarnavo Šveicarijos Alpėse – padėdavo gelbėti žmones, užverstus sniegu per griūtis. Jei gyvenate netoli snieguotų kalnų, toks gyvūnas visad pravers. Be seilių, kitas šio šuns trūkumas tas, kad jam reikia daug erdvės. Tai gali tapti nemenka problema, jei gyvenate nedideliame bute ar name ir neturite didelio kiemo. Mažose erdvėse šie kalnų keturkojai jaučiasi nepatogiai, o tai gali atsiliepti ir jų psichikai.

Atminkite, kad dresūra niekaip neišmušite šiam šuniui gynybos instinkto. Nereikia siekti jo valdyti, užteks ir iš dalies kontroliuoti jo veiksmus.